Meg hogy bárányok és farkasok együtt fognak virágkoszorút kötni a ligetekben – művirágokból, hogy a valódiaknak ne okozzanak fájdalmat.

Interjút adott a CNBC-nek az Apple vezérigazgatója, Tim Cook. Ebben reagált többek között azokra az elképzelésekre, amelyeket egy az amerikai elnöki székre bejelentkező demokrata szenátor, Elizabeth Warren vetett fel. A vezérigazgató úgy festette le cégét, melynek az a legfőbb célja, hogy az emberek életét szebbé és jobbá tegye. Ehhez a technológia csak eszköz, melynek háttérben kell maradnia.

Warren a nagy amerikai techcégek feldarabolását javasolja a platformsemlegesség szellemében. Kizárná például, hogy valaki egyfelől üzemeltetője legyen az online piactereknek, miközben ugyanott árulja saját termékeit is. A szenátor szerint ugyanis ezek a vállalatok monopóliumokat alakítanak ki, megölik a piaci versenyt, sőt közvetve a demokratikus társadalom működésére is káros hatást gyakorolnak.

Warren a cégeknek megtiltaná azt is, hogy bármilyen felhasználói adat harmadik féllel megosszanak. Elképzelése szerint a 25 milliárd dollár feletti éves bevételt termelő társaságok automatikusan platformszolgáltatónak minősülnének, és a trösztellenes törvények értelmében külön vállalatokra bontanák. Az Apple-nek például döntenie kellene, hogy az App Store-t üzemelteti, vagy saját alkalmazásait árulja benne.

Tim Cook másként látja

Az interjúban Tim Cook beszólt a tech cégeket kritizáló politikusoknak, akik szerinte csak hangzatos választási jelszavakat pufogtatnak, amik mögött nincsenek mélyebb gondolatok. A technológiai ipart hajlamosak monolitikus egységként lefesteni, mintha az mondanák például, hogy minden étterem ugyanolyan. Pedig minden iparági szereplőnek megvannak az egyediségei.

Kategorikusan visszautasította, hogy monopol helyzetben lennének. Mint mondta, az Apple-nek 15 százalékos részesedése van az okostelefonok, valamint 8 százalékos részesedése a PC-piacon – azaz egyik területen sem rendelkezik domináns súllyal.

Az App Store-ral kapcsolatos vitákra is reagált. Az érve meglehetősen szög egyszerű. Szerinte az alkalmazásbolttal kapcsolatos kritikákat azért kapják, mert egyértelműen megmondják, mi kerülhet be az App Store kínálatába, de szerinte ez a döntés szakmai. Ha valami nem fut a platformjukon, akkor nem kerülhet be. A sarki boltos is eldöntheti, hogy mit tartson a boltjában – érvelt Cook. Az Apple mindig is támogatta a szabad és nyitott webet, de nem gondolják, hogy saját platformjukkal is ezt kellene másolniuk.

Ami pedig az adatok felhasználását érinti: az Apple soha nem adja el felhasználói adatait harmadik félnek – állította a vezérigazgató.

Nem csak a politikusoknak fáj…

Bármit is állít is Tim Cook, a kép közel sem ilyen rózsaszín. Mint a közelmúltban megírtuk, a svéd Spotify beadványa nyomán uniós vizsgálat indul az Apple ellen. A svéd cég szerint nem teszi lehetővé a fair versenyt az az ökoszisztéma, amit az Apple felépített. Például nem felel meg a megkülönböztetés nélküli verseny szellemének, hogy az App Store-ból elérhető alkalmazásokból indított kifizetések 30 százalékát lefölözi az amerikai vállalat, miközben ugyanebben az alkalmazásboltban saját szolgáltatásaival is versenyez a külsős megoldásokkal. A svédek szerint az Apple a választási lehetőségek redukálásával és különböző szabályokkal – sőt ennél durvább eszközökkel – is korlátozza a versenyt.

Bár a vizsgálat akár évekig is elhúzódhat, az EU-s döntéshozók előtt már van példa: a Google is átesett egy ilyen vizsgálaton, ami után fizetnie is kell.

Piaci hírek

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.