A tavalyi bő 11 százalékos visszaesés után az idei első negyedévben közel 15 százalékkal csökkent a gyártók által leszállított készülékek száma.

Egyelőre bizonytalan, mikor kapaszkodhat ki abból a lefelé tartó spirálból az okostelefonok szegmense, amely immár hét egymást követő negyedév óta tart. Az IDC ma közzétett jelentése szerint idén az első három hónapban közel 15 százalékkal zuhant a globális szállítási volumen. Ez még az egyébként sem optimista előzetes becslésnél is rosszabb eredmény, mivel a szakértők 12,7 százalékos éves visszaeséssel kalkuláltak.

 

Globális okostelefon-piac, 2023/Q1 - IDC
Infogram


Ahogy a fenti táblázatból is látszik, a legnagyobb játékosok többsége masszív, a piaci átlagnál is rosszabb eredménnyel indította az évet. Hozzájuk képest az Apple teljesítménye kifejezetten kedvezőnek mondható. Az iPhone-ok forgalma ugyanis csak bő 2 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti teljesítménytől. (Érdekes módon a személyi számítógépek piacán viszont pont Cupertino kezdte pocsékul 2023-at.)

Mivel az éllovas Samsung majdnem 19 százalékot vesztett a lendületből, így a két legnagyobb rivális közötti olló szinte összezárult. Korábban az Apple jellemzően csak az ünnepi szezonban tudott a dél-koreaiak fölé kerekedni, de ha a tendencia folytatódik, nem kizárt, hogy a jövőben más negyedévekben is sikerülhet elhódítani az első helyet.

Egyszer csak jobb lesz

Ha már a jövőnél tartunk: az amerikai piackutatónál ezzel kapcsolatban továbbra is érzékelhető a bizonytalanság. Amennyiben semmi váratlan esemény nem borzolja tovább az amúgy sem derűs viszonyokat, akkor várhatóan valamikor az év második felében érkezhet el a várt pozitív fordulat.

Az IDC szerint az idei ünnepi szezonban akár már kétszámjegyű növekedést is produkálhatnak a szállítók. Tegyük hozzá, hogy a tavalyi "pusztulatért" leginkább az utolsó negyedévben produkált bő 18 százalékos zuhanás a felelős. Azaz a gyártóknak sokkal gyengébb bázist kell majd megugraniuk az idei záró periódusban.

Konzumer tech

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.