Az IDC első negyedéves adatai szerint az összes szállítás majdnem 30 százalékkal maradt el 2022 első három hónapjától, de az Apple még ennél is nagyobbat döccent.
Hirdetés
 

A személyi számítógépek szállításai világszerte 29 százalékkal eshettek vissza 2023 első negyedévében a gyenge kereslet, a felhalozódott készletek és a romló makrogazdasági környezet miatt – derül ki az International Data Corporation (IDC) friss jelentéséből. A vasárnap közzétett adatok ezúttal 56,9 millió PC-ről szólnak a január és március közötti időszakra, szemben az előző év azonos időszakára jelzett 80,2 millióval. Közben a szállítmányok már a tavalyi utolsó negyedévben is ehhez hasonló, 28,1 százalékos csökkenést mutattak éves összehasonlításban,és a 2023-ra vonatkozó becsléseket is kénytelenek voltak újraszámolni.

Ahogy március elején írtuk, az IDC a mobilok után a táblagépek és a PC-k tekintetében is borús előrejelzést hozott nyilvánosságra a teljes 2023-as évre, amelyben az amerikai piackutató a tavaly decemberben kiadott prognózisát volt kénytelen lefelé módosítani. Akkor az erős dollárra hivatkoztak az otthoni felhasználók vásárlóerejének romlásában, amit megfejel a mindenhol tapasztalható infláció. Ezzel együtt a későbbiekben visszapattanásra és enyhébb, de folyamatos növekedésre számítottak, és azt valószínűsítették, hogy az idei, 206,8 milliósra becsült darabszám 2027-re akár 292,8 millióra bővülhet.

Ha jobban megy, akkor az IDC szerint is jobban megy

A nagy gazdaságok lassulásával kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak, amit tovább fokoz a bankszektorban tapasztalt zűrzavar, illetve azok a várakozások, amelyek értelmében az elszabadult infláció és a szigorú monetáris politika hátráltatja a növekedést és a pénzügyi befektetéseket. Mindez azonban az IDC szerint teret adhat a változtatásokhoz, amennyiben sok gyártó kezdi felfedezni a Kínán kívüli termelési lehetőségeket. Ezután pedig, ha a kulcsfontosságú piacok recessziója nem húzódik át a következő évre, akkor a forgalom jelentős felfutását hozhatja az oktatásban elhasználódott Chromebookok cseréje vagy az üzleti gépek Windows 11-es frissítése.

Visszatérve az idei első negyedévre, az IDC jelentésben felsorolt piaci szereplők közül az Apple járt a legrosszabbul, ahol az első negyedéves szállításokban 40,5 százalékos visszaesés mértek 2022 azonos időszakához képest. A Dell Technologies ehhez képest 31 százalékos csökkenéssel a második, de a Lenovo, az Asustek és a HP is a szállítások volumenének hanyatlásával szembesült. A Reuters beszámolója kiemeli, hogy az Apple februárban a Mac számítógépek eladásainak látványos olvadásáról közölt információt: a szállítások a távmunka felfutásával ott is erősödtek, de a legutóbbi negyedévben már 29 százalékkal kevesebb bevételt hoztak a 2022 végihez képest.

Piaci hírek

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.