Az IDC első negyedéves adatai szerint az összes szállítás majdnem 30 százalékkal maradt el 2022 első három hónapjától, de az Apple még ennél is nagyobbat döccent.

A személyi számítógépek szállításai világszerte 29 százalékkal eshettek vissza 2023 első negyedévében a gyenge kereslet, a felhalozódott készletek és a romló makrogazdasági környezet miatt – derül ki az International Data Corporation (IDC) friss jelentéséből. A vasárnap közzétett adatok ezúttal 56,9 millió PC-ről szólnak a január és március közötti időszakra, szemben az előző év azonos időszakára jelzett 80,2 millióval. Közben a szállítmányok már a tavalyi utolsó negyedévben is ehhez hasonló, 28,1 százalékos csökkenést mutattak éves összehasonlításban,és a 2023-ra vonatkozó becsléseket is kénytelenek voltak újraszámolni.

Ahogy március elején írtuk, az IDC a mobilok után a táblagépek és a PC-k tekintetében is borús előrejelzést hozott nyilvánosságra a teljes 2023-as évre, amelyben az amerikai piackutató a tavaly decemberben kiadott prognózisát volt kénytelen lefelé módosítani. Akkor az erős dollárra hivatkoztak az otthoni felhasználók vásárlóerejének romlásában, amit megfejel a mindenhol tapasztalható infláció. Ezzel együtt a későbbiekben visszapattanásra és enyhébb, de folyamatos növekedésre számítottak, és azt valószínűsítették, hogy az idei, 206,8 milliósra becsült darabszám 2027-re akár 292,8 millióra bővülhet.

Ha jobban megy, akkor az IDC szerint is jobban megy

A nagy gazdaságok lassulásával kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak, amit tovább fokoz a bankszektorban tapasztalt zűrzavar, illetve azok a várakozások, amelyek értelmében az elszabadult infláció és a szigorú monetáris politika hátráltatja a növekedést és a pénzügyi befektetéseket. Mindez azonban az IDC szerint teret adhat a változtatásokhoz, amennyiben sok gyártó kezdi felfedezni a Kínán kívüli termelési lehetőségeket. Ezután pedig, ha a kulcsfontosságú piacok recessziója nem húzódik át a következő évre, akkor a forgalom jelentős felfutását hozhatja az oktatásban elhasználódott Chromebookok cseréje vagy az üzleti gépek Windows 11-es frissítése.

Visszatérve az idei első negyedévre, az IDC jelentésben felsorolt piaci szereplők közül az Apple járt a legrosszabbul, ahol az első negyedéves szállításokban 40,5 százalékos visszaesés mértek 2022 azonos időszakához képest. A Dell Technologies ehhez képest 31 százalékos csökkenéssel a második, de a Lenovo, az Asustek és a HP is a szállítások volumenének hanyatlásával szembesült. A Reuters beszámolója kiemeli, hogy az Apple februárban a Mac számítógépek eladásainak látványos olvadásáról közölt információt: a szállítások a távmunka felfutásával ott is erősödtek, de a legutóbbi negyedévben már 29 százalékkal kevesebb bevételt hoztak a 2022 végihez képest.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.