A Gartner és az IDC számai alapján a szállítók többségének a világgazdaságban uralkodó állapotok ellenére sem lesz oka panaszra az idei forgalmat illetően.

Kihozta legfrissebb előrejelzését a Gartner az infokommunikációs piac idei teljesítményéről. Az amerikai piackutató szerint 2023-ban informatikára és telekommunikációra összesen közel 4 650 milliárd dollár értékben költenek világszerte. Mindez 5,5 százalékos növekedésnek felel meg, ami jól jönne a tavalyi, éppen csak plusznullásra kihozott "vegetáló" év után. 

Némileg más megközelítésben, de hasonló tendenciákat mutat a másik jelentős informatikai kutatócég szintén ma publikált anyaga. Az IDC szakértői tisztán az IT-s szektorra vonatkoztatva a továbbra is fennálló gazdasági problémák miatt ismét kicsit borúsabban látják az évet, és már csak 3,25 billió dolláros forgalmat, illetve 4,4 százalékos bővülési ütemet prognosztizálnak. (Utóbbit év elején 4,5 százalékra, tavaly novemberben azonban még 6,0 százalékra becsülték.)

 

Globális IKT-piaci előrejelzés 2022-2024 - Gartner
Infogram


Visszatérve a Gartner elemzésére, a cég szerint a makrogazdasági ellenszél sem lassítja érdemben a digitális átalakulás folyamatát, mivel a nehéz helyzetben a szervezetek többsége ezzel igyekszik költséget mérsékelni, hatékonyságot növelni és potenciális versenyelőnyhöz jutni.

Ellentétes irányú vektorok

Ugyan az előrejelzések alapján az IKT-szektor egésze idén és jövőre is felfelé tart, ám az egyes szegmensek rendkívül eltérő dinamikát mutatnak. A szoftverek például a már fentebb említett digitalizációs törekvéseknek köszönhetően valósággal szárnyalnak.

Hasonlóan erős, két számjegy körüli növekedés vár 2023-ban és 2024-ben is az IT-szolgáltatásokra. Utóbbi nem csupán a felhőszolgáltatások terjedésének, hanem a nagy technológiai vállalatoknál végrehajtott leépítési hullám ellenére még mindig problémát jelentő informatikushiánynak is köszönhető. A szervezetek ugyanis a belső szakértelem hiányát külső partnerekkel helyettesíthetik.

A spektrum másik oldalát a személyi eszközök és egyéb hardverek jelentik, amelyekért finoman szólva sem kapkodnak mostanában a végfelhasználók, legyen szó PC-kről, vagy éppen okostelefonokról. Ez a szelete a szektornak a tavalyi kétszámjegyű csökkenés után idén további majdnem 5 százalékkal mehet összébb. Ezeknek a termékeknek a gyártói számára ugyanakkor némi vigaszt jelentjet, hogy jövőre már erős, 11 százalékos visszapattanás látszik a Gartner üveggömbjében.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.