A Gartner és az IDC számai alapján a szállítók többségének a világgazdaságban uralkodó állapotok ellenére sem lesz oka panaszra az idei forgalmat illetően.

Kihozta legfrissebb előrejelzését a Gartner az infokommunikációs piac idei teljesítményéről. Az amerikai piackutató szerint 2023-ban informatikára és telekommunikációra összesen közel 4 650 milliárd dollár értékben költenek világszerte. Mindez 5,5 százalékos növekedésnek felel meg, ami jól jönne a tavalyi, éppen csak plusznullásra kihozott "vegetáló" év után. 

Némileg más megközelítésben, de hasonló tendenciákat mutat a másik jelentős informatikai kutatócég szintén ma publikált anyaga. Az IDC szakértői tisztán az IT-s szektorra vonatkoztatva a továbbra is fennálló gazdasági problémák miatt ismét kicsit borúsabban látják az évet, és már csak 3,25 billió dolláros forgalmat, illetve 4,4 százalékos bővülési ütemet prognosztizálnak. (Utóbbit év elején 4,5 százalékra, tavaly novemberben azonban még 6,0 százalékra becsülték.)

 

Globális IKT-piaci előrejelzés 2022-2024 - Gartner
Infogram


Visszatérve a Gartner elemzésére, a cég szerint a makrogazdasági ellenszél sem lassítja érdemben a digitális átalakulás folyamatát, mivel a nehéz helyzetben a szervezetek többsége ezzel igyekszik költséget mérsékelni, hatékonyságot növelni és potenciális versenyelőnyhöz jutni.

Ellentétes irányú vektorok

Ugyan az előrejelzések alapján az IKT-szektor egésze idén és jövőre is felfelé tart, ám az egyes szegmensek rendkívül eltérő dinamikát mutatnak. A szoftverek például a már fentebb említett digitalizációs törekvéseknek köszönhetően valósággal szárnyalnak.

Hasonlóan erős, két számjegy körüli növekedés vár 2023-ban és 2024-ben is az IT-szolgáltatásokra. Utóbbi nem csupán a felhőszolgáltatások terjedésének, hanem a nagy technológiai vállalatoknál végrehajtott leépítési hullám ellenére még mindig problémát jelentő informatikushiánynak is köszönhető. A szervezetek ugyanis a belső szakértelem hiányát külső partnerekkel helyettesíthetik.

A spektrum másik oldalát a személyi eszközök és egyéb hardverek jelentik, amelyekért finoman szólva sem kapkodnak mostanában a végfelhasználók, legyen szó PC-kről, vagy éppen okostelefonokról. Ez a szelete a szektornak a tavalyi kétszámjegyű csökkenés után idén további majdnem 5 százalékkal mehet összébb. Ezeknek a termékeknek a gyártói számára ugyanakkor némi vigaszt jelentjet, hogy jövőre már erős, 11 százalékos visszapattanás látszik a Gartner üveggömbjében.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.