De jövőre aztán már tényleg jobb idők jönnek - igéri legutóbbi elemzésében az IDC.

Az okostelefonos szegmens után a másik két fontos személyi eszköztípus, a PC-k és a táblagépek tekintetében is borús előrejelzést hozott nyilvánosságra az IDC. Ebben az amerikai piackutató a 2023-as szállításokra vonatkozó tavaly decemberi, azaz alig több mint két hónappal ezelőtti prognózisát volt kénytelen alaposan visszavágni. (Ugyanúgy, ahogy ez történt a mobilok esetében.)

A "csökkenő kereslet és a kihívásokkal teli makrogazdasági feltételek" miatt a két termékkategóriában összesen most már mindössze csak nagyjából 403 milliós fogyással számolnak a cégnél, ami majdnem 30 millió darabbal kevesebb a korábban közölt előrejelzésnél.

Hagyományos PC-k és táblagépek várható forgalma (forrás: IDC)


A szakértők jelenleg mindkét szegmensben súlyos, 11-12 százalékos visszaeséssel kalkulálnak. Ez önmagában sem lenne túl fényes, de a helyzetet rontja, hogy ezeket az eszközöket, különösen a személyi számítógépeket már tavaly sem kapkodták szét a fogyasztók. Azaz egy nem túl erős bázist sikerülhet most messze alulmúlni.

Az otthoni felhasználók esetében a vásárlóerőt jelentősen rontotta az amerikai dollár erőssége, valamint a világszerte növekvő infláció. A helyzet a későbbiekben várhatóan javul, ám az elképzelhető, hogy a fogyasztók új PC-k helyett elsőként inkább mobiljaikat frissítik majd.

A vállalatok és az oktatási szféra ugyanakkor képes valami ellensúlyozni a végfelhasználói oldalon megmutatkozó gyengeséget. A koronavírus utáni világban ugyan nem fog eltűnni a hagyományos irodai munka, de a cégeknél érezhetően nagyobb arányban van és lesz jelen a hibrid foglalkoztatási forma.

Mindezek összesítéséből az IDC szakértői arra jutottak, hogy jövőre a PC-k esetében egy szemmel látható visszapattanás jöhet, amit enyhébb, de kitartó növekedési pálya követhet. Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az idei 206,8 milliós forgalom 2027-re 292,8 millióra nőhet.

A táblagépek frontján ez ugyanakkor csak annyira lesz elég, hogy a szegmens csökkenése megálljon. Az előrejelzés alapján az alkövetkező években nagyjából évi 142 millióra állhat be az éves szállítások szintje.

A kollégák januárban kicsit optimistábbak voltak

Bár trendek szintjén a másik nagy piackutatónál is hasonló prognózisok rajzolódnak ki, a Gartner által januárban jelzett visszaesések sokkal enyhébbek voltak. Az akkori előrejelzés "csak" 3-7 százalék körüli csökkenést vetített előre idén az infokommunikációs eszközök forgalmában. Persze ahogy az IDC-nél megtörtént, úgy a Gartnernél sem elképzelhetetlen egy kényszerű újraszámolás.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.