A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.

Maximum az év vége hozhat némi fellendülést a személyi eszközök szegmenseiben - derül ki a Gartner témában kiadott előrejelzéséből. A piackutató ráadásul úgy prognosztizál minden termékkatgóriában jelentősnek mondható visszaesést, hogy közben 2022-ben történelmi méretű recessziót szenvedtek ugyanezek a területek.

A Gartner számításai szerint tavaly mind a személyi számítógépek, mind a tabletek, mind a mobiltelefonok forgalma két számjegyű zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. Mindezt megerősítik más kutatások is. Az IDC például 16,5 százalékosra tette a PC-s szegmens 2022-es mélyrepülését. De a kereslet drasztikus csökkenése már meglátszik az üzletüket ezekre a termékekre alapozó technológiai óriásoknál is. (Elég csak az Intel és a Samsung szomorú jelentéseit említeni az elmúlt napokból.)

Mindig van lejjebb

A friss előrejelzés szerint azonban ezt a rendkívül gyenge bázist sem lesz képes idén legalább szinten tartani a piac. Ugyan a két számjegyű visszaesés korszakának már vége, de így is tovább, nagyjából 3 és 7 százalékos mértékben csökkenhet a 2023-as értékesítési mennyiség.

 

PC-k, tabletek és telefonok piaca 2022-23  - Gartner
Infogram

A Gartner magyarázata alapján a teljes termékcsaládra vonatkozó 4,4 százalékos eladáscsökkenést leginkább a továbbra is nyomott világgazdasági körülményeknek "köszönhetjük". A végfelhasználók készülékekre fordított kiadásai pedig ennél is nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal eshetnek idén, azaz az üzleti szféra némileg nagyobb ellenállást mutat a rossz helyzetben. 

A gyengébb eladások mögötti okként feltűnik a felhasználók bizonytalanságra adott reakciójában, ami a már meglévő eszközök használati idejének kitolódásában jelentkezik. Becslése szerint a fogyasztók és a vállalkozások 2023 végére több mint 9 hónappal hosszabbítják meg a PC-k és a táblagépek cseréjének átlagos intervallumát.

A piackutató szakértői úgy látják, az infláció enyhülése és a recesszió mélypontja csak valamikor 2023 negyedik negyedévében következik be. Némi pozitívumot jelenthet ugyanakkor a Windows 11-re történő átállás, amit a Gartner a cégek részéről szintén az év utolsó periódusára prognosztizál nagyobb számban. A Microsoft legfrissebb operációs rendszere azonban nem fog elegendő eladást generálni ahhoz, hogy a szektor elérje a 2020 és 2022 között tapasztalt mennyiséget.

Konzumer tech

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.