A cégnél nyolc éve nem volt ilyen gyenge működési eredményre példa. A fogyasztói piacokon tapasztalható apátia a folyó negyedévben sem kecsegtet sok jóval.
Hirdetés
 

Az Intel után egy másik jelentős csipgyártó óriásnál is megmutatkozott a világgazdaságban tapasztalt problémák hatása. A Samsung Electronics hétfőn közétett, 2022 utolsó három hónapjára vonatkozó üzleti jelentésében nagyítóval is nehéz pozitívnak beállítható részleteket találni.

A dél-koreai gyártó a tavalyi utolsó periódusban mindössze szűk 70,5 billió won (57,2 milliárd dollár) forgalmat tud felmutatni. Ez 8 százalékkal marad el a 2021-ben produkált szinttől. Ennél is rosszabb trend mutatkozik meg a működési eredmény tekintetében, ami alig érte el a 4,3 billió wont (3,5 milliárd dollár). Ilyen alacsony számot legutóbb 2014 harmadik negyedévénél láthattak a befektetők, amikor mindössze 4 billió won jött össze. A mostani, 4,3 milliárd wonos összeg egyébként 69 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi nyereségességet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 2021-es ünnepi szezon kiemelkedően jól alakult a cég számára.

A gyártó közvetlen termékértékesítési képességét igencsak korlátozta (korlátozza) a különböző fogyasztói elektronikai termékeknél megmutatkozó apátia. Az okostelefonoknál egészen drámai összeomlás zajlik éppen, de a jóval kisebb jelentőségű tabletes szegmensben sem éppen felfelé vezet az út. És akkor a darabjaira hulló PC-s piacot még nem is említettük...

A fentiek nem csupán a közvetlen termékeladások szempontjából fájnak a Samsungnak, hanem azért is, mert mindez jelentősen rontja egyik legfontosabb divíziójának, a félvezetőkért felelős üzletágnak az eredményeit is. A NAND és a DRAM csipek árai az utolsó negyedévben a kereslet bezuhanására reagálva meredeken zuhantak. Ennek megfelelően a félvezetőkből realizált 20 billió wonos forgalom jóval (24%-kal) elmarad a 2021 végén felmutatott bevételtől.

Az idei év sem indul jól

Túlzott bizakodásra nem ad okot a befektetőknek az sem, hogy a vállalat közlése szerint 2023-ban is érezhetőek maradnak a gazdasági bizonytalanság, a megugró infláció és a geopolitikai konfliktusok jelentette problémák. A Samsung számára kiemelkedő jelentőségű okostelefonos piacon például mindez azt eredményezi, hogy a szegmens "ketté szakad". Azaz csak a prémium és a legolcsóbb árkategóriás készülékeket lehet majd jó eséllyel értékesíteni, miközben a középkategóriás eszközök iránti érdeklődés jelentősen megcsappan.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.