A cégnél nyolc éve nem volt ilyen gyenge működési eredményre példa. A fogyasztói piacokon tapasztalható apátia a folyó negyedévben sem kecsegtet sok jóval.

Az Intel után egy másik jelentős csipgyártó óriásnál is megmutatkozott a világgazdaságban tapasztalt problémák hatása. A Samsung Electronics hétfőn közétett, 2022 utolsó három hónapjára vonatkozó üzleti jelentésében nagyítóval is nehéz pozitívnak beállítható részleteket találni.

A dél-koreai gyártó a tavalyi utolsó periódusban mindössze szűk 70,5 billió won (57,2 milliárd dollár) forgalmat tud felmutatni. Ez 8 százalékkal marad el a 2021-ben produkált szinttől. Ennél is rosszabb trend mutatkozik meg a működési eredmény tekintetében, ami alig érte el a 4,3 billió wont (3,5 milliárd dollár). Ilyen alacsony számot legutóbb 2014 harmadik negyedévénél láthattak a befektetők, amikor mindössze 4 billió won jött össze. A mostani, 4,3 milliárd wonos összeg egyébként 69 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi nyereségességet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 2021-es ünnepi szezon kiemelkedően jól alakult a cég számára.

A gyártó közvetlen termékértékesítési képességét igencsak korlátozta (korlátozza) a különböző fogyasztói elektronikai termékeknél megmutatkozó apátia. Az okostelefonoknál egészen drámai összeomlás zajlik éppen, de a jóval kisebb jelentőségű tabletes szegmensben sem éppen felfelé vezet az út. És akkor a darabjaira hulló PC-s piacot még nem is említettük...

A fentiek nem csupán a közvetlen termékeladások szempontjából fájnak a Samsungnak, hanem azért is, mert mindez jelentősen rontja egyik legfontosabb divíziójának, a félvezetőkért felelős üzletágnak az eredményeit is. A NAND és a DRAM csipek árai az utolsó negyedévben a kereslet bezuhanására reagálva meredeken zuhantak. Ennek megfelelően a félvezetőkből realizált 20 billió wonos forgalom jóval (24%-kal) elmarad a 2021 végén felmutatott bevételtől.

Az idei év sem indul jól

Túlzott bizakodásra nem ad okot a befektetőknek az sem, hogy a vállalat közlése szerint 2023-ban is érezhetőek maradnak a gazdasági bizonytalanság, a megugró infláció és a geopolitikai konfliktusok jelentette problémák. A Samsung számára kiemelkedő jelentőségű okostelefonos piacon például mindez azt eredményezi, hogy a szegmens "ketté szakad". Azaz csak a prémium és a legolcsóbb árkategóriás készülékeket lehet majd jó eséllyel értékesíteni, miközben a középkategóriás eszközök iránti érdeklődés jelentősen megcsappan.

Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.