A bevétel 32 százalékkal esett vissza, a végszámla pedig közel 700 millió, mínuszban. Pat Gelsinger vezérigazgató azonban továbbra is bízik a fényes jövőben.

Azok enyhe szavak arra, amivel Pat Gelsinger (a fenti képen) összegezte a befektetőknek az Intel utolsó negyedéves eredményeit. "Nyilvánvaló, hogy a pénzügyi adatok nem olyanok, mint amit reméltünk" – mondta a vezérigazgató. Szerinte azonban a vállalat menedzsmentje elégedett lehet, mert mindent megtett, amit meg kellett tennie. A negyedévet nagyon nehéz makrogazdasági környezetben kellett végigcsinálni, és nehéz lesz az év első fele is. De, ígérte meg Gelsinger, továbbra is erősen fókuszálnak arra, hogy minden olyan folyamatot kontrolláljanak, amire ráhatásuk van.

És hogy mit jelent a "nem olyanok"? A 2022-es pénzügyi év negyedik negyedévében a bevétel 32 százalékkal, 14 milliárd dollárra esett vissza (2021 negyedik negyedét 20,5 milliárddal zárta a vállalat). Mindeközben a cég 664 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el (az egy évvel korábbi időszakot még 4,6 milliárd nyereséggel zárta). Mint a CNBC felhívja a figyelmet, ez sorozatban a negyedik olyan negyedéve a vállalatnak, amikor csökken a bevétel.

A PC-piac földbe állásával összhangban a Client Computing Group (a desktop és notebook CPU-k) zuhant a legnagyobbat, éves összevetésben 36 százalékot, így a bevétele 6,6 milliárd dollár lett. Az adatközponti részleg (Datacenter+AI Group) bevétele 33 százalékkal csökkent (4,3 milliárd dollár). A hálózati és edge termékekért felelős üzletág 1 százalékkal csökkent (2,1 milliárd), ami az egyéb nagy bevételű egységek produkciójához viszonyítva jó eredmény. Ahhoz képest azonban már nem, hogy a korábbi időszakban két számjegyű növekedésével az Intel egyik éke volt. Az üzletág a 2022-es pénzügyi év egészét nézve még mindig szép, 11 százalékos bevételnövekedést tudott elérni. Az Accelerated Computing Systems and Graphics (AXG) divízió 1 százalékos növekedéssel ért el 247 millió dolláros forgalmat.

 
Intel 2022/Q4
Infogram


Két terület viszont rendületlenül fejlődik. Az önvezető technológiákkal foglalkozó Mobileye 59 százalékkal, az Intel Foundry Services (IFS) pedig 30 százalékkal növelte bevételeit. Előbbi 565 millió, utóbbi 319 millió dollárral zárta a negyedévet. (A Mobileye ősszel debütált a Nasdaqon, de az Intelnek továbbra is döntési pozíciót biztosító többsége van a cégben.)

Nagyítóval, de megtalálták a good newst

Gelsinger ezeket az eredményeket örömhírek sorozatával próbálta ellensúlyozni. Ilyen volt a Mount Evans FPGA-k piacra dobása, a 13. generációs Core processzorok vagy a Sapphire Rapids adatközponti processzorcsaládok, illetve velük az Intel On Demand (azaz a Software Defined Silicon inteles értelmezése) megjelenése, plusz folyamatban vannak a gyárbővítési projektek...

A befektetőket azonban két tényező érdekelte. Az egyik, hogy az egész évet nézve eltűnt az Intel bevételeinek ötöde: a vállalat 63 milliárd dollárral zárta 2022-t, míg az előző évet 79 milliárddal. A másik pedig az, hogy milyen kilátásai vannak a vállalatnak. Pat Gelsinger és David Zinsner pénzügyi igazgató utóbbival kapcsolatban sem tudott megnyugtató információkkal szolgálni. Eleve nem is adtak prognózist az egész évre (óvatosságból). De az első negyedévre sem voltak jó híreik: további jelentős bevételcsökkenést jósoltak.

Gelsinger annyi biztatót mondott, hogy az év második felében már kezdenek talpra állni, amiben az előző negyedév zárásakor bejelentett 3 milliárd dolláros költségcsökkentés is segít. Emellett továbbra is érvényben van, hogy 2025-re összesen 8-10 milliárd dollárt faragnak le a költségoldalból.

A tőzsde gyorsan reagált: a zárás utáni kereskedésben közel 10 százalékot esett a cég papírjainak árfolyama.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.