Miközben a második negyedévben még tartották magukat a tabletes eladások, az idei harmadik periódus már nem sikerült rózsásra.

Egyszer volt Budán kutyavásár, avagy minden csoda három (hó)napig tart. Nagyjából így lehetne sommázni az IDC legfrissebb piaci jelentését a táblagépek globális értékesítéséről. Mint kiderült, a tabletes szegmens sem tudja függetleníteni magát a végtelenségig a világban jelenleg uralkodó, rendkívül negatív gazdasági tényezőktől.

Az amerikai piackutató szakemberei szerint az idei harmadik negyedévben összesen 38,6 millió készüléket értékesítettek globálisan, ami közel 9 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti teljesítménytől. Mindez ugyan még mindig sokkal szebb, mint a PC-piacon mért 15 százalékos zuhanás, ugyanakkor szabályt erősítő kívételt csinál a tabletek előző negyedévben mutatott nagyjából stagnálásból.

 

Tabletes eladások 2022/Q3 - IDC
Infogram


A nagy szállítók közül az éllovas Apple majdnem tudta hozni a 2021-es eladási számait, míg a második Samsungnál már markánsabb mínuszt hozott a legutóbbi negyedév. Az Amazon nagyjából a piaci átlagnak megfelelő bukóban van, a Lenovo viszont folytatta rossz sorozatát: a második negyedévben mért 25 százalék után ezúttal több mint 36 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti forgalmától.

Üditő kivételként szerepelt viszont a Huawei, ahol éves összevetésben nőtt az értékesítés. Az amerikai szankcióktól nyögő kínai gyártó főleg a fejlődő piacokon tudott extra eladásokat generálni olcsóbb készülékeivel, de az IDC elemzői azt is megjegyzik, hogy jól jöttek az Oroszországot sújtó szankciók is, mivel a vállalat így könnyebben tudott érvényesülni a legtöbb nagy rivális által tavasz óta bojkottált régióban.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.