A nem túl mérves előzetes várakozásoktól is elmaradt a személyi számítógépek globális forgalma a tavalyi utolsó negyedévben. Az IDC számításai szerint bő 28 százalékos bukóban van a szegmens.

Miközben 2021-ben történelmi összevetésben is kiemelkedő eladási számokat produkált a PC-piac, a tavalyi év a helyzet folyamatos rosszabbodásáról szólt. Utóbbi folyamatot mintegy megkoronázta a 2022-es utolsó negyedév, hiszen az IDC nemrégiben kiadott előzetes jelentése szerint 28,1 százalékkal kevesebb gépet értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Az ünnepi szezonra jutó 67,2 millió darabos forgalom legnagyobb része továbbra is a Lenovóhoz köthető. A kínai gyártó 15,5 milliós értékesítéssel úgy is kényelmesen az élen tudott maradni, hogy eladási 28,5 százalékkal maradtak el a 2021-es hajrához képest. A két további dobogós, a HP és a Dell arányaiban az éllovasnál is többet bukott az utolsó negyedévben, az ötödik Asus pedig tulajdonképpen egész jól megúszta, mivel "csak" szűk 21 százalékkal esett a forgalma.

A fentiek alapján valóságos parédénak lehet tekinteni az Apple teljesítményét. Az elmúlt három hónapban értékesített 7,5 millió darab Mac ugyanis alig valamivel (2,1 százalékkal) kevesebb, mint a cég 2021 végén elért forgalma.   

 

PC-piac 2022/Q4 - IDC
Infogram

Az év közben fokozatosan romló eladási mutatók összességében végül 15,6 százalékos éves forgalomcsökkenést hoztak a szegmensben: a 2021-ben túlszárnyalt 350 milliós mérföldkő után idén 300 milliót sem ért el az értékesített PC-k száma.

A szállítói versenyben 2022 egészére nagyjából ugyanaz igaz, mint az év befejezésére. A Lenovo, a HP és a Dell körülbelül a piaci átlagnak megfelelően gyengült, az Asus pedig ennél lényegesen kisebb mértékben. Végül nyertesnek ebben az időtávban is az Apple hirdethető ki, hiszen Cupertino 2,5 százalékkal még meg is tudta fejelni egy évvel korábbi teljesítményét.

Volt rosszabb, lesz jobb

Az IDC elemzői szerint a számok alapján egyértelműen kimondható, hogy teljesen kifutott a pandémia keltette extra keresletnövekedés a PC-k iránt. Az amerikai piackutatónál azonban azt is hozzáteszik, hogy még ezek az éves összevetésben gyengének tűnő értékesítési adatok is meghaladják a koronavírus megjelenése előtt jellemző mennyiséget.

Potenciális visszapattanásra azonban egyelőre nem számítanak az IDC-nél. Idén valószínűleg csak valamikor az év vége felé kezdhet érdemi erősödésbe a kereslet, 2024-ben viszont már várhatóan ismét emelkedő forgalmat bonyolíthatnak a szektor szereplői.

Konzumer tech

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.