Túl sokba kerül a vállalatnak Donald Trump kereskedelmi háborúja, és azt már nem ellensúlyozzák a kedvező gyártási feltételek.

Arra kérte az Apple a fontosabb beszállítóit, hogy vizsgálják meg, hogyan hatna a költségeikre, ha termelésük 15-30 százalékát Kínából Délkelet-Ázsiába és Mexikóba helyeznék át. Lényegében az összes fontosabb összeszerelő partnertől (az iPhone-okat gyártó Foxconn, Pegatron és Wistron, a MacBookokat összeszerlő Quanta Computer stb.) kértek ilyen elemzést – írja a Nikkei Asian Review.

Diverzifikálni kell a termelést

A japán pénzügyi lap értesülései szerint az amerikai vállalat azért kereste meg partnereit, mert ellátási lánca alapos átalakítására készül. A lépéshez az utolsó lökést az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus elhúzódása adta, az ugyanis az Apple-t különösen hátrányosan érinti.

A lap forrásai azt állították, hogy az Apple akkor is belefog az átszervezésbe, ha belátható időn belül rendeződne a két ország viszonya. A kínai gyártásnak ugyanis régóta és folyamatosan nőnek a költségei és kockázatai. Folyamatosan drágul a munkaerő, ráadásul utánpótlás sincs, mert egyre alacsonyabb a termékenységi ráta. Az amerikaiak most már komoly kockázatot látnak abban, hogy termelésük túlságosan a távol-keleti országban koncentrálódik.

A cél egyébként nem a kínai jelenlét teljes leépítése, hanem csak a termelés diverzifikálása, hogy ezáltal rugalmasabbá tegyék az ellátási láncot.

A tárgyalások már tavaly elkezdődtek. Az Apple felállított egy külön csapatot a lehetséges helyszínek elemzésére. A csapat feladata az országok üzleti- és szabályozási környezetének feltérképezése, valamint tárgyal a helyi kormányokkal, hogy azok milyen ösztönzőkkel segítenék az Apple gyártásának beindítását országukban. A lehetséges célországok között van például Mexikó, India, Vietnám, Indonézia és Malajzia.

A Nikkeinek nyilatkozók szerint ebből legkorábban két-három év múlva valósulhat meg bármi is. A helyszín kiválasztása után legalább másfél év kell ahhoz, hogy a gyártás egyáltalán megindulhasson. Mivel azonban az Apple gyártási folyamatai meglehetősen bonyolultak, további hónapokba telik, amíg egy új üzem a tesztgyártás beindítása után eléri a teljes kapacitását.

Mit hagyna hátra az Apple, és miért?

Kereskedelmi háború ide vagy oda, Kína még mindig nagyon jó környezet a külföldi gyártóknak. Az ezredforduló után ugyanis nemcsak fejlett infrastruktúrát épített ki (utak, közművek, lakások stb.), hanem az üzleti környezetet is vonzóvá tette. Egyszerűsítette például az import- és exportfolyamatokat, de a munkaügyi szabályok is kedveznek a cégeknek. Képzett a munkaerő, és a gyártási helyszíneken kiterjedt ökoszisztéma alakult ki fejlett logisztika háttérrel.

Ezzel szemben a kiszemelt célországokban – különösen a délkelet-ázsiai térségben – olcsóbb lehet a munkaerő, de sokkal fejletlenebb az infrastruktúra. És a gyártásbiztonság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy stabil az áramellátás, vagy mindennaposak az áramkimaradások.

Elemzők szerint azonban érett már ez a lépés, amihez a vámháború csak az utolsó lökés volt. Az Apple ugyanis túlságosan is kitett a kínai-amerikai kapcsolatok alakulásának: termékei 90 százalékát Kínában szerelik össze. Az amerikai vállalat kínai jelenléte egyébként közvetlenül vagy közvetve 5 millió ottani munkavállalót érint. Maga az Apple ugyan csak tízezer embert foglalkoztat közvetlenül, de van például 1,8 millió fejlesztő, akik az Apple ökoszisztémájába készítenek szoftvereket és iOS appokat.

Piaci hírek

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.