Tim Cookéknak nem tetszenek Kína szigorú járványügyi intézkedései.

Az Apple Kínából Vietnámba helyezi át az iPad-gyártás egy részét, értesült a Nikkei. 2019 után, amikor a Donald Trump indította kereskedelmi háború miatt keresett a vállalat alternatív gyártó helyszíneket, most a szigorú kínai járványügyi intézkedések miatt kényszerül erre. Sanghaj idei ismételt lezárása ugyanis súlyos ellátási zavarokhoz vezetett.

Több éve napirenden van Vietnám

Az Apple már három éve is úgy számolt, hogy a gyártás áttelepítése többéves projekt lesz, és a témát folyamatosan napirenden is tartotta. A folyamatot azonban több tényező lassította, tavaly év elején például azért állt le hónapokra, mert Vietnámban megugrott a Covid-fertőzések száma. Bár több célország is felmerült, Vietnám mellett szólt többek között az, hogy ott már van hagyománya az Apple-összeszerelésnek. A délkelet-ázsiai országban gyártják az AirPods fülhallgatókat.

Az Apple-nek (ahogy más külföldi vállalatoknak is) egyre fontosabb, hogy diverzifikálja ellátási láncát. A gyártás egyoldalúságát jól illusztrálja, hogy a tavaly leszállított 58 millió iPad alkatrész-beszállítóinak és összeszerelőinek túlnyomó többsége Kínában működik.

A gyártási helyszínek diverzifikálásába egyébként bérgyártó partnereit is bevonja a vállalat.  Az egyik fontos Apple-partner, a Foxconn például 2020-ban nagyszabású befektetésekbe kezdett Vietnámban, részben az amerikai vállalat nyomására. Most szintén egy kínai gyártópartner, az egyik legfontosabb iPad-összeszerelőnek számító BYD segíti a vietnámi gyártókapacitás kiépítését.

De ez csak az egyik intézkedés az ellátási láncok zavarainak csökkentésére. Az Apple az összeszerelőktől a korábbinál nagyobb raktárkészletet vár el. Főleg olyan alkatrészekre vonatkozik ez, melyeket Sanghaj régiójában gyártanak elektronikai és mechanikus alkatrészekből egyaránt. Tim Cookék azt is próbálják elérni, hogy a félvezetőgyártó partnerei a lehető legrövidebb időn belül kezdjék az új iPhone-típusokhoz szükséges kulcsfontosságú csipek szállítását.

Itt követelnek, ott segítenek

Míg korábban a költségeket az alacsony raktárkészlettel működő just-in-time gyártási módszerrel próbálták a végletekig optimalizálni, most az Apple már azt kéri a gyártópartnereitől, hogy néhány hónapra elegendő alkatrészt halmozzanak fel. Az Apple arra számít, hogy ez elegendő lesz az esetleges termeléskiesések ellensúlyozására. A vállalatnak egyébként vannak meredekebb elképzelései is: a konkurens beszállítóknak kellene bebiztosítaniuk egymás termelési kapacitását, hogy az Apple-nek mindig legyen elegendő alkatrésze a folyamatos gyártáshoz.

Ha például adott X alkatrész-beszállító, amely kockázatos helyszínen (pl. Sanghaj körzetében) működik, és nagyjából az adott alkatrész 40 százalékát szállítja az Apple-nek, akkor Y beszállítónak, amely az adott alkatrész 60 százalékát gyártja, és nem kockázatos régióban dolgozik, annyi pluszt kellene felhalmoznia, hogy az szükség esetén képes legyen pótolni az X gyártó kieső 40 százalékát, magyarázta a Nikkei egyik informátora.

Mint a Nikkei más forrásai megjegyzik, kockázatos lenne, ha ebbe a beszállítók belemennének, különösen akkor, amikor láthatólag lassul a a fogyasztói elektronikai termékek iránti kereslet. Ha ugyanis nem áll le a kockázatosnak minősített üzem, és  az Apple nem használja fel a felhalmozott plusz alkatrészeket, az a beszállítók nyakán marad. Ugyanakkor a legtöbb beszállító hajlandó bizonyos mértékben puffert képezni az Apple számára gyártott alkatrészekből, de akkorát nem, hogy azzal teljes mértékben képes legyen pótolni egy kieső beszállítót.

Tim Cookék azonban nem csak követelnek, hanem segítenek is: például átvállalják a légi és szárazföldi szállítással járó többletköltségeket, csak érkezzen meg időben a gyártáshoz szükséges alapanyag.

Csiangszu tartományban és a tartomány legnagyobb városában, Sanghajban egyébként májusban megkezdték a nyitást, az üzemek fokozatosan újraindíthatták a termelést. A cégek szerint azonban hónapig eltarthat, amíg a gyártás felpörög a normál szintre.

Piaci hírek

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.