A múlt év végén felröppent pletykákat egy szűkszavú nyilatkozatával most megerősítette a vállalat, amely többek között a Facebookot és az Instagramot is birtokolja.

Igaznak bizonyultak azok a még tavaly karácsony előtt megszellőztetett belső értesülések, miszerint a Meta eltökélte, hogy kihasználja a zűrzavart, ami a Twitternél keletkezett azt követően, hogy az excentrikus techmilliárdos Elon Musk megvásárolta a céget. Az akkori pletykák arról szóltak, hogy az Instagram rendszerére támaszkodva (külön, vagy esetleg azon belül) készítenének egy olyan funkcionalitással rendelkező hálózatot, amely lefedi a Twitter erősségeit, és így alkalmas lehet a mikroblogszolgáltatóban csalódott felhasználók felszívására.

A decemberi híreszteléseket a Moneycontrol frissebb információkkal kiegészítve melegítette fel a héten, de az igazán érdekes fejlemény az volt, hogy a lapnak a Meta egy rövid nyilatkozatban utólag megerősítette, hogy valóban egy újfajta alkalmazás készül a boszorkánykonyhájában.

A szóvivői válasz alapján egy önálló, decentralizált közösségi hálózatot fejleszt a cég, amely alapvetően szöveges formátumú bejegyzések megosztására szolgálna. A Meta szerint igény mutatkozik "egy külön térre, ahol az alkotók és a közszereplők azonnal megnyilvánulhatnak az őket érdeklő témákról".

A Moneycontrolnak súgó tűzhöz közel álló szereplők elmondása alapján a Twitter-gyilkosnak szánt app P92 kódnéven fut házon belül. Az ugyanakkor nem világos, hogy milyen fázisnál tart a termékfejlesztés, így természetesen piaci bevezetésének időpontját is homály fedi.

Az biztos, hogy az Instagram az elején nagyon fontos szerepet kap, mivel a felhasználók az ottani bejelentkezési adataikkal is beléphetnek majd az új platformra. Ezzel lehetőség nyílik többek között az alapvető felhasználói adatokat automatikusan feltölteni a P92-es fiókoknál, de segítheti az ismerősök, követett személyek megtalálását is az új felületen.

Nincs más hátra, mint előre

A decentralizált rész az eddigi hírek alapján azt jelenti, hogy a P92 valószínűleg támogatni fogja az ActivityPub decentralizált közösségi hálózati protokollt, amire a Twitter körüli zűrzavarból profitáló Mastodon is épül. Mindez meglehetősen éles váltás lenne a Metától, amely több más technológiai óriáshoz hasonlóan igyekszik a lehető legtöbb értéket (ejtsd: adatot) a falain belül tartani.

Mindez azonban lehet egy kényszerű stratégiaváltás része is, hiszen nem csupán a Twitternél nincs minden rendben. A Meta tavaly látványosan összezuhant, mivel Mark Zuckerberg vezérigazgató a pandémia hozta váratlan keresletnövekedésről azt gondolta, örökké tart. Az elszabaduló költségeket a vállalatcsoport képtelen fedezni a megtorpanó reklámbevételekből, így a cég nagymértékű leépítésekbe kezdett, aminek egyelőre azt sem látni, hol lesz a vége.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.