A Circle funkció arra jó, hogy csak egy meghatározott csoportnak küldhessenek üzeneteket a felhasználók. Legalábbis az ígéret ez volt...

A tavaly nyár végén mindenki számára bevezetett Circle szolgáltatás a Twitter hivatalos tájékoztatása szerint egy olyan lehetőség, amellyel kiválasztott embereknek küldhetők üzeneteket. Elvileg a felhasználó választja ki, hogy kik legyenek a Twitter-körében, és csak az általa hozzáadott személyek válaszolhatnak, reagálhatnak a körben megosztott tweetjeire.

Feltéve persze, ha a rendszer úgy működik, ahogy azt reklámozzák. A Twitter esetében viszont az elmúlt hónapokban nem először fordult elő, hogy a fogaskerekek közé homokszem került.

A felhasználók a héten arról kezdtek beszámolni, hogy a twitteres bizalmi körökben megosztott információkra olyanok reagáltak, akik elméletben nem is tudhatnának a poszt létezéséről. Ráadásul ezek között a "kívülállók" között olyanok is voltak, akik semmiféle kapcsolatban nem álltak az üzenetet szűkebb körben megosztani kívánó személlyel: azaz nem követte a "kukkolót", illetve utóbbi listáján sem szerepelt a Circle-ben bízó twitterező.

Mivel a Circle pont arra lenne alkalmas, hogy olyan információkat közöljön az ember, amelyeket nem a nagy nyilvánosságnak szán, a technikai malőr több mint kellemetlennek nevezhető. Ennek ellenére a cég nem látszik kapkodni a magyarázattal. A sajtó megkeresésére - a céget tavaly ősszel megvásárló Elon Musk közelmúltban hozott utasításának megfelelően - pedig csakis kaki-emojik reagáltak. (Más kérdés, hogy mindez történetesen kiválóan alkalmas saját szolgáltatásuk minőségének jellemzésére.) 

Gyors leépítés, lassú leépülés

Miután Musk tavaly ősszel nagy lendülettel kezdte kirúgni a közösségi hálózatnál dolgozókat, rögtön felmerült a kérdés, hogy vajon mindez a platformot kiszolgáló rendszer működésén ez mikor és milyen mértékben jelenhet majd meg hibák, működési rendellenességek formájában.

A témával kapcsolatban novemberben azt írtuk, hogy szakemberek szerint látványos összeomlás nem lesz, inkább a technológia lassú erodálására, apróbb, de egyre sűrűbben jelentkező problémák megjelenésére lehet számítani. A jóslatok tulajdonképpen annak ellenére beigazolódtak, hogy azóta (és saját, kollégáiunak tett korábbi ígérete ellenére) Musk újabb és újabb leépítéseket hajtott végre a mostanra állományában teljesen lecsupaszított, a főnök hóbortjainak alárendelt szervezetnél.

Közösség & HR

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.