Magyarországon csak a legelszántabb twitterlovagok szembesülhettek a problémával, mert helyi idő szerint csak hajnali egy körül kezdődtek a problémák.

Megvolt a Musk-éra alatt a Twitter első jelentős szolgáltatáskiesése. A Downdetector közép-európai idő szerint ma éjjel egy óra körül több mint tízezer hibabejelentést regisztrált: a felhasználók többsége elérhetetlen weboldalra, használhatatlan mobilappra vagy szerverhibára panaszkodott. Az oldal statisztikái szerint csak reggelre állt helyre az közösségi oldal működése.

A leállást az internetet biztonsági szempontból is monitorozó londoni székhelyű NetBlocks szintén regisztrálta, és erről figyelmeztetést is kiadott – hol máshol, mint a Twitteren.

A leállás mindazonáltal nem volt generális: lokációtól függetlenül véletlenszerű volt, hogy mely felhasználók szembesültek a "megnyugtató" hibaüzenettel, miszerint valami elromlott, de nincs ok aggodalomra, mert a hiba nem az ön készülékében van. A twitterezőket mindenesetre sikerült felzaklatni: a The Guardian idéz egy írországi felhasználót, aki arról írt, hogy miután szembesült azzal, hogy nem tud bejelentkezni a közösségi oldalra, képtelen volt lefeküdni: "... aludnom kellene, de most a globális Twitter-összeomlásról szóló híreket nézem."

Egy igazi Elon Musk-os reakció...

Na és mit reagált a panaszokra Elon Musk? "Nekem működik", írta ki oldalára. Később azonban hajlandó volt részletesebben is foglalkozni az üggyel. Bár a szolgáltatáskiesésre nem tért ki, szokásához híven egy győzelmi jelentést azért kiadott arról, hogy a backend szerverarchitektúráján jelentős módosításokat hajtottak végre, és "a Twitternek gyorsabbnak kell lennie".

A leállásról beszámoló cikkek szinte mindegyike (még a szűkszavú Axios is) kitér arra, hogy Musk az érkezése után milyen brutális tisztogatást hajtott végre a vállalatnál: először elküldte a kb. 7500 alkalmazott felét, majd az 5500 szerződéses bedolgozó közel négyötödétől is megvált. A rapid és valószínűleg átgondolatlan leépítést látva több elmélet is született arra, mi lesz a Twitter jövője. A legtöbb szakértő szerint be fog dőlni. De nem várható látványos összeomlás, hanem apró hibák sokasága hosszabb idő alatt temeti maga alá (vagy csak jelentékteleníti el) az oldalt.

Ezek után érthető, hogy az internet népe árgus szemmel figyel minden hibára. És szórakozás nem marad el, még akkor sem, ha valaki nem vevő Elon Musk one-man-show-jára. Pár napja például egy hekker állítólag 400 millió Twitter-felhasználó adatait szivárogtatta ki egy API-sérülékenységet kihasználva (a biztonsági rést azóta befoltozták, ám ha igaz a hekker állítása, gyakorlatilag az oldal teljes felhasználói adatbázisához hozzájutott). De talán még a kék pipa ügye sem halványult el az emlékezetekben.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Twitter Musk érkezése előtt sem arról volt híres, hogy stabil és biztonságos lenne. Még a felvásárlás előtt szivárgott ki a közösségi oldal korábbi biztonsági főnökének, Peiter Zatkónak a jelentése arról, hogy a cég a elhanyagolta a biztonsági szempontokat a fejlesztéseknél, és a hatóságokat tudatosan félrevezette ezzel kapcsolatban. Az oldal történetének egyik leghosszabb leállását is még az előtt szenvedte el, mielőtt Musk megtizedelte volna az állományt: júliusban közel egy órán át vált elérhetetlenné a közösségi oldal minden szolgáltatása, hívta fel a figyelmet a The Guardian.

Biztonság

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.