Magyarországon csak a legelszántabb twitterlovagok szembesülhettek a problémával, mert helyi idő szerint csak hajnali egy körül kezdődtek a problémák.

Megvolt a Musk-éra alatt a Twitter első jelentős szolgáltatáskiesése. A Downdetector közép-európai idő szerint ma éjjel egy óra körül több mint tízezer hibabejelentést regisztrált: a felhasználók többsége elérhetetlen weboldalra, használhatatlan mobilappra vagy szerverhibára panaszkodott. Az oldal statisztikái szerint csak reggelre állt helyre az közösségi oldal működése.

A leállást az internetet biztonsági szempontból is monitorozó londoni székhelyű NetBlocks szintén regisztrálta, és erről figyelmeztetést is kiadott – hol máshol, mint a Twitteren.

A leállás mindazonáltal nem volt generális: lokációtól függetlenül véletlenszerű volt, hogy mely felhasználók szembesültek a "megnyugtató" hibaüzenettel, miszerint valami elromlott, de nincs ok aggodalomra, mert a hiba nem az ön készülékében van. A twitterezőket mindenesetre sikerült felzaklatni: a The Guardian idéz egy írországi felhasználót, aki arról írt, hogy miután szembesült azzal, hogy nem tud bejelentkezni a közösségi oldalra, képtelen volt lefeküdni: "... aludnom kellene, de most a globális Twitter-összeomlásról szóló híreket nézem."

Egy igazi Elon Musk-os reakció...

Na és mit reagált a panaszokra Elon Musk? "Nekem működik", írta ki oldalára. Később azonban hajlandó volt részletesebben is foglalkozni az üggyel. Bár a szolgáltatáskiesésre nem tért ki, szokásához híven egy győzelmi jelentést azért kiadott arról, hogy a backend szerverarchitektúráján jelentős módosításokat hajtottak végre, és "a Twitternek gyorsabbnak kell lennie".

A leállásról beszámoló cikkek szinte mindegyike (még a szűkszavú Axios is) kitér arra, hogy Musk az érkezése után milyen brutális tisztogatást hajtott végre a vállalatnál: először elküldte a kb. 7500 alkalmazott felét, majd az 5500 szerződéses bedolgozó közel négyötödétől is megvált. A rapid és valószínűleg átgondolatlan leépítést látva több elmélet is született arra, mi lesz a Twitter jövője. A legtöbb szakértő szerint be fog dőlni. De nem várható látványos összeomlás, hanem apró hibák sokasága hosszabb idő alatt temeti maga alá (vagy csak jelentékteleníti el) az oldalt.

Ezek után érthető, hogy az internet népe árgus szemmel figyel minden hibára. És szórakozás nem marad el, még akkor sem, ha valaki nem vevő Elon Musk one-man-show-jára. Pár napja például egy hekker állítólag 400 millió Twitter-felhasználó adatait szivárogtatta ki egy API-sérülékenységet kihasználva (a biztonsági rést azóta befoltozták, ám ha igaz a hekker állítása, gyakorlatilag az oldal teljes felhasználói adatbázisához hozzájutott). De talán még a kék pipa ügye sem halványult el az emlékezetekben.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Twitter Musk érkezése előtt sem arról volt híres, hogy stabil és biztonságos lenne. Még a felvásárlás előtt szivárgott ki a közösségi oldal korábbi biztonsági főnökének, Peiter Zatkónak a jelentése arról, hogy a cég a elhanyagolta a biztonsági szempontokat a fejlesztéseknél, és a hatóságokat tudatosan félrevezette ezzel kapcsolatban. Az oldal történetének egyik leghosszabb leállását is még az előtt szenvedte el, mielőtt Musk megtizedelte volna az állományt: júliusban közel egy órán át vált elérhetetlenné a közösségi oldal minden szolgáltatása, hívta fel a figyelmet a The Guardian.

Biztonság

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.