A hírek szerint az OpenAI keveset ajánl a kiadóknak anyagaik felhasználásáért, az Apple ugyan bőkezűbbnek tűnik, ám cserébe teljes kontrollt igényel az ügyben.
Hirdetés
 

Lázas egyezkedés folyik a színfalak mögött a médiavállalatok és a nagy nyelvi modelljeiket a kiadók anyagain rendezett módon trenírozni akaró technológiai cégek között. A The Information forrásai szerint a ChatGPT-vel világhírűvé vált OpenAI és a témában szintén nagy üzletet szimatoló Apple eltérő tárgyalási taktikát alkalmaz.

A lap értesülései szerint az OpenAI évente 1 és 5 millió dollár közötti összeget ígér a médiabirodalmaknak azért, hogy generatív algoritmusai elismert kiadványokban megjelent, valódi újságírók által írt cikkeken pallérozhassák képességeiket. Bár az összeg Magyarországról nézve komolynak tűnhet, az amerikai oldal beszámolója ezt annyira kevesli, hogy azt még a kisebb kiadóvállalatok esetében sem tartja elfogadhatónak. 

A témában kicsit lassabban ébredő Apple ellenben gálánsabbnak mutatkozik, ami érthető, hiszen mihamarabb be kellene hoznia lemaradását a generatív algoritmusok fejlesztésében és felhasználásában. De ahogy az Cupertinóban lenni szokott, a pénzért cserébe sokat is követel meg partnereitől a technológiai mamut. A The Information egyik forrása például arról számolt be, hogy a kiadói anyagok lehető legszélesebb körű felhasználását igényli az Apple, ami potenciálisan egy sor jövőben bevezetendő felhasználási formának és szolgáltatástípusnak megágyazhat.

Valahogy meg kell oldani

A tartalomgyártók és az MI-fejlesztők egyezetétéséről szóló pletykák annyiban nem nevezhetők váratlannak, hogy a chatbotok bő egy évvel ezelőtti berobbanását követő időszakban számtalan esetben merült fel probléma a szerzői jogok kapcsán.

Legutóbb például arról számoltunk be, hogy a New York Times bíróság elé rángatná az OpenAI-t anyagai illegális felhasználása miatt. Hasonló jellegű perek indultak már az OpenAI és más MI-cégek ellen korábban is. Perelik többek között a GitHubot a Copilotja miatt, a Getty Images a Table Diffusiontől követel kártérítést jogosulatlanul felhasznált képek miatt, de az OpenAI-nak is vannak folyamatban további perei például írókkal.

Szintén frissnek tekinthető hír viszont az is, hogy az OpenAI december közepén partnerségre lépett az Axel Springerrel, amelynek keretében a médiabirodalom portfóliójához tartozó írások kiemelt helyet kapnak a ChatGPT által készített összefoglalókban, de természetesen az együttműködés részét képezi a nagy nyelvi modellek trenírozása is a kiadó teljes archívumán.

A technológiai ipar összességében meglehetősen ellentmondásosan viszonyul a problémához. A Microsoft például szeptemberben még magabiztosan jelentette be, hogy vállalja ügyfelei jogi védelmét és az esetlegesen felmerülő kártérítési költségek megtérítését is, ha a termékeibe épített mesterséges intelligencia munkájával kapcsolatban szabadalmi jogsértés történne. Az MI-startupokat finanszírozó kockázati tőkések ellenben idegesek a várható költségek miatt. És közben a szerzői jogi trollok is készülődnek, hogy halásszanak kicsit a zavarosban.

Cloud & big data

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.