A japán gazdasági lap szerint többet és jobban kutatják a mesterséges intelligenciát a kínaiak, mint az amerikaiak.

Kína rendre képes meglepetést okozni bármely területen. Amikor például a nyugati világ az OpenAI eredményeinek és a GPT-3-nak örült, a kínaiak hamarosan jöttek a válaszlépéssel: bejelentettek egy olyan mesterségesintelligencia-algoritmust, amit még egyetemre is beírattak. A Nikkei most számszerűsítette is, hogy ki fújja a passzátszelet MI-kutatásban: Kína mind mennyiségben, mind minőségben messze megelőzi az Egyesült Államokat. Ez már csak azért is érdekes, mert Washington folyamatosan szigorodó exportkorlátozásainak épp az lett volna az egyik célja, hogy lassítsa a kínaiak fejlesztéseit a kulcstechnológiák, többek között az MI terén.

A gazdasági lap tanulmánya szerint a Tencent Holdings, az Alibaba Group Holding és a Huawei Technologies ott van a 10 legnagyobb MI-kutató vállalat között, és folyamatosan erősödik a pozíciójuk, pedig a területen korábban egyértelműen amerikai dominancia érvényesült. A kutatások jelentős része már nem elméleti; egyre gyakrabban eredményeznek valós alkalmazásokat, hívja fel a figyelmet a gazdasági lap.

Többet publikálnak, többen hivatkozzák

A tanulmányhoz a holland Elsevier kiadó segítségével leszűrték (kb. 800 kulcsszót használva) 2012-től kezdődően tíz év MI-témájú publikációit, tudományos cikkeket, konferencia-előadásokat. 2012-ben még csak 25 ezer publikációt közöltek a témában az Elsevier lapjaiban, 2021-ben viszont már kb. 135 ezret. (A Nikkei szerint 2012-ben került előtérbe a mélytanulás, ami egyfajta boomot eredményezett az MI-kutatásban.)

A vizsgált tíz évben egyébként a kínai kutatók mindig is több tanulmányt publikáltak, mint az amerikaiak. Előnyük 2021-ben volt a legnagyobb: összesen 43 ezer tanulmányuk jelent meg, közel kétszer annyi, mint az amerikai kutatóknak. A kínaiak mennyiségi előnye egyébként általános, és nem korlátozódik az MI-re, mint azt egy tavalyi elemzés kimutatta.

Azt, hogy a szakcikkek minősége milyen, az idézettséggel mérték: megnézték, hogy hány olyan cikk született, amit más MI-vel kapcsolatos publikációknak legalább a 10 százaléka idézett. Ebben Kína lassan érte utol az USA-t. 2012-ben az amerikaiak 629 publikációjával szemben 425 ilyen idézettségű kínai született. A fordulat 2019-ben következett be, 2021-ben pedig már Kína 70 százalékkal több magas idézettségű cikket adott a világnak, mint az USA: szám szerint 7401-et.

Pedig Peking csak 2017-ben tűzte ki egyértelműen azt a célt, hogy 2030-ra a világ első számú mesterséges intelligencia innovációs központjává válik.

Nem is akarnak leállni

A csúcstechnológiák – köztük a mesterséges intelligencia – kutatása és fejlesztése, valamint gyakorlati alkalmazásának gyorsítása továbbra is prioritás, kiemelten kezelték a 2023-as gazdasági tervekben, és a 20. pártkongresszuson is, amelyen Hszi Csin-ping elnök beígérte, hogy Kína nyeri a technológiai versenyt.

Persze az USA sem tétlenkedett, 2016-ban megcsinálta a saját MI-stratégiáját, de nem sikerült a K+F-be akkora lendületet vinni, hogy az ellensúlyozhassa a kínai nyomulást. Mindezzel együtt hiba lenne az USA pozícióit leírni, hívja fel a figyelmet a Nikkei. Az MI-kutatásban érdekelt vállalatok rangsorát ugyanis az amerikai technológiai óriások (Alphabet, Microsoft, IBM) uralták a vizsgált 10 évben. A 2021-ben hat amerikai vállalat került a leggyakrabban idézett publikációkat kiadó top 10 szervezet közé.

A másik négy helyen viszont csak kínai cégek vannak: a Tencent, az Alibaba, a Huawei és a State Grid Corp. of China. Utóbbi egy állami áramelosztó vállalat, amely egyben az ország egyik legjelentősebb MI-kutatóbázisát tartja fenn. De ott van a topcsapat közelében a Baidu is (idézettségi listán a 11.).

Az EU nem kapkodja el

Ehhez képest az Európai Unió egyelőre sehol sincs. Nem kis részben azért, mert elsősorban a szabályozás felől közelít az innovációhoz, hogy megakadályozza egy disztópikus rendszer kialakulását.

Európában – de már az EU-n kívül – az Egyesült Királyság rendelkezik még ismert MI-vel kapcsolatos innovációs programmal. 2021-ben tették közzé a National AI Strategy című dokumentumot, amely tíz év alatt MI-szuperhatalmat csinálna az országból.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.