A japán tudományos és technológiai minisztérium szerint ez előrevetítheti a gazdasági erőviszonyok változását is.

Nemcsak az elkészült tudományos publikációk számában, hanem az idézettségben is a kínai tudósok a legeredményesebbek, állapította meg a japán tudományos és technológiai minisztérium egy jelentése. A világ legtöbbet idézett publikációinak top 1 százalékában (az idézettség a publikációk egyik legfontosabb értékmérője: minél többször idéznek egy tanulmányt, annál jobb minőségűnek számít) a tanulmányok 27,2 százalékát jegyzik kínai kutatók, az USA pedig 24,9 százalékot. Az is sokat elárul a tudományos kutatások koncentrációjáról, hogy a harmadik helyezett Egyesült Királyság részesedése itt mindössze 5,5 százalék.

A Clarivate kutatás-elemző cég adatai alapján összeállított jelentést a japán minisztérium valószínűleg figyelmeztetésnek is szánta, felhívva a figyelmet a terület fontosságára. Mint a Nikkei írja, ugyanaznap tették közzé, amikor Joe Biden amerikai elnök aláírta a CHIPS Actként emlegetett törvényt, valamint azt a javaslatot, amely 280 milliárd dollárt irányoz elő a Kínával való gazdasági verseny megnyeréséhez szükséges a tudományos kutatások intenzitásának növelésére.

A tudományos kutatás a versenyképes iparágak és gazdaságok motorja, de nem a jelent, hanem az ágazatok a jövőbeli piaci potenciálját határozza meg. A technológia szektorbab ilyen területek a mesterséges intelligencia vagy a kvantumtechnológia, melyek nem csak az iparágat, hanem a nemzetbiztonságot is közvetlenül befolyásolhatják, hívja fel a figyelmet a japán üzleti lap.

Kína évről évre javított

Az elemzősből kiderül, hogy Kína elképesztő energiákat fordít a kutatásra. 2019-ben 407 ezer tudományos publikáció jelent meg az országban, míg az USA-ban csak 293 ezer – a japán minisztérium elemzése szerint. Az legtöbbet idézett tanulmányok top 10 százalékában a kínai publikációk aránya 26,6, míg az USA-ban kiadottak USA 21,1 százalék.

 
US National Science Board: Publications Output: U.S. Trends and International Comparisons
Infogram

 

A 2020-as rangsor alapján mennyiségi rangsorban a két vezető országot India, Németország, az Egyesült Királyság követi. Az első tízben van még Japán, Oroszország, Olaszország, Dél-Korea és Brazília.

A jelentés szerint olyan országok kezdtek felzárkózni az élbolyhoz, mint pl. India. Az országban az elmúlt években közel ötszörösére gyarapodott a felsőoktatási intézmények száma (2000-ben még csak 243 egyetem működött az országban, 2018-ban viszont mér több mint 1100. A dél-ázsiai országban évente több mint kétmillióan szereznek tudományos alapdiplomát.

Egy nyilvánosan is elérhető amerikai jelentés szerint érdemes arra is figyelni, hogy mely országok tudományos élete hogyan növelte a "kibocsátását". A 2010 és 2020 között időszakban globálisan 4 százalék volt a tudományos publikációk számának átlagos éves (CAGR) növekedése. A tudományos kutatásban élen járó országok közül azt átlag fölött nőtt Oroszország (10 százalék), Irán és India (9-9 százalék), Kína (8 százalék), valamint Brazília (5 százalék) tudományos teljesítménye (tisztán a mennyiségi szempontot tekintve). Ezzel szemben az átlagnál kisebb mértékben nőtt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország (egyaránt 1 százalék), két országban pedig csökkenést mutatott (Japán: -1 százalék, Franciaország: -0,3 százalék).

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.