A Wu Dao 2.0 állítólag tízszer erősebb az OpenAI GPT-3-nál, pedig már attól is sokaknak lesett az álla. A nyugati politikusok aggódnak.

Kína vezet a mesterséges intelligencia fejlesztésében. Már ha igaz, amit egy kínai egyetem állít: a Pekingi Mesterséges Intelligencia Akadémia bejelentette, hogy megalkotta minden idők legerősebb természetes nyelvi mesterségesintelligencia-modelljét, így elvette az OpenAI GPT-3-tól az első helyet.

Az egyetem (vezető/tanácsadó testülete összetételét is érdemes átbogarászni) szerint a Wu Dao 2.0-val többek között már valóban lehet olyan szöveget generálni, ami semmiben sem különbözik az ember alkotta szövegektől. Az algoritmust 1750 milliárd (!) paraméter segítségével tanították – a GPT-3-hoz mindössze 175 milliárd használtak. Mint az Engadget írta, az egész rendszer olyan rugalmas, hogy akár kereskedelmi forgalomban kapható hardveren is futtatható.

De nem csak a paraméterek mennyisége figyelemre méltó, hanem az időtáv is, ami alatt ezt a kutatók megcsinálták: csupán márciusban készült el a Wu Dao 1.0, amit mindössze egymilliárd paraméterrel edzettek. De már az is nagyon jól teljesített például konnotatív információk felismerésében képek és szöveg gyenge korrelációja esetén. Innen sikerült eljutni június elejére a 1750 milliárd paraméterig.

Versel is, ha megkérik rá, és egyetemre jár

Az akadémia éves konferenciáján tartott demó szerint a Wu Dao 2.0 tökéletesen érti a szövegeket a nyelvi-nyelvtani finomságokkal együtt, képes írni verset, sőt érvelő szöveget is, például esszét... Talán ennél is figyelemre méltóbb (félelmetesebb?), hogy tökéletes leírást készít statikus képről, és viszont: egy alapos, minden részletre kiterjedő leírás alapján képes létrehozni fotorealisztikus képet. Tudományos feladatokra is használható, például fehérjék 3D-s modellezésére, amire eddig az DeppMind (Alphabet/Google) speciálisan erre a célra fejlesztett AlphaFold nevű MI-je adta a legjobb eredményt.

A Wu Dao ismét egy lépéssel közelíti egymáshoz a gépi és az emberi intelligenciát. Nagyon fejlett ugyanis a multimodalitása. Képes például beazonosítani, hogy mi látható egy fotón, majd azt is, hogy a képi információk jelentését hogyan befolyásolja a képhez társított szöveg. Ilyen multimodális MI-t alkalmaz a Facebook a gyűlöletkeltő tartalmak elsődleges szűrésére. A probléma megoldása azért nem triviális, mert a multimodális rendszerek, részben működési elvükből adódóan, könnyen torzulnak. (Aki szeretne téjékozódni a modellalkotás problémakörében, többek között ebben a cikkben talál egy sor fogalommagyarázatot.)

Az új Wu Dao segítségével létrehoztak egy virtuális egyetemistát is, "akit" beírattak a Tsinghua Egyetemre műszaki és számítógépes tudományokat tanulni, de vannak hobbijai is, például imádja az irodalmat és próbálkozik zeneszerzéssel. A kísérlet nem azt akarja kideríteni, hogy milyen gyorsan tanul az MI, hiszen ahhoz korlátlan memóriakapacitás áll rendelkezésére. A nagy kérdés, hogy javul-e a kreativitása. A fejlesztők szerint jelenleg egy hatéves gyerek szintjén lehet, de egy év alatt eljuthat a 12 évesek szintjére.

A nyugati világ megrettent

A pekingi egyetem június elejei bejelentésének komoly politikai visszhangja volt. Még a Politico is fontosnak érezte foglalkozni vele. Mint írják, az USA és az EU is látja a problémát, és az elvekben nagy közöttük az egyetértés. A stratégiát illetően azonban már kevésbé. Azt mindenki kulcskérdésnek tekinti, hogy fel kell venni a versenyt Kínával az MI-fejlesztésben. Ha nem ezt tesszük, mondta Jörg Bienert, a német MI-szövetség vezetője, elveszítjük digitális szuverenitásunkat.

Eközben inkább kapkodás látszik, mint a közös munka. Áprilisban például hét tagállam – Ausztria, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Svédország és Szlovénia – MI-szövetsége Thierry Breton belső piacokért felelős EU-biztostól kért pénzügyi támogatást nagy MI-modellek fejlesztésére, és van sok nemzeti kezdeményezés is, írja a Politico.

Összességében azonban ez csepp a tengerben: az Európai Beruházási Bank egy tanulmánya szerint ugyanis a mesterséges intelligenciához és a blockchain technológiákhoz kötődő fejlesztésekre fordított összegek 80 százalékát az USA és Kína fekteti be. Az EU ezzel szemben 7 százalékát. És sokak szerint nem is a fontos kérdésekre – például a kínai fenyegetésre – koncentrál. Márciusban Eric Schmidt, a NSCAI (National Security Commission on Artificial Intelligence) elnöke, a Google volt vezérigazgatója, bírálta is az európai hozzáállást: az EU stratégiája nem vezet sikerre, ezért inkább partnerségre kellene törekednie az USA-val.

Időközben persze arról is jönnek hírek, hogy az MI nem biztos, hogy annyira jó, mint amennyire a vállalatok, kutatóintézetek állítják. Meglehet, egyszer kiderül, az egész MI-verseny olyan, mint a Kecskebűvölők című filmben a paranormális képességeket felhasználó Első Föld Zászlóalj kiképzése. Erre azért ad irdatlan pénzeket az amerikai hadsereg, mert korábban a hírszerzés elhintette a szovjet hadvezetés körében azt a dezinformációt, hogy az amerikai hadsereg paranormális képességekkel teszi legyőzhetetlenné a katonáit, mire természetesen az oroszok elkezdték fejleszteni ezt a "fegyvernemet", tehát az amerikaiaknak is lépniük kellett. (Miközben lehet, hogy a szovjet hadvezetés is csak dezinformálni akart...)

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.