Az OpenAI GPT-3 modelljét alkalmazó rendszer úgy készít programkódot, hogy csak beszélni kell neki az általunk elképzelt weboldalról. A program még messze nem tökéletes, így már így is megdöbbentő dolgokra képes.

A Debuild nevű San Franciscó-i informatikai vállalkozás vezetője a nyáron számolt be először arról a projektről, amelynek célja egy új eszköz létrehozása különféle webes alkalmazásokat építésére. Bár a programozói ismereteket nem igénylő no-code megközelítés ezen a területen sem újdonság, az ilyen platformokon általában előre elkészített elemekkel kell operálni valamilyen grafikus felületen. A Debuild megoldása viszont innen is tovább lépne, és a rendszer úgypróbálja meg lekódolni a kívánt weboldalakat, hogy a felhasználónak mindössze szabatos mondatokban el kell magyaráznia, mit is szeretne látni.

A program az OpenAI GPT-3 generatív nyelvi modelljét alkalmazva dolgozza fel azokat a leírásokat, amelyekben a kívánt oldalak kinézetét és működését kell minél pontosabban, de a beszélt nyelv eszközeivel meghatározni. Ezt a jelenlegi változatban egy kis szövegablakba kell begépelni, hogy a képernyő más részein megjelenjen akész alkalmazás előnézete, illetve az a kód, amelyet a rendszer ehhez generált; az eredeti bemutatóhoz képest lényeges változás, hogy ezt egy sima regisztrációt követően most már bárki kipróbálhatja ezen az oldalon.

Pedig a GPT-2-től is e voltak ájulva

Mindez tulajdonképpen a júniusban kiadott GPT-3 (teljes nevén Generative Pre-trained Transformer 3) egyik látványos tesztjének tekinhető, ami jól bemutatja az immár 175 paraméter alapján dolgozó gépi tanuló rendszer lehetőségeit. A megjelenése óta eltelt rövid időben mások például verseket vagy kamu blogbejegyzést írattak a segítségével. Ez utóbbi a Hacker News listájának a tetején kötött ki, bizonyítva, hogy az MI szövegét nagyjából mindenki ember által írt anyagnak tartotta.

A tesztelők, így a Debuild alapító ügyvezetője, Sharif Shameem is megjegyzi, hogy a meszetrséges intelligencia segítségével meglepően könnyen érhető el zavarba ejtően jó eredmény. A Twitteren közzétett kis videó például azt mutatja be, hogy a program a szöveges jellemzés alapján hogyan építi fel a Google klasszikus kezdőoldalát, amelyen még egy működő URL-t is odabiggyeszt a társaság logója mögé.
 

 

Maga a Debuild és az alkalmazás még egyaránt a kezdeti szakaszában jár, mindössze néhány alkalmazott dolgozik a fejlesztésen. Ezzel együtt elkötelezettnek tűnnek egy olyan új eszköz létrehozása mellett, ami az eddigieknél is egyszerűbbé teszi, hogy tömegek kapcsolódhassanak be a webes dizájnba, és a mesterséges intelligencia különösebb hozzáértés nélkül működő, tökéletesen funkcionális webes alkalmazásokat hozhassanak létre.

A GPT-3-ról szólva meg kell jegyezni, hogy már a tavaly februárban bejelentett GPT-2 rendszer is megdöbbentő dolgokra volt képes: egyetlen, akár töredékes mondatot is képes volt kiegészíteni elfogadható minőségű szöveggé. Az OpenAI kutatási vezetője a GPT-2 modelljét nagyságrendi előrelépésnek nevezte a hasonló MI-modellekhez képest. Az azt leíró kutatást éppen ezért nem is hozták nyilvánosságra, mivel a benne rejlő lehetőségekkel ők maguk sem voltak tisztában, és beláthatatlannak tartották a visszaélések lehetőségét.

Már a lehetséges felhasználások is zavarba ejtenek

Érdekes egyébként, hogy Shameem sem ért egyet azzal a feltételezéssel, amelynek értelmében az ilyen típusú automatizálás munkahelyek tömegét veszélyeztetné: szerinte az egyre fejlettebb MI alkalmazások éppen hogy több programozóra lesz szükség, vagyis a munkahelyek nem attól kerülnek veszélybe, hogy a "tegyél ki egy kék gombot az oldal aljára" típusú feladatokat a gépek végzik el.

A GPT-3 lehetőségeit sokan tartják ugyanannyira borzongatónak, mint hasznosnak, és erre rögtön felkapott példa lett a Debuild applikációja, ami majdnem véletlenül fedezte fel, hogy a GPT-3-mal a minden eddiginél értelmesebb és koherensebb szövegek mellett programkódokat is lehet íratni. Érdemes azonban átböngészni a többi kísérletet is, például azt a már említett novellát, amelyet az MI egy elképzelt szerző nevének, a novella címének és legelső szavának megadása után rittyentett. Ezekről magyar nyelven ebben a cikkben találni egy vidám összefoglalót, itt pedig egy videóban mutatnak be 10 látványos példát a GPT-3-mal való eddigi kísérletekről.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.