A Samsung visszavette a trónt az Apple-től, miközben az amerikai szankcióktól vergődő Huawei már nincs a legnagyobb öt szállító között.

Trendfordulót és több érdekes helycserét is hozott az idei első negyedév az okostelefonok szegmensében. A Canalys elemzése szerint a piac feltámadni látszik azt követően, hogy a koronavírusos tavalyi évben végig nagyon szenvedett ez a szektor.

Mindenki nyert...

A piackutatói elemzés szerint januártól március végéig 347 millió készüléket értékesítettek világszinten a gyártók, ami örvendetesen nagy, 27 százalékos ugrást jelent az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest. Ez rá is fért a mobilos szemgensre, mivel a járvány okozta bizonytalanság az okostelefonos vásárlásokat alaposan visszavetette tavaly. A mostani eredmény egyébként nagyjából a három évvel ezelőtti szintnek felel meg, ami azt is megmutatja, hogy az elmúlt időszakban egyébként sem rakétázott a szektor.

 

Globális okostelefon-piac, 2021/Q1 - Canalys
Infogram


A legnagyobb öt szállító közül tulajdonképpen mindenki örülhet a most publikált eredmények láttán. A Samsung például azért, mert a tavalyi ünnepi szezonban elvesztett elsőségét sikerült visszaszerezni az Apple-től. Ugyanakkor utóbbinak sincs oka panaszra, ahogy azt a héten nyilvánosságra hozott üzleti negyedév eredményei is mutatták. Míg a Samsung csak nagyjából a piaci átlagot hozta, iPhone-okból több mint 40 százalékkal több fogyott éves összevetésben.

A két éllovast három kínai márka követi. Közülük a Xiaomi fért fel a dobogóra 49 milliós szállítási mennyiségével. Ezzel az idei első negyedév lett a vállalat legsikeresebb periódusa, a 62 százaléknak megfelelő növekedés pedig a legerősebb bővülésnek számít az elit mezőnyében. A toplista maradék két helyén az Oppo és a Vivo osztozik, 36-37 millió körüli eladással és a piaci átlagot bőven meghaladó növekedési rátával.

...kivéve az, aki nem

A jelentésnek van azonban egy nagy vesztese is. A Huawei hosszú idő után először nem szerepel a legnagyobb gyártók között. Hogy mennyire gyorsan változhatnak a viszonyok, azt jól mutatja, hogy az amerikai szankciók miatt gúzsba kötött kínai nagyvállalat tavaly ilyenkor még 18 százalékos részesedéssel bírt, és a Samsunggal küzdött az első hely megszerzésért.

A negyedéves számok alapján azonban már csak a hetedik legnagyobb szereplője a piacnak, mindössze 18,6 milliós értékesített darabszámmal. A nagy zuhanás mögött egyébként nem kizárólag a két nagyhatalom kereskedelmi háborújának közvetlen hatásai állnak, hanem az is, hogy a Honor márkát tavaly leválasztotta magáról a Huawei, így az már nem adódik hozzá a vállalat teljesítményéhez. Igaz, ezt sem jószántából tette, hanem pont a szankciók okozta károk minimalizálása miatt.

Konzumer tech

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.