A Gartner számításai szerint 2020 utolsó negyedévében minden ötödik okostelefont az Apple adta el, ami kényelmesen elég volt az első helyhez. Ilyesmire 2016 óta nem volt példa.

Meglehetősen sok minden történt a mobilpiacon tavaly, amelynek záró periódusa egy történelminek mondható helycserét is hozott. A Gartner legfrissebb jelentése szerint a szektor összességében erős negatívban végzett a koronavírus ellen vívott küzdelemben. 

Vidáman lobog az almás zászló

Úgy tűnik, ha a korábbi években megszokott szeptemberi nagy telefonbemutató át is csúszott októberre Cupertinóban, az ünnepi eladások felfutását ez nem nagyon zavarta meg. Az új 5G-képes iPhone-ok íránti kereslet ugyanis nagyban közrejátszott abban, hogy az Apple közel 80 millió darab készüléket tudott értékesíteni 2020 utolsó három hónapjában. Ez a teljesítmény pedig bőségesen elég volt ahhoz, hogy a prémium készülékeket forgalmazó gyártó egyben a legnagyobb mennyiségben szállító szereplő legyen a szegmensben. Ilyesmire egyébként már volt példa, de egészen 2016-ig kell ehhez visszalapoznunk a naptárban.

A trónfosztáshoz persze szükség volt az eddigi éllovas gyengélkedésére is. Miközben az Apple több mint 10 millió telefonnal tudta megfejelni egy évvel korábbi teljesítményét, a Samsung eladásai a záró periódusban 70,5 millió közeléből 62 millió környékére estek. A 12 százalékos visszaesés elsősorban annak köszönhető, hogy a dél-koreai gyártó középkategóriás termékeit nagyon megszorongatták az erőteljesen nyomuló kínai márkák.

Utóbbiak közé viszont nem sorolandó a Huawei. Az amerikai büntetőintézkedésektől szenvedő vállalat zuhanórepülésbe fogott az év végén. A több mint 40 százaléknyi értékesítéscsökkenés pedig azt eredményezte, hogy a cég neve majdnem kicsúszott a legnagyobb öt szállító listájáról is. Ez szintén egy történelmi pillanat, hiszen legutóbb 2013-ban volt olyan negyedéves jelentése az amerikai piackutatónak, ahol a Huawei nem szerepelt az első négy szállító között.

A vége kicsit jobb, de messze nem jó

Ami a teljes piacot illeti, ott az év vége enyhe pozitívumokat hozott a tavaly egészében tapasztalt folyamatokban. A globális pandémia kezdeti szakaszában a szállítási és gyártási nehézségek okoztak problémákat, majd mindezekre rátett egy lapáttal a gazdasági bizonytalanság, ami negatív hatással volt a keresletre.

A Gartner szerint 2020-ban 12,5 százalékkal kevesebb okostelefont értékesítettek a gyártók, mint egy évvel korábban. Ehhez képest valóban jobban hangzik, hogy az októbertól decemberig tartó időszakban "csak" bő 5 százalékkal romlott az eladási mennyiség.

 

Globális okostelefon-piac, 2020/Q4 - Gartner
Infogram

 

Ha a teljes évet nézzük, ott a ranglista is másként alakult. A Samsung ezen a táblázaton képes volt első helyét megtartani, és a Huawei sem esett ki (még) az első háromból. Sok örömre persze nincs ok, mivel a legnagyobb szállítók közül pont ez a két cég szenvedte el a legnagyobb visszaesést (nagyjából 15 és 25 százaléknyit).

A Top5 mezőnyéből egyedül az Apple és a Xiaomi tudott a lefelé tartó szegmensben is növekedni. Cupertino 3,3 százalékkal, míg az agilis kínai gyártó több mint 15 százalékkal adott el több készüléket, mint 2019-ben.

Konzumer tech

Leverné a Facebook szemüvegét az ír adatvédelmi hatóság

A pici LED-fény nem elég ahhoz, hogy bárkit figyelmeztessen rá, ha éppen filmezik, és a nagyközönséget is tájékoztatni kellene, hogy mire számíthat az új termék megjelenésével.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.