A Reuters már októberben arról írt, hogy a kínai vállalat eladhatja a Honor márkát. Az amerikai szankciók alatt nyögő cégnél most hivatalosan is megerősítették az ügyletet.

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy belső forrásokból származó információk szerint a Huawei arra készül, hogy leválasztja magáról a Honor okostelefon-márkát, amely a cég portfóliójában eddig az olcsóbb kategóriás termékeket adta. Mindez ma vált hivatalossá, miután a gyártó egy szűkszavú közleményben adott tájékoztatást a döntésről.

Nem volt más választás

Úgy tűnik, nem csak az ügyletet magát, de a vevői kört is helyesen tippelte meg a jól értesült Reuters, amikor múlt héten arról cikkezett, hogy a Honort gyakorlatilag tokkal-vonóval adják el egy konzorciumnak, amelyben komoly állami szereplők is vannak.  A hivatalos tájékoztatás szerint a Honort a Shenzhen Zhixin New Information Technology nevű, a Huawei székhelyének otthont adó Sencsen város kormányzatának tulajdonában álló vállalat viszonteladókkal közösen alakított konzorciuma vásárolta meg.

A tranzakció pénzügyi részleteivel a közlemény egyáltalán nem foglalkozik, így azt nem tudni, azok a pletykák mennyire voltak pontosak, miszerint az eladás a 100 milliárd jüanos (15,2 milliárd dolláros) tartományban mozog. Azt viszont nagyon kihangsúlyozta a Huawei, hogy az adásvétel lezárultát követően nem rendelkezik majd az új Honor cég egyetlen részvényével sem, és nem fog részt venni az üzlet további működtetésében, illetve a cég döntéshozásában.

A hét évvel ezelőtt alapított Honor a legutóbbi, július-szeptemberi negyedévben a Huawei 51,7 milliós okostelefonos eladásainak több mint negyedét tette ki a Canalys becslései szerint, de a cég emellett már laptopokat, táblagépeket, okostévéket és elektronikai kiegészítőket is gyárt. A Huawei közleménye alapján a márka az elmúlt öt év alatt több mint 10 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított, jelenleg pedig éves szinten nagyjából 70 millió készüléket értékesít.

Nem bírták a nyomást

A döntés hátterében egyértelműen az Egyesült Államokban múlt évben felerősödő kereskedelmi nyomás áll. Az USA szankciók és korlátozó intézkedések sorával igyekszik gátat szabni a kínai nyomulásnak, amit a tengerentúlon nemzetbiztonsági kockázatnak minősítenek. Az amerikai adminisztráció szerint a kínai cégek, élükön a Huawei-jel gyakorlatilag az ottani államaparátus meghosszabbított karjaként működnek, így Peking könnyedén érzékeny információkhoz juthat. Ez pedig ellentétes az Egyesült Államok érdekeivel.

A fentiek oda vezettek, hogy a Huawei gyártási lánca mára teljesen ellehetetlenült, mivel ilyen rövid idő alatt képtelen volt az amerikai forrásokból származó kulcsfontosságú alkatrészeket, szoftvereket más szállítókkal, illetve saját erőből kiváltani. A gond súlyosságát mutatja, hogy a vállalat fogyasztói részlegének vezetője augusztusban már azt nyilatkozta, hogy rövid időn belül kifogynak az okostelefonok gyártásához használt csipekből.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.