A Reuters értesülése szerint a Digital China csoport és állami hátterű befektetők 15 milliárd dollárért vásárolják fel a Honor üzletét.

A Reuters majdnem egy hónappal ezelőtt közölt exkluzív riportot a Honor okostelefon-márka tervezett értékesítéséről, miután a hírügynökség forrásai szerint a vállalat úgy döntött, hogy a felső kategóriás Huawei készülékekre koncentrál, és megválik a fiatalabb vásárlókat célzó, olcsóbb készülékekre fókuszáló Honortól. A cég az amerikai kereskedelmi szankciók hatására lenne kénytelen megváltoztatni üzleti prioritásait, amelyek hatása alól a Honor ezzel jórészt kivonhatná magát, ebből pedig maga a márka, annak beszállító partnerei, közvetve pedig a teljes kínai elektronikai iparág is profitálhatna.

Az októberi értesülések szerint a Huawei a márkanév mellett valószínűleg a Honor kutatás-fejlesztési részlegét és a gyártáshoz kapcsolódó ellátási lánc menedzsmentjét adta volna tovább, és nagyjából 25 milliárd jüanos (körülbelül 3,7 milliárd dolláros) készpénzes ajánlatra számított az eszközökért cserébe. Ebből a Reuters legfissebb tudósítása alapján egy nagyobb szabású üzlet lesz: a Honort gyakorlatilag tokkal-vonóval adják el egy konzorciumnak, az üzlet teljes értéke pedig a 100 milliár jüanos (15,2 milliárd dolláros) tartományban mozog majd.

A sencseni kormányzat löki be az üzletet

A konzorciumot állítólag a korábban is a lehetséges vevők köztt emlegetett Digital China csoport vezeti, amely már amúgy is a Honor okostelefonok legfontosabb disztribútora, és más üzletekben, például a cloud computing területén is együttműködik a Huaweijel. A Kína legnagyobb integrált informatikai szolgáltatójának mondott vállalat banki kölcsönökből teremti elő a vételár legnagyobb részét, partnerei között pedig legalább három olyan befektetési társaság lesz majd, amelyek mögött az óriási pénzügyi és technológiai központnak számító Sencsen tartomány kormányzata áll – ezek egyenként 10-15 százalékos részesedést szereznének a Honorban.

A Reuters szerint a tranzakciót követően a Honor megtartja jelenlegi vezetőségének és 7 ezer dolgozójának legnagyobb részét, és néhány éven belül a tőzsdén is megjelenne, bár a hírügynökség értesüléseit nem erősítették meg sem a Huawei, sem a Digital China, sem a kínai állam képviselői. Maga a Honor okostelefon-márka a legutóbbi, július-szeptemberi negyedévben a Huawei 51,7 milliós okostelefonos eladásainak több mint negyedét tette ki a Canalys becslései szerint, de a cég emellett már laptopokat, táblagépeket, okostévéket és elektronikai kiegészítőket is gyárt.

A beszámoló arra is kitér, hogy a várhatóan vasárnap bejelentett megállapodás az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban is üzenetértékű: ennek alapján senki sem lát komoly esélyt rá, hogy az amerikai választások nyomán felálló új adminisztráció érdemben változtatni fog a Huawei termékeit nemzetbiztonsági kockázatnak minősítő eddigi rendelkezéseken.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.