Egyes lapok szerint több mint tízezer ember alatt inog a szék. HR- és mérnöki pozíciókat is megszüntet a vállalat.

A Microsoft sem ússza meg a megúszhatatlant. Tegnap este a Sky News írta meg először: több ezer embert küld el a cég, pedig tavaly még úgy tűnt, elég lehet egy kisebb, a vállalat méretéhez képest jelképes leépítés. A brit híroldal úgy értesült, hogy az alkalmazottak 5 százalékának elbocsátásról döntöttek Redmondban (ez kb. 11 ezer alkalmazottat jelent). A vállalat a leépítés tényét a Bloombergnek is megerősítette, a nagyságrendjét azonban nem. Azzal kapcsolatban az üzleti lap csak annyit tudott kideríteni, hogy jelentősen nagyobb lesz, mint a vállalat elmúlt években végrehajtott leépítései.

Egy receptből főztek a Szilícium-völgyben

A Microsoft szóvivője más lapnak sem volt közlékenyebb. Az Engadgetnek pl. azt írta, hogy a vállalat nem kommentál pletykákat és spekulációkat.

Az ok egyébként ugyanaz, mint a többi nagyvállalatnál, amely jelentős leépítéseket hajtott végre vagy jelentett be. A pandémia miatt olyan mértékben nőtt meg a Microsoft termékeire a kereslet, hogy a járvány két éve alatt mintegy 50 ezer fővel bővítették a létszámot. (A Reuters szerint jelenleg mintegy 221 ezer alkalmazottért felel Satya Nadella vezérigazgató, 122 ezren az USA-ban dolgoznak, a többi alkalmazott a nemzetközi hálózatban.) Aztán ahogy a járvány helyét elfoglalták más globális problémák (lassuló gazdaság, orosz-ukrán háború, az USA és Kína közötti feszültség növekedése, energiakrízis...) gyorsan vissza is esett a kereslet.

Nagyjából ezt élte át a Salesforce (az alkalmazottak tizede bánhatja), a HP (6 ezer alkalmazott), az Amazon (közel 20 ezer ember) vagy a Meta (11 ezer alkalmazott) – hogy csak a nagyobbakat említsük. (A Twitter esete némileg más, hiszen ott Elon Musk keze "épít".)

A Microsoft vezérigazgatója egyébként már tavaly ősszel megkongatta a vészharangot: romlik a makrogazdasági környezet, és erős megszorításokra kell készülni. Januárban pedig egyértelművé tette a befektetőknek: abban akarnak segíteni az ügyfeleknek, hogy "kevesebbel is többet tudjanak elérni", a növekedési területekbe fektetnek (ez lehet például az OpenAI), és fegyelmezetten kezelik a költségszerkezetüket.

A mostani leépítés állítólag erőteljesen érinti majd a HR-t, azon belül is a toborzási területet, de a mérnöki munkakörökhöz is erősen hozzányúlnak. A konkrétumokról valószínűleg többet hallhatunk a jövő héten, amikor a Microsoft nyilvánosságra hozza legutóbbi lezárt negyedéve eredményeit.

És hogy következik-e bármi a Microsoft elbocsátásaiból a piac egészére? Azt sugallja, hogy a piaci környezet nem javul, sőt valószínűleg tovább romlik, árulta el látnoki látomását egy elemző a Reutersnek.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.