A kínai tulajdonos ByteDance Trump leváltása után már nem látja értelmét az előző amerikai kormányzat nyomására felvetődő üzletnek.

Az elmúlt hónapokban sok kanyart vett TikTok-felvásárlás ötlete egy időre biztosan, de lehet, hogy örökre parkolópályára kerül, miután Donald Trump egykori elnök távozásával alaposan megváltoztak a körülmények. A South China Morning Post belső forrásokra hivatkozva tegnap azt közölte, hogy az alkalmazást birtokló ByteDance már egyáltalán nem akarja folytatni az eladással kapcsolatos megbeszéléseket az eddig győztesnek hitt Oracle vezette konzorciummal.

Értelmét vesztette

A hír közvetlen előzménye, hogy múlt héten kiderült, a Biden-kormányzat leállítja a korábbi adminisztráció múlt nyáron indított, a TikTok és a WeChat kitiltását célzó akcióját. Az új vezetés a hírek szerint először igyekszik alaposabban körüljárni a témát, és például megbizonyosodni arról, hogy valójában mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kínai appok működése, valamint lehetséges megoldást találni arra, hogy ezek a platformok úgy működhessenek az USA-ban, hogy az megfelelő garanciákat biztosítson az amerikai állampolgárok személyes adatainak kezelésével kapcsolatban.

A tegnap a kínai sajtóban megjelent anyag szerint a ByteDance vezetősége ilyen körülmények között egyáltalán nem akarja már folytatni az amerikai operáció eladásával kapcsolatos tárgyalásokat. Ebbe ugyanis csak a Trump-kormányzat erőteljes nyomása miatt kezdtek egyáltalán bele, a barátságosabb hangvétel megjelenésével viszont értelmét vesztette az üzlet. Legalábbis a ByteDance oldaláról, mert az bizonyos, hogy az Oracle-nél nagyon szerették volna megszerezni a TikTok üzemeltetését, ami remekül mutathatott volna "kirakatügyfélként" a cég felhős potfóliójában.

Zsarolás helyett kiegyezés?

Az eladás helyett így inkább a békés egymás mellett élésre koncentrálna a ByteDance. Jelen esetben ez nagyjából úgy fordítható le, hogy az új amerikai kormányzattal folytatott megbeszélések fényében a cég hajlandó olyan változtatások végrehajtására az amerikai egységénél, hogy az mindkét fél számára elfogadható kompromisszum legyen. Kínai oldalról az egyik kulcskérdést maga a TikTok mögött álló algoritmus jelenti, ezt bizonyosan nem lesznek hajlandók kiadni a kezükből.

Donald Trump elnökségének utolsó hónapjai a választási kampány jegyében leginkább különböző harcias manőverekről szóltak. Ezek jelentős része Kínát célozta, bizonyítandó a poltikus eltökéltségét hazája védelmét illetően. A közösségi alkalmazásokat érintő tiltást azonban egy sor jogi beadvánnyal mindkét app esetében sikerült megakasztani, miközben az amerikai fél által követelt eladási ügylet csak nem akart megszületni. Elsőként úgy tűnt, a Microsoft lehet a befutó, aztán az a szál végül zsákutcába futott, ám helyette feltűnt az Oracle és a Walmart nevével fémjelzett csoport. Ez utóbbi folyamatot viszont tavaly nem sikerült lezárni, a választási eredmények tudatában pedig borítékolható volt, hogy nem is lesz belőle semmi addig, amíg Joe Biden hivatalba nem lép.

Indiában más szelek fújnak

A ByteDance tehát kicsit fellélegezhet Amerikában, ám ez nem jelenti azt, hogy globálisan ne lenne miért aggódni a cégnek. Indiából ugyanis egy sor kínai alkalmazást, köztük a TikTokot is betiltották azt követően, hogy a határon véres összecsapások zajlottak a két ország között. Hogy ez mennyire fájó a ByteDance-nek, azt jól mutatja, hogy tavaly nyári adatok szerint a TikTok közel 170 millió indiai felhasználóval rendelkezett (ehhez képest az USA-ban "csak" bő 100 milliós táborról beszélhetünk). A kitiltás miatt múlt hónapban a ByteDance bejelentette indiai operációjának bezárását, ami több ezer munkahelyet érint.

Szintén friss értesülések szerint azonban Indiában is változás jöhet. Igaz, ez kínai részről mérsékelten pozitív fejlemény, mivel a pletykák alapján a cég indiai üzletét a TikTok közvetlen riválisa, a Glance veheti át. Ezzel természetesen végleg feladná a komoly bázissal rendelkező területet a ByteDance, de legalább valamennyi pénzt látna a politikailag ellehetetlenített részlegéből.

Közösség & HR

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.