Az indiai kormány hétfőn több tucat kínai mobil applikációt helyezett tiltólistára nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Ezzel olyan szolgáltatások alól rántana ki sok száz millió felhasználót, mint amilyen a TikTok vagy a WeChat.

Hétfőn az indiai kormány összesen 59 darab, javarészt kínai fejlesztésű mobil alkalmazást tiltott le, újabb fejezetet nyitva a két atomhatalom határán zajló, az utóbbi időben elmérgesedett konfliktusban. Az indiai technológiai minisztérium közlése szerint a betiltott pplikációk károsak az ország szuverenitására és egységére nézve, sőt veszélyeztetik annak nemzetbiztonsági érdekeit, illetve aláássák a közrendet. A szóban forgó appok között van a Bytedance TikTok videómegosztó közösségi szolgáltatása és a Tencent multifunkciós WeChat üzenetküldője, de ott van a listán a Xiaomi és az Alibaba több alkalmazása is.

A rendelettel a Google-t és az Apple-t is arra kötelezik, hogy a kijelölt programokat távolítsa el az Android és az iOS rendszerek alkalmazásáruházaiból. Mivel a webes szolgáltatások vonatkozásában India a világ egyik legnagyobb piaca, és mivel a kínai digitális gazdaság szereplői rengeteget invesztáltak annak meghódtásába, a tilalom alaposan betehet a kínai techcégek növekedési terveinek. Az arányokat jól szemlélteti, hogy a TikTok legnagyobb külső bázisa éppen India, ahol a Sensor Tower áprilisi adatai alapján már a 200 millió felhasználón és a 600 millió letöltésen is túl vannak, ez pedig az összes telepítés több mint 30 százalékát jelenti.

A WeChat ugyancsak több mint 100 millió androidos felhasználók mondhat búcsút, de nem jár sokkal jobban a Weibo, ShareIt, az UC Browser, a Likee, a Bigo Live, az ES File Explorer, az UC Browser vagy az UC News sem. A Club Factory e-kereskedelmi üzlete a maga nemében már a harmadik legnagyobb volt Indiában, a Xiaomi pedig az indiai okostelefon-piac vezetőjeként lesz kénytelen lemondani a Community és Video Call alkalmazásokról. Májusban a listán szereplő appok összesen 500 millió aktív felhasználót jegyeztek, és a Counterpoint becslése szerint összességében minden harmadik indiai okostelefon-tulajdonost érint majd a változás.

Mindenkinek fájni fog, de valakinek talán jobban

A Reuters által idézett szakértő arról beszél, hogy ez volt a leggyorsabb és leghatásosabb lépés, amit az indiai kormány tehetett annak érdekében, hogy gazdasági nyomást helyezzen a kínai félre. Ahogy nemrég mi is írtuk, az indiaiak a konfliktus nyomán már különféle gazdasági szankciókat jelentettek be Kínával szemben, de az erőegyensúly az utóbbi évtizedekben gazdasági téren is nagyon elbillent Peking irányába. Így a telekommunikációs minisztérium utasíthatta például az állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatókat, hogy az új generációs 5G hálózatok kiépítésénél ne használjanak kínai eszközöket, de kérdés, hogy tényleg a jóval drágábban dolgozó konkurenciával akarnak-e üzletelni.

A kommentárok szerint a mostani korlátozás tényleg fájni fog az érintett kínai techcégeknek: a 100 legnépszerűbb indiai okostelefonos alkalmazás közül 44-et jegyeznek kínai gyártók, akik a top10-ben is 5 helyet foglalnak el, és az indiai okostelefon-piac 80 százalékát is a kínai márkák uralják, akik nem mellesleg gyártóüzemeket is működtetnek a szomszéd országban. Éppen emiatt azonban az is igaz, hogy a szankciók ezen a téren is kétélű fegyvernek számítanak, hiszen egy nagy csomó indiai polgár megélhetése is veszélybe kerül, akik közvetlen vagy közvetett módon ezekből a vállalatokból élnek. A kínai befektetések a technológiai vonalon is ömlenek az indiai gazdaságba, amit jól mutat, hogy a legalább egymilliárd dollárra értékelt indiai startupok minimum 60 százalékában dolgozik valamilyen kínai társaság tőkéje.

A várható kieséseket és károkat persze senki sem tudja megbecsülni, de némi támpontot adhat, hogy tavaly a TikTok applikációt egyetlen hétre már letiltották Indiában, és a programot fejlesző Bytedance akkor arra hivatkozott egy bírósági keresetben, hogy az intézkedés napi félmillió dolláros veszteséget okozott neki. A Reutersnek adott nyilatkozatában a Google annyit közölt, hogy egyelőre a hivatalos megkeresésre várnak az indiai hatóságok részéről, míg az Apple – hasonlóan a Bytedance-hez és a többi kínai társaságokhoz – egyelőre nem kívánt reagálni a friss hírekre.

Közösség & HR

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.