Az indiai kormány hétfőn több tucat kínai mobil applikációt helyezett tiltólistára nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Ezzel olyan szolgáltatások alól rántana ki sok száz millió felhasználót, mint amilyen a TikTok vagy a WeChat.
Hirdetés
 

Hétfőn az indiai kormány összesen 59 darab, javarészt kínai fejlesztésű mobil alkalmazást tiltott le, újabb fejezetet nyitva a két atomhatalom határán zajló, az utóbbi időben elmérgesedett konfliktusban. Az indiai technológiai minisztérium közlése szerint a betiltott pplikációk károsak az ország szuverenitására és egységére nézve, sőt veszélyeztetik annak nemzetbiztonsági érdekeit, illetve aláássák a közrendet. A szóban forgó appok között van a Bytedance TikTok videómegosztó közösségi szolgáltatása és a Tencent multifunkciós WeChat üzenetküldője, de ott van a listán a Xiaomi és az Alibaba több alkalmazása is.

A rendelettel a Google-t és az Apple-t is arra kötelezik, hogy a kijelölt programokat távolítsa el az Android és az iOS rendszerek alkalmazásáruházaiból. Mivel a webes szolgáltatások vonatkozásában India a világ egyik legnagyobb piaca, és mivel a kínai digitális gazdaság szereplői rengeteget invesztáltak annak meghódtásába, a tilalom alaposan betehet a kínai techcégek növekedési terveinek. Az arányokat jól szemlélteti, hogy a TikTok legnagyobb külső bázisa éppen India, ahol a Sensor Tower áprilisi adatai alapján már a 200 millió felhasználón és a 600 millió letöltésen is túl vannak, ez pedig az összes telepítés több mint 30 százalékát jelenti.

A WeChat ugyancsak több mint 100 millió androidos felhasználók mondhat búcsút, de nem jár sokkal jobban a Weibo, ShareIt, az UC Browser, a Likee, a Bigo Live, az ES File Explorer, az UC Browser vagy az UC News sem. A Club Factory e-kereskedelmi üzlete a maga nemében már a harmadik legnagyobb volt Indiában, a Xiaomi pedig az indiai okostelefon-piac vezetőjeként lesz kénytelen lemondani a Community és Video Call alkalmazásokról. Májusban a listán szereplő appok összesen 500 millió aktív felhasználót jegyeztek, és a Counterpoint becslése szerint összességében minden harmadik indiai okostelefon-tulajdonost érint majd a változás.

Mindenkinek fájni fog, de valakinek talán jobban

A Reuters által idézett szakértő arról beszél, hogy ez volt a leggyorsabb és leghatásosabb lépés, amit az indiai kormány tehetett annak érdekében, hogy gazdasági nyomást helyezzen a kínai félre. Ahogy nemrég mi is írtuk, az indiaiak a konfliktus nyomán már különféle gazdasági szankciókat jelentettek be Kínával szemben, de az erőegyensúly az utóbbi évtizedekben gazdasági téren is nagyon elbillent Peking irányába. Így a telekommunikációs minisztérium utasíthatta például az állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatókat, hogy az új generációs 5G hálózatok kiépítésénél ne használjanak kínai eszközöket, de kérdés, hogy tényleg a jóval drágábban dolgozó konkurenciával akarnak-e üzletelni.

A kommentárok szerint a mostani korlátozás tényleg fájni fog az érintett kínai techcégeknek: a 100 legnépszerűbb indiai okostelefonos alkalmazás közül 44-et jegyeznek kínai gyártók, akik a top10-ben is 5 helyet foglalnak el, és az indiai okostelefon-piac 80 százalékát is a kínai márkák uralják, akik nem mellesleg gyártóüzemeket is működtetnek a szomszéd országban. Éppen emiatt azonban az is igaz, hogy a szankciók ezen a téren is kétélű fegyvernek számítanak, hiszen egy nagy csomó indiai polgár megélhetése is veszélybe kerül, akik közvetlen vagy közvetett módon ezekből a vállalatokból élnek. A kínai befektetések a technológiai vonalon is ömlenek az indiai gazdaságba, amit jól mutat, hogy a legalább egymilliárd dollárra értékelt indiai startupok minimum 60 százalékában dolgozik valamilyen kínai társaság tőkéje.

A várható kieséseket és károkat persze senki sem tudja megbecsülni, de némi támpontot adhat, hogy tavaly a TikTok applikációt egyetlen hétre már letiltották Indiában, és a programot fejlesző Bytedance akkor arra hivatkozott egy bírósági keresetben, hogy az intézkedés napi félmillió dolláros veszteséget okozott neki. A Reutersnek adott nyilatkozatában a Google annyit közölt, hogy egyelőre a hivatalos megkeresésre várnak az indiai hatóságok részéről, míg az Apple – hasonlóan a Bytedance-hez és a többi kínai társaságokhoz – egyelőre nem kívánt reagálni a friss hírekre.

Közösség & HR

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.