Az indiai kormány hétfőn több tucat kínai mobil applikációt helyezett tiltólistára nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. Ezzel olyan szolgáltatások alól rántana ki sok száz millió felhasználót, mint amilyen a TikTok vagy a WeChat.

Hétfőn az indiai kormány összesen 59 darab, javarészt kínai fejlesztésű mobil alkalmazást tiltott le, újabb fejezetet nyitva a két atomhatalom határán zajló, az utóbbi időben elmérgesedett konfliktusban. Az indiai technológiai minisztérium közlése szerint a betiltott pplikációk károsak az ország szuverenitására és egységére nézve, sőt veszélyeztetik annak nemzetbiztonsági érdekeit, illetve aláássák a közrendet. A szóban forgó appok között van a Bytedance TikTok videómegosztó közösségi szolgáltatása és a Tencent multifunkciós WeChat üzenetküldője, de ott van a listán a Xiaomi és az Alibaba több alkalmazása is.

A rendelettel a Google-t és az Apple-t is arra kötelezik, hogy a kijelölt programokat távolítsa el az Android és az iOS rendszerek alkalmazásáruházaiból. Mivel a webes szolgáltatások vonatkozásában India a világ egyik legnagyobb piaca, és mivel a kínai digitális gazdaság szereplői rengeteget invesztáltak annak meghódtásába, a tilalom alaposan betehet a kínai techcégek növekedési terveinek. Az arányokat jól szemlélteti, hogy a TikTok legnagyobb külső bázisa éppen India, ahol a Sensor Tower áprilisi adatai alapján már a 200 millió felhasználón és a 600 millió letöltésen is túl vannak, ez pedig az összes telepítés több mint 30 százalékát jelenti.

A WeChat ugyancsak több mint 100 millió androidos felhasználók mondhat búcsút, de nem jár sokkal jobban a Weibo, ShareIt, az UC Browser, a Likee, a Bigo Live, az ES File Explorer, az UC Browser vagy az UC News sem. A Club Factory e-kereskedelmi üzlete a maga nemében már a harmadik legnagyobb volt Indiában, a Xiaomi pedig az indiai okostelefon-piac vezetőjeként lesz kénytelen lemondani a Community és Video Call alkalmazásokról. Májusban a listán szereplő appok összesen 500 millió aktív felhasználót jegyeztek, és a Counterpoint becslése szerint összességében minden harmadik indiai okostelefon-tulajdonost érint majd a változás.

Mindenkinek fájni fog, de valakinek talán jobban

A Reuters által idézett szakértő arról beszél, hogy ez volt a leggyorsabb és leghatásosabb lépés, amit az indiai kormány tehetett annak érdekében, hogy gazdasági nyomást helyezzen a kínai félre. Ahogy nemrég mi is írtuk, az indiaiak a konfliktus nyomán már különféle gazdasági szankciókat jelentettek be Kínával szemben, de az erőegyensúly az utóbbi évtizedekben gazdasági téren is nagyon elbillent Peking irányába. Így a telekommunikációs minisztérium utasíthatta például az állami tulajdonban lévő távközlési szolgáltatókat, hogy az új generációs 5G hálózatok kiépítésénél ne használjanak kínai eszközöket, de kérdés, hogy tényleg a jóval drágábban dolgozó konkurenciával akarnak-e üzletelni.

A kommentárok szerint a mostani korlátozás tényleg fájni fog az érintett kínai techcégeknek: a 100 legnépszerűbb indiai okostelefonos alkalmazás közül 44-et jegyeznek kínai gyártók, akik a top10-ben is 5 helyet foglalnak el, és az indiai okostelefon-piac 80 százalékát is a kínai márkák uralják, akik nem mellesleg gyártóüzemeket is működtetnek a szomszéd országban. Éppen emiatt azonban az is igaz, hogy a szankciók ezen a téren is kétélű fegyvernek számítanak, hiszen egy nagy csomó indiai polgár megélhetése is veszélybe kerül, akik közvetlen vagy közvetett módon ezekből a vállalatokból élnek. A kínai befektetések a technológiai vonalon is ömlenek az indiai gazdaságba, amit jól mutat, hogy a legalább egymilliárd dollárra értékelt indiai startupok minimum 60 százalékában dolgozik valamilyen kínai társaság tőkéje.

A várható kieséseket és károkat persze senki sem tudja megbecsülni, de némi támpontot adhat, hogy tavaly a TikTok applikációt egyetlen hétre már letiltották Indiában, és a programot fejlesző Bytedance akkor arra hivatkozott egy bírósági keresetben, hogy az intézkedés napi félmillió dolláros veszteséget okozott neki. A Reutersnek adott nyilatkozatában a Google annyit közölt, hogy egyelőre a hivatalos megkeresésre várnak az indiai hatóságok részéről, míg az Apple – hasonlóan a Bytedance-hez és a többi kínai társaságokhoz – egyelőre nem kívánt reagálni a friss hírekre.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.