Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

Bár maga az elektronikus aláírás folyamata hosszú évek óta meglévő technológia, a praktikus, költséget és időt megtakarító módszer lassan terjed nálunk, sőt, úgy általában Európa-szerte sem tűnik látványosnak a térhódítása annak ellenére, hogy „mobilizálták” már.

Magyar megoldások

A hazai alapítású Netlocknál a szélesebb körű elterjedés egyik fékjét abban látják, hogy a jelenleg használt megoldások többségénél szükség van kiegészítő eszközökre. Utóbbiak használata körülményes és nem felhasználóbarát, mivel a felhasználónak egy további chipkártyára, kártyaolvasóra vagy speciális programra volt szüksége ahhoz, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírhasson.

A tavaly elkészült Netlock Sign a szállító szerint mindezt kiküszöböli, hiszen elég egy okostelefon, táblagép vagy laptop, és további segédeszközök nélkül lehet vele elektronikusan aláírni. Az aláíró rendszer bármilyen platformról elérhető, annak köszönhetően, hogy a cloudban (privát, hibrid és nyilvános felhő) fut. Utóbbi esetben az aláírandó dokumentumot el kell küldeni a központi aláíró infrastruktúrához. A nagy megbízhatóságú és harmadik fél által tanúsított elektronikusaláírás-megoldás egyfaktoros és többfaktoros felhasználó-azonosításra egyaránt képes. Szerveroldali integrációval útközben is megoldható például egy e-mailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása.

Hasonló rugalmasságot kínál a szintén hazai Microsec PassBy[ME] szolgáltatása, amely egy okoseszköz alkalmazáson keresztül működik. Az eIDAS szerinti, új formátumú minősített aláíró tanúsítványok első magyarországi kibocsátójaként a Microsec fejlesztésével a mobiltelefon általános, azonosításra és aláírásra is alkalmas eID eszközzé alakítható, ezzel az érzékeny dokumentumok ebben az esetben sem kerülnek ki a felhasználó birtokából, továbbá az aláíráshoz is kétfaktoros azonosítás biztosított (jelszó/ujjlenyomat, eszköz birtoklása - mobiltelefon).

A cégek által kibocsátott minősített tanúsítványoknak köszönhetően az aláírással olyan elektronikus okiratok készíthetők, amelyek a magyar jog szerint teljes bizonyító erővel bírnak. Az ilyen okiratok bíróság előtt is megállják a helyüket, ezért ily módon akár szerződést is köthetünk. A teljes bizonyító erejű elektronikus aláírás alkalmazásával tehát megvalósítható, hogy akár az interneten keresztül is lehessen intézni mindazt, amihez korábban papíralapú dokumentumokat kellett személyesen aláírni vagy postázni.

Van, ahol sikertörténet az e-aláírás

Miközben a hazai e-szignó alkalmazásának terjedése lehetne gyorsabb, tőlünk nem is olyan messze található ezen a téren Európa, és egyben talán a világ éllovasa is. Észtországban a Szovjetunió felbomlását követően mindent az alapoktól kellett felépíteni. Az ország digitális rendszerének kiépítésben az elektronikus személyi kártyák bevezetése kulcsfontosságú szerepet tölt be (a rendszer biztonságáról pedig többek között adatnagykövetségek gondoskodnak). A chipkártyához kétféle biztonsági kód jár. Az egyik azonosításra, beléptetésre alkalmas, a másik pedig az elektronikus aláírást hitelesíti.

Az igazolványokat a lakosság egy néhány eurós leolvasóval akár saját számítógépénél ülve is használhatja. A különböző hivatali ügyek intézése, a földhivataltól, a rendőrségen át az adóbevallásig egy egységes rendszerben zajlik, kizárólag az interneten keresztül, jobbára egyszerű elektronikus levelek segítségével.

Nem véletlen az sem, hogy Észtország volt a világ első országa, ahol az interneten keresztül is leadhatták szavazatukat a választópolgárok. Sőt, az elektronikus aláírás alkalmazásával külföldiek úgy szerezhetik meg az észt elektronikus identitást igazoló kártyát, hogy nemhogy állampolgároknak nem kell lenniük, de még csak letelepedni sem szükséges az országban.

2017 végén már 26 ezernél is több ember tapasztalhatta meg többek között az elektronikus aláírások egyszerű használata révén, hogy milyen érzés a világ bármely pontjáról bankszámlát nyitni, céget alapítani, szerződéseket aláírni és adót fizetni. Sőt, a peres ügyek rendezésének is van bejáratott, külön internetes módja. Ehhez hasonló egyébként hazánkban is működik januártól, amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Biztonság

A gépi agy már olyan tárgyakat is képes használni, amelyeket akkor lát először

Az új fejlesztések nemsokára megvalósíthatják az önállóan mosogató robotkezeket, aminél persze sokkal értelmesebb felhasználások is lesznek a gyártóipartól az oktatásig.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.