Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.
Hirdetés
 

Bár maga az elektronikus aláírás folyamata hosszú évek óta meglévő technológia, a praktikus, költséget és időt megtakarító módszer lassan terjed nálunk, sőt, úgy általában Európa-szerte sem tűnik látványosnak a térhódítása annak ellenére, hogy „mobilizálták” már.

Magyar megoldások

A hazai alapítású Netlocknál a szélesebb körű elterjedés egyik fékjét abban látják, hogy a jelenleg használt megoldások többségénél szükség van kiegészítő eszközökre. Utóbbiak használata körülményes és nem felhasználóbarát, mivel a felhasználónak egy további chipkártyára, kártyaolvasóra vagy speciális programra volt szüksége ahhoz, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírhasson.

A tavaly elkészült Netlock Sign a szállító szerint mindezt kiküszöböli, hiszen elég egy okostelefon, táblagép vagy laptop, és további segédeszközök nélkül lehet vele elektronikusan aláírni. Az aláíró rendszer bármilyen platformról elérhető, annak köszönhetően, hogy a cloudban (privát, hibrid és nyilvános felhő) fut. Utóbbi esetben az aláírandó dokumentumot el kell küldeni a központi aláíró infrastruktúrához. A nagy megbízhatóságú és harmadik fél által tanúsított elektronikusaláírás-megoldás egyfaktoros és többfaktoros felhasználó-azonosításra egyaránt képes. Szerveroldali integrációval útközben is megoldható például egy e-mailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása.

Hasonló rugalmasságot kínál a szintén hazai Microsec PassBy[ME] szolgáltatása, amely egy okoseszköz alkalmazáson keresztül működik. Az eIDAS szerinti, új formátumú minősített aláíró tanúsítványok első magyarországi kibocsátójaként a Microsec fejlesztésével a mobiltelefon általános, azonosításra és aláírásra is alkalmas eID eszközzé alakítható, ezzel az érzékeny dokumentumok ebben az esetben sem kerülnek ki a felhasználó birtokából, továbbá az aláíráshoz is kétfaktoros azonosítás biztosított (jelszó/ujjlenyomat, eszköz birtoklása - mobiltelefon).

A cégek által kibocsátott minősített tanúsítványoknak köszönhetően az aláírással olyan elektronikus okiratok készíthetők, amelyek a magyar jog szerint teljes bizonyító erővel bírnak. Az ilyen okiratok bíróság előtt is megállják a helyüket, ezért ily módon akár szerződést is köthetünk. A teljes bizonyító erejű elektronikus aláírás alkalmazásával tehát megvalósítható, hogy akár az interneten keresztül is lehessen intézni mindazt, amihez korábban papíralapú dokumentumokat kellett személyesen aláírni vagy postázni.

Van, ahol sikertörténet az e-aláírás

Miközben a hazai e-szignó alkalmazásának terjedése lehetne gyorsabb, tőlünk nem is olyan messze található ezen a téren Európa, és egyben talán a világ éllovasa is. Észtországban a Szovjetunió felbomlását követően mindent az alapoktól kellett felépíteni. Az ország digitális rendszerének kiépítésben az elektronikus személyi kártyák bevezetése kulcsfontosságú szerepet tölt be (a rendszer biztonságáról pedig többek között adatnagykövetségek gondoskodnak). A chipkártyához kétféle biztonsági kód jár. Az egyik azonosításra, beléptetésre alkalmas, a másik pedig az elektronikus aláírást hitelesíti.

Az igazolványokat a lakosság egy néhány eurós leolvasóval akár saját számítógépénél ülve is használhatja. A különböző hivatali ügyek intézése, a földhivataltól, a rendőrségen át az adóbevallásig egy egységes rendszerben zajlik, kizárólag az interneten keresztül, jobbára egyszerű elektronikus levelek segítségével.

Nem véletlen az sem, hogy Észtország volt a világ első országa, ahol az interneten keresztül is leadhatták szavazatukat a választópolgárok. Sőt, az elektronikus aláírás alkalmazásával külföldiek úgy szerezhetik meg az észt elektronikus identitást igazoló kártyát, hogy nemhogy állampolgároknak nem kell lenniük, de még csak letelepedni sem szükséges az országban.

2017 végén már 26 ezernél is több ember tapasztalhatta meg többek között az elektronikus aláírások egyszerű használata révén, hogy milyen érzés a világ bármely pontjáról bankszámlát nyitni, céget alapítani, szerződéseket aláírni és adót fizetni. Sőt, a peres ügyek rendezésének is van bejáratott, külön internetes módja. Ehhez hasonló egyébként hazánkban is működik januártól, amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Biztonság

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.