A személyi igazolványok, a peres eljárások vagy a számlázás területén is alapvető szerepet is játszik az elektronikus aláírás a kommunikációs és hitelesítési folyamatok felgyorsításában és biztonságosabbá tételében.
Hirdetés
 

Előző cikkünkben megvizsgáltuk, mi az elektronikus aláírás, hogyan alakult ki, miként hozható létre és ellenőrizhető le. Ezúttal az e-aláírás hazai használatát járjuk körbe kicsit részletesebben.

Nyugdíjba mennek a műanyag személyi igazolványok

2016 elején vezették be hazánkban az elektronikus személyi igazolványt. Az e-kártya (vagy eSZIG) jóval többet tud, mint a korábbi, papíralapú, személyazonosság igazolására szóló iratot kiváltó – amúgy műanyagból készülő – lapocska, még ha a két típus mérete azonos is. Legfőbb különbség köztük, hogy a személy- és egyéb azonosító adatok egy memóriachipben tárolódnak, így az e-kártya képes kiváltani a külön adókártyát és TAJ-kártyát is (TAJ – Társadalombiztosítási Azonosító Jel).

A chipben az elektronikus aláíráshoz (minősített elektronikus aláíráshoz) szükséges adatok is rögzíthetők, ez azonban nem automatikus, csak akkor történik meg, ha a kártytulajdonos kéri. Ehhez később megváltoztatható PIN és PUK kód is tartozik, melyet az állampolgár a kártya átvételekor kap meg. A kódok biztonságát szigorúan veszik, például ha valaki azokat elveszíti, beszerzésükhöz újra el kell mennie személyesen egy kormányablakhoz.

At eSZIG-gel az állampolgárok képessé válnak arra is, hogy természetes személyként elektronikus dokumentumokat írjanak alá. Ez biztosítja, hogy az új igazolvány a fent említett feladatok mellett más elektronikus ügyintézési feladatokat is kiszolgálhat, mivel a közigazgatási folyamatokban és a magánjogi eljárásokban egyaránt könnyebbé teheti az adott személy hitelesítési folyamatát.

A szolgáltatás biztosításáról a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) gondoskodik.

Gyorsabb és olcsóbb kommunikáció a bíróságokkal

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményben erősítette meg 2016-ban, hogy kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára. Az indoklás szerint az ún. e-perek bevezetésével csökken az ügyfelek papírmunkája és a postaköltség.

Polgári perekben egyébként 2013. január 1-től van lehetőség az elektronikus kapcsolattartásra, azaz arra, hogy a felek a papíralapú beadványok mellőzésével terjeszthessék elő beadványaikat, illetve elektronikus csatornákon tarthassanak kapcsolatot a bíróságokkal; ez 2018. január 1-től vált kötelezővé.

Akár az ügyfél, akár az őt képviselő ügyvéd jár el egy ügyben, a beadványokat, kérelmeket és az ügy során felmerülő dokumentumokat (okiratot, bizonyítékot stb.) e-mailben vagy egyéb internetes felületen el kell juttatni a bíróságra. Ehhez azonban az ügyvédeknek is be kellett szerezniük elektronikus aláírásra módot adó tanúsítványt, írtuk két éve. A lépés kihagyhatatlan, mivel az elektronikus aláírás(ok) meglétét az ügy bírája vizsgálja és amennyiben szükséges, a beadványt előterjesztőt a hiányok pótlására szólítja fel.

Számlázás, papírok nélkül

A fentieken túl számos egyéb területen is használható az elektronikus aláírás Magyarországon; többek között ügyviteli és számlázó rendszerekben alkalmazható elektronikus számlázási célokra. Az elektronikus számla fogalmát az ÁFA törvény 175. paragrafusa vezeti be. A törvény szerint a számla kizárólag elektronikus úton is kibocsátható, amennyiben legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírást és minősített időbélyegzés szolgáltató által kibocsátott időbélyeget alkalmaznak az érintett felek.

A szolgáltatás használatához szükség van még a befogadó előzetes belegyezésére is, akinek ellenőriznie kell tudni a számlával érkező elektronikus aláírást. A technika használatának terjedését segíti, hogy nincsenek jogi megkötések a számla formátumát tekintve, ugyanakkor azok zömmel PDF-ben kerülnek előállításra, amelynek tömeges aláírására léteznek különböző integrálható vagy stand-alone (integrációt nem igénylő) megoldások (mint amilyen például az e-Szignó), amely e-számlákat ezek után már aláírva lehet a partner felé továbbítani.

Cloud & big data

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.