Miközben az Apple-nél várhatóan csak két év múlva érkezik az új generációs hálózatot kihasználó telefon, a Google operációs rendszerével dolgozó riválisok már 2019-ben villanthatnak.

A Qualcomm elnöke nagyon bizakodóan nyilatkozott a jövő évi kilátásokról a csipgyártó héten zajló nagy konferenciáján. Cristiano Amon szerint egy év múlva minden komolyan vehető androidos gyártónak piacon lesz az 5G-s okostelefonja. Legalábbis az USA-ban.

Az áttörés éve

A mobil hálózatok technológiai váltása sosem egyszerű folyamat. A szolgáltatóknak ki kell építenie az új generáció kiszolgálásához elengedhetetlen infrastruktúrát, meg kell alkotni a kereskedelmileg életképes üzleti modellt hozzá, na és persze nem utolsó sorban ott vannak a gyártók, amelyeknek el kell rukkolniuk a friss technikát (ki)használni képes termékekkel. Az 5G-ről is hosszú évek óta beszélünk, de a naptár már 2019-et fog mutatni, mire globálisan elindul a folyamat.

A Samsung például várhatóan hónapokon belül piacra dobja első 5G-képes telefonját az USA-ban, de ahogy a beveztőben emlegetett nyilatkozatból kiderült, a többiek sem tétlenkednek. A Qualcomm-vezér a Hawaii-n zajló rendezvényükön megerősítette, hogy minden androidos gyártónál gőzerővel dolgoznak az 5G gyorsaságát kamatoztatni tudó csúcstelefonokon, amelyek legkésőbb jövő ilyenkorra már mind kaphatók lesznek az Egyesült Államokban. Mint ahogy egy sor másik régióban is, mivel Amon beszédében külön kitért arra, hogy több ázsiai és európai szolgáltatóval dolgoznak együtt a rendszer mihamarabbi bevezetésén.

A Qualcomm nem véletlenül mutatkozik ennyire aktívnak, hiszen a csipgyártó úttörőnek számít az 5G technológiák kifejlesztésében. A cég már tavaly bemutatta az első 5G-képes kísérleti mobil modemét, a Snapdragon X50-et. Most pedig a mobiltelefonokat kiszolgáló legújabb processzoráról, a Snapdragon 855-ről is újabb részleteket árult el.

Mi lesz veled, Apple?

Nem véletlen viszont, hogy a Qualcomm vezetője egy szót sem említett a világ másik meghatározó mobilos operációs rendszeréről és az Apple-ről. A két cég között ugyanis meglehetősen fagyossá vált a viszony miután szabadalomsértési és licencelési vitába keveredtek. Valószínűleg ez is volt az oka, hogy az Apple az Intel felé fordult, bár pár hónapja már ott sem volt felhőtlen a viszony. Akárhogy is állnak a dolgok Cupertinóban, az szinte borítékolható, hogy a szükséges alkatrészek nagyobb mennyiségben csak valamikor jövő év második felében készülhetnek el az iPhone-okhoz, ami pedig kizárja a 2020-nál előbbi piaci indulást.

Ez persze önmagában nem különösebben szokatlan, hiszen az Apple a korábbi generációváltásoknál sem törte kezét-lábát, hogy az elsők között indítsa el a friss technológiát használni képes saját megoldásait. A cég inkább kivárt, míg a fejlesztések beérnek és a piaci igény is akkorára duzzad, hogy profitábilisan lehessen piacra lépni. A mostani helyzet viszont annyiban pikáns, hogy az iPhone-okat jelenleg nem kapkodják már úgy szét, és a 1000 dollár fölé kúszó készülékek világában joggal várhatják el a vásárlók, hogy a legmodernebb technikát kapják a pénzükért.

Mobilitás

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.