Lapértesülések szerint a társaság mégsem az Intel rádiós csipjeivel tervezi következő generációs eszközeit, ami majdhogynem értelmetlenné tenné azok fejlesztését.

Az izraeli CTech értesülése szerint az Apple következő generációs, 2020-ban megjelenő eszközeiből kimarad az Intel által fejlesztett Wi-Fi / Bluetooth komponens. A lap erről még kedden számolt be saját bennfentes forrásaira és egy belső céges kommunikációs anyagra hivatkozva, amikor az Apple állítólag már hivatalosan is értesítette döntéséről a csipgyártót.

A cikk mindezek mellett azt állítja, hogy az Intelnél már fel is függesztették a Sunny Peak kódnevű 5G-s modemek fejlesztését. A vállalat ennek alapján azon dolgozik, hogy más szerepet találjon a terméknek, illetve addig tökéletesítse a csipeket, hogy azokkal sikeresen célozhassa meg az Apple 2022-es megjelenésű mobil eszközeit.

Gyakorlatilag az Apple-nek készült

A döntés azért kínos az Intel számára, mert az új komponens legnagyobb vásárlója az Apple lett volna: a CTech birtokába került anyagokban a céget kulcsfontosságú ügyfélként és a mennyiségi termelés legfőbb ösztönzőjeként határozták meg. Az iPhone gyártója ehelyett akár a tajvani MediaTek komponenseire válthat, ami egyébként a spekuláció szintjén már egy hónapja felbukkant a Bloomberg egyik összeállításában.

Igaz, az év elején még olyan elemzéseket lehetett olvasni, hogy az Apple a jövőben szorosabbra fűzheti a kapcsolatát az Intellel, miután csökkenteni akarja a Qualcomm gyártmányaitól való függőségét – a két társaság viszonyán nyilván az a pereskedés sem sokat javít, amelynek keretei között az Apple a licencdíjak egy részének visszafizetését követeli, a Qualcomm pedig éppen saját szellemi tulajdonának rosszhiszemű felhasználásával vádolja az Apple-Intel párost.

A találgatások egyelőre minden elképzelhető forgatókönyvet lefednek: van, aki szerint az Apple éppen hogy a Qualcommal való viszony rendezésére törekszik, mások szerint viszont teljes egészében új partnerre (mint az említett Mediatekre) építene. Megint mások azt boncolgatják, hogy a rádiós csipek esetében is arra az útra léphetnek, mint amikor korábban már saját processzortervekkel jöttek elő, és a modemek további fejlesztését is házon belül képzelik el.

Az Intel egyelőre egy semleges pH-értékű közleményben reagált a CTech cikkére, amelyben kijelenti, hogy a 2018 és 2020-as időszakra nézve nem változtatott 5G-s útitervén és ügyfélkapcsolatain, illetve elkötelezett marad meglévő 5G-s tervei és projektjei mellett. Az Apple maga részéről semmit sem tett hozzá az értesülésekhez.

Konzumer tech

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.