Minden korábbi eladási rekordot megdöntött a OnePlus 5T modellje. Nem csoda, hiszen a piacvezető készülékek erőforrásait kínálja jóval kedvezőbb árszinten.

Idén minden nagyobb mobilgyártónál megszaladt a ceruza, amikor új modelljeik árképzéséről kellett dönteniük. 1000 dolláros lett az iPhone X, a Samsung Galaxy S8+, de a Nokia és a Google sem fogta vissza magát. Éppen ezért lehetett annyira népszerű az itthon még kevésbé ismert OnePlus új modellje: az 5T a nagyokhoz hasonló teljesítményt és tudást ígér, közel féláron.

Bivalyerő, konszolidált áron

A nyolcmagos, 10 nanométeres gyártási eljárással készülő Snapdragon 835-re alapuló okostelefon még alapkiépítettség esetén is 6 GB-nyi RAM-ot tartalmaz, de lehetőség van 8 GB-os változat vásárlására is. A 6 inch képátlóval bíró, 18:9-es képarányú AMOLED kijelzőt Adreno 540 grafikus chip hajtja meg, natív felbontása 1080×2160 pixel a hozzá tartozó 401 képpontsűrűség mellett.

A 3300 mAh-s akkumulátorral szerelt modellen USB 2 és Type-C csatlakozó egyaránt található, és nem spórolták le róla a szabványos mini Jack aljzatot sem. Érdekessége, hogy az Android 7.1.1 Nougat operációs rendszerre alapuló OxygenOS már előre telepítetten áll rendelkezésre. Hátlapjára két kamera (egy 16 és egy 20 megapixeles) került, másodpercenként 30 képkocka sebességgel tud 4K-s videókat rögzíteni. Frontoldali kamerája 1080p felbontású videók készítésével is megbirkózik.

A 64 GB-os háttértárral árult készülék 500 dolláros áron érhető el, de létezik 128 GB-nyi memóriával szerelt verzió is. Ennek a mai viszonyok között alacsonynak számító árnak köszönhetően nem csoda, hogy a vállalat alig hat óra alatt megdöntötte korábbi egynapos eladási rekordjait.

Jön az olcsó iPhone is!

Ugyan az almás vállalat mindig is a felsőházba pozícionálta készülékeit, ám amióta Tim Cook kezébe került a kormányrúd, azóta a cég nyitott a vékonyabb pénztárcával rendelkezők felé is. Ez az Apple viszonylatában a középkategóriát képviseli; az ebbe a szegmensbe tartozóknak készült az elérhetőbb áron kínált iPhone SE. És nemsokára itt az utód: meg nem erősített értesülések szerint akár már 2018 elején megjelenhet az új modell.
 


Az iPhone SE 2 gyártója állítólag a tajvani Wistron lesz. A vállalat az indiai Bengaluruban található gyárában állítja elő a jelenlegi változatot is – közölte a tajvani Economic Daily News. Az újság értesülései szerint az indiai üzemnek köszönhetően alacsonyabb az előállítás költsége, mintha Kínában készítenék az új iPhone-okat, ennek köszönhetően a készülék körülbelül 450 dolláros áron jelenhet majd meg a boltokban.

Sajnos első nekifutásra csak a Távol-Keleten: az iPhone SE 2 a következő év első felében az indonéz és más, délkelet-ázsiai piacokon debütálhat.

Ha igaznak bizonyulnak az értesülések, akkor a tavaly megjelent iPhone 7 és 7 Plus-ban debütált A10 Fusion lapkára fog alapulni az iPhone SE 2. 2 GB-nyi RAM mellett 32 vagy 128 GB háttértár áll a leendő vevők fotóinak, videóinak tárolására. 12 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles frontoldali kamera jellemzi, és várhatóan 1700 mAh-s akkumulátorral szerelik majd. Feltételezések szerint az elődjénél már bevált 4 inches méretű kijelzőt kapja majd az új modell is.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.