Várhatóan már csak hetek választanak el bennünket az egykor piacvezető márka megújuló termékkínálatának tetejét adó okostelefon bejelentésétől.

Hivatalos, megerősített információ továbbra sincs a Nokia 9 (más források szerint Nokia P1) okostelefonról, a HDM Global finn gyártó közismert márkanevet feléleszteni hivatott projektjének csúcstelefonjáról. Tovább szivárogtatott azonban egy, a vállalathoz közeli forrás, így mostanra szinte minden tudni lehet róla – immár azt is, hogy milyen processzor dolgozik legbelül és mennyibe fog kerülni a telefon.

4K-s videórögzítés

Előtte azonban nézzük át, mit tudunk a készülék hardveréről. Feltételezések szerint 5,3 inches QHD OLED kijelzőt kap majd, melyen 2K-s felbontás megjelenítésére is képes lesz. A legfrissebb értesülések szerint Snapdragon 835 processzor hajtja majd a Nokia 9-est, a grafikai megjelenítésért pedig az Adreno 540 GPU felel majd. Két változatban lesz elérhető a beépített RAM szerint: 6/8 GB operatív tár kerülhet bele. Hasonló opciót kínál a háttértár tekintetében is a HDM Global: 64 vagy 128 GB áll majd a leendő tulajdonos rendelkezésére.

13 (más források szerint 22) megapixeles, kétkamerás kialakítást kap a telefon. Folytatva a régi hagyományokat, az optikát ezúttal is a Carl-Zeiss szállítja a készülékhez, mely optikai képstabilizációval is rendelkezik az értesülések szerint. Az okostelefonnal 4K-s videók rögzítésére is lehetőség nyílik, állítja a Nokia Power User.

Beépített ujjlenyomat-olvasó és írisz-szkenner egyaránt lesz benne. Azt nem tudni, hogy az előbbi a kijelző alá becsúsztatva (vagy a hátlapra szerelten) működik majd, vagy marad a hagyományos, Home gombra rögzített megoldás. Az pedig az írisz-szkenner esetében nem ismert egyelőre, hogy vajon mélységérzékeléssel is bír-e a Nokia 9 (csak ez nyújt ugyanis biztonságos azonosítást).

Az unibody alumínium váz IP68 vízállósági minősítést kapott, így, ha önfeledten nem is lubickolhatunk vele órákat a tengerben, azért a folyadékráfröccsenéstől védve lesz a belseje. Akkumulátora 3800 mAh-s, és támogatja a gyorstöltést lehetővé tevő Quick Charge szabványt. Operációs rendszere várhatóan az Android 7.1.2 Nougat lesz.

Megjelenés, ár

És akkor térjünk rá a legfrissebb információra, a készülék megjelenési idejére és várható árára. Pontosan még nem tudni, mikor rántja le a leplet a HDM Global a Nokia 9-ről, de erre nagy valószínűséggel még a harmadik negyedévben sor kerül. Ez egy július végi, augusztus eleji időpontot jelenthet, így az iskolakezdési időszakra már a boltokba kerülhet a modell.

És akkor jöjjön a feketeleves. A Nokia 9 egyáltalán nem lesz olcsó, bár legalább annyit nem kell érte majd fizetni, mint a tizedik generációs iPhone-ért. Szolgáltatóhoz való kötöttség (azaz előfizetés) nélkül várhatóan 750 eurót kell leszurkolnia annak, aki meg szeretné tapasztalni az új Nokia-életérzést. A rossz hír az, hogy ez csupán a 64 GB-os háttértárral rendelkező modell ára, a 128 GB-tal szerelt változatért minden bizonnyal még legalább 50-100 euróval többet kell majd leszurkolni a boltok pénztárainál.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.