Várhatóan már csak hetek választanak el bennünket az egykor piacvezető márka megújuló termékkínálatának tetejét adó okostelefon bejelentésétől.

Hivatalos, megerősített információ továbbra sincs a Nokia 9 (más források szerint Nokia P1) okostelefonról, a HDM Global finn gyártó közismert márkanevet feléleszteni hivatott projektjének csúcstelefonjáról. Tovább szivárogtatott azonban egy, a vállalathoz közeli forrás, így mostanra szinte minden tudni lehet róla – immár azt is, hogy milyen processzor dolgozik legbelül és mennyibe fog kerülni a telefon.

4K-s videórögzítés

Előtte azonban nézzük át, mit tudunk a készülék hardveréről. Feltételezések szerint 5,3 inches QHD OLED kijelzőt kap majd, melyen 2K-s felbontás megjelenítésére is képes lesz. A legfrissebb értesülések szerint Snapdragon 835 processzor hajtja majd a Nokia 9-est, a grafikai megjelenítésért pedig az Adreno 540 GPU felel majd. Két változatban lesz elérhető a beépített RAM szerint: 6/8 GB operatív tár kerülhet bele. Hasonló opciót kínál a háttértár tekintetében is a HDM Global: 64 vagy 128 GB áll majd a leendő tulajdonos rendelkezésére.

13 (más források szerint 22) megapixeles, kétkamerás kialakítást kap a telefon. Folytatva a régi hagyományokat, az optikát ezúttal is a Carl-Zeiss szállítja a készülékhez, mely optikai képstabilizációval is rendelkezik az értesülések szerint. Az okostelefonnal 4K-s videók rögzítésére is lehetőség nyílik, állítja a Nokia Power User.

Beépített ujjlenyomat-olvasó és írisz-szkenner egyaránt lesz benne. Azt nem tudni, hogy az előbbi a kijelző alá becsúsztatva (vagy a hátlapra szerelten) működik majd, vagy marad a hagyományos, Home gombra rögzített megoldás. Az pedig az írisz-szkenner esetében nem ismert egyelőre, hogy vajon mélységérzékeléssel is bír-e a Nokia 9 (csak ez nyújt ugyanis biztonságos azonosítást).

Az unibody alumínium váz IP68 vízállósági minősítést kapott, így, ha önfeledten nem is lubickolhatunk vele órákat a tengerben, azért a folyadékráfröccsenéstől védve lesz a belseje. Akkumulátora 3800 mAh-s, és támogatja a gyorstöltést lehetővé tevő Quick Charge szabványt. Operációs rendszere várhatóan az Android 7.1.2 Nougat lesz.

Megjelenés, ár

És akkor térjünk rá a legfrissebb információra, a készülék megjelenési idejére és várható árára. Pontosan még nem tudni, mikor rántja le a leplet a HDM Global a Nokia 9-ről, de erre nagy valószínűséggel még a harmadik negyedévben sor kerül. Ez egy július végi, augusztus eleji időpontot jelenthet, így az iskolakezdési időszakra már a boltokba kerülhet a modell.

És akkor jöjjön a feketeleves. A Nokia 9 egyáltalán nem lesz olcsó, bár legalább annyit nem kell érte majd fizetni, mint a tizedik generációs iPhone-ért. Szolgáltatóhoz való kötöttség (azaz előfizetés) nélkül várhatóan 750 eurót kell leszurkolnia annak, aki meg szeretné tapasztalni az új Nokia-életérzést. A rossz hír az, hogy ez csupán a 64 GB-os háttértárral rendelkező modell ára, a 128 GB-tal szerelt változatért minden bizonnyal még legalább 50-100 euróval többet kell majd leszurkolni a boltok pénztárainál.

Mobilitás

Titkosszolgálatoknak titkos felhőt árul az Amazon

Az AWS Secret Region szolgáltatása az amerikai kormányzati biztonsági minősítéseknek megfelelő környezetet biztosít, egyelőre csak az amerikai kormányügynökségeknek.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Hirdetés
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.