QHD kijelző és Snapdragon 835 jellemzi a finnek zászlóshajóját. Képek.

Több információ is megjelent már a mobilpiacra hamarosan visszatérő új Nokia modellekről. Írtunk arról, hogy akár 900 dollárba is kerülhet a csúcskészülék, de beszámoltunk a 23 megapixeles felbontásról is, ami a Nokia 8-as kameráját jellemzi. Sőt, még az is kiderült, hogy a retró hullámot meglovagolva a HDM Global alacsony áron újra piacra dobja a valaha volt legnépszerűbb Nokia modell, a 3310-es felújított, akár egy hétig is üzemképes változatát.

Duplakamera, gyorstöltés és fizikai Home gomb

Az eddig rejtve maradó Nokia 9 a minap került rivaldafénybe. A FrAndroid által megszellőztetett, belsős információk a Nokiát egyébként mindig jellemző szokatlan designról és a várható hardveres képességekről egyaránt lerántották a leplet.

A képen látható prototípus bumfordi külseje csupán egy álca; azt a célt szolgálja, hogy a valódi design ne szivároghasson ki idő előtt. Ettől függetlenül néhány tulajdonságát ki lehet már következtetni a Nokia 9-nek: rendelkezik például USB-C porttal és 3,5 mm-es (mini) Jack csatlakozóval.

5,3 inches, QHD felbontású kijelzője Always On móddal bír, így mindig leolvasható róla az aktuális idő (kérdés, hogy ezzel a funkcióval mennyire meríti jobban az akkumulátort). Két, 13 megapixeles felbontású kamerával rendelkezik a hátlapon; a lencsék egymás felett helyezkednek el. 4 GB RAM, 64 GB háttértár és a gyorstöltési feladatot ellátó Quick Charge 3.0 támogatása jellemzi még a készüléket.

És akad egy, napjainkban egyre nagyobb figyelmet kiváltó képessége: a Nokia 9-re fizikai valójában létező Home gomb kerül. Ez az érzékelő egyben képes a felhasználó ujjlenyomatának ellenőrzésére is.

A finnek új csúcskészüléke várhatóan Android 7.1.1 Nougat operációs rendszerrel érkezik majd. Kezelőfelülete az első képek alapján nem tűnik nagyon eltérőnek a Google által kialakítotthoz képest, vélhetően a Nokia minimális módosításokkal veszi át az amerikaiak által megálmodott designt.

Várható megjelenési idejéről és áráról semmilyen információ nem szivárgott ki, leghamarabb az év második felében debütálhat majd a Nokia 9.

Ez a Nokia már nem az a Nokia

Még tavaly májusban jelentette be a Nokia, hogy a szintén finn HMD Globallal kötött exkluzív megállapodásnak köszönhetően utóbbi fogja készíteni az egykoron faiparban is érdekelt vállalat okostelefonjait és táblagépeit a következő 10 évben. Ezzel bizonyossá vált, hogy a mobiltelefonos piacot valaha domináló skandináv cég hosszú távra tervez, persze a jövőkép valóvá válásához az első készülékeket jól kell, hogy fogadják a vevők.

A Nokia egyébként már 1998-ra eladta 100 milliomodik készülékét, és innentől kezdve hosszú évekig a piac legjelentősebb szereplője volt. A hanyatlás az első iPhone 2007-es megjelenésétől volt érzékelhető, mivel a cég nem tudta, vagy akarta lekövetni az érintőképernyő készülékek iránti igényeket.

A Nokia 5800 volt az első, teljes érintőképernyővel szerelt mobilja a Nokiának, ami csak 2008 végén került a piacra, de a lemaradás ekkorra tetemes volt. Az elavult Symbian leváltására is csak 2011-ben, az első windowsos mobil, a Lumia 800 bemutatásakor került sor. A Lumia sorozattal a Nokia jelentősége és piaci részesedése alaposan visszaesett, a sztori pedig végül azzal zárult, hogy a Microsoft 2013 szeptemberében bejelentette, hogy felvásárolja a Nokia mobilos részlegét.

Akkor egy rövid ideig úgy tűnt, hogy főleg Redmond járt jól az üzlettel. Az azóta eltelt idő egészen mást hozott, és a két cég közül a Nokia az, amelyik sokkal jobb állapotban várja, hogy újra beléphessen a ringbe. Utóbbi azóta egyébként főként a hálózati megoldásaira, illetve a térképüzletére koncentrált.

Mobilitás

Ők most a világ technológiai vezetői

Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.