A fő kamera "legalább" 23 megapixeles lesz, és az is kiderült, mikor jelenik meg a finnek új okostelefonja.

Júniusban indul hódító útjára az új Nokiák zászlóshajója, a Nokia 8, szivárgott ki a márkát korábban megszerző finn vállalat berkeiből. Az HMD Global hivatalosan még nem közölte a megjelenés idejét, de a Pocketnow "névtelen belső forrásokra" hivatkozva figyelmeztet, hogy a Nokia 8-ra ne számítsunk a következő három hónap során.

Megéri a várakozást?

Szerencsére nem csak a megjelenés időpontja szivárgott ki, hanem néhány technikai részlettel is okosabbak lettünk. A Pocketnow állítása szerint a már sokat emlegetett, 10 nanométeres gyártási eljárással készülő Qualcomm Snapdragon 835 processzorra alapul majd a készülék. Ez is az egyik fő oka a csúszásnak: mivel a Samsung lekötötte magának az összes ilyen lapkát a Galaxy S8 március végi megjelenéséig, addig egyetlen riválisa sem tud a napjaink legerősebb mobilprocesszorának tartott CPU-ra alapuló okostelefont piacra dobni.

Visszatérve a Nokia 8-ra: várhatóan teljesen fémből álló tokozást kap, kamerája pedig "legalább" 23 megapixeles lesz. Ez persze elmarad az ebben a tekintetben aranykornak számító időszaktól, amikor 42 megapixeles képérzékelő is került egyes Nokiákba, de azért az átlagos okostelefonos kameramegoldásokkal bőven versenyképes lehet. Az viszont továbbra is kérdés, hogy vajon Carl Zeiss lencsét kapnak-e a Nokia 8 készülékek vagy sem.
 


Igazolódni látszanak a korábbi pletykák, melyek szerint a HMD két változatban bocsátja majd útjára a készülékeket. Lesz egy kisebb és egy nagyobb képernyővel szerelt modell, előzetes értesülések szerint 5,2 és 5,5 inches képátlójú kijelzőket kapnak majd a telefonok. Az AMOLED technológiára alapuló display-ek QHD, azaz 2560x1440 felbontásúak lesznek.

A hivatalosan még meg nem erősített specifikációlistában szó van a vízállóságról tanúskodó IP68 minősítésről, a Google Daydream virtuálisvalóság-platformjának támogatásáról és az operatív tár méretéről is. Utóbbi 4 vagy 6 GB-nyi RAM képében manifesztálódik majd.

Sallangoktól mentes operációs rendszer

A Mobile World Congressen bemutatkozott Nokia 3, 5 és 6 tapasztalataira alapozva most már elég nagy biztossággal feltételezhető, hogy a Nokia 8 is "tiszta" Android-élményt kínál majd. A felesleges csicsától, gyártói programoktól, kiegészítőktől mentes kialakítás nem csak kevésbé terhelt, gyorsabban reagáló hardvert és hosszabb üzemidőt jelent, hanem remélhetőleg azt is, hogy a készülékek a megjelenést követően azonnal megkaphatják a havi biztonsági frissítéseket, az Andorid új változatainak gyors telepítése és a Google mesterséges intelligenciáját érintő fejlesztések rövid várakozási időt követő használatbavétele mellett.

Érdekes változás, hogy a Pocketnow értesülései alacsonyabb árakról szólnak a korábban ismertté válthoz képest. Eszerint a kisebb változat átszámítva 160 ezer forintos áron lép piacra, a nagyobbik verzió pedig valahol 190 ezer forint környékén válik elérhetővé. Korábban arról volt szó, hogy az 5,5 inches Nokia 8 128 GB-nyi háttértárral több mint 220 ezer forintba, 256 GB memóriával szerelten pedig negyedmillió forintnál is többe kerül majd. Ezek ugyanakkor nemzetközi árak, amit a hazai világbajnok áfával és extra távközlési adóval terhelt mobilszolgáltatók szinte biztosan nem tudnak majd tartani.

Mobilitás

Kinézett a gödörből a Lenovo

Öt negyedév után sikerült ismét növekedési pályára állni a sok lábon álló kínai vállalatnak. Az elemzői várakozásoknak viszont így sem sikerült megfelelni.
 
Hirdetés

Vállalkozói tudás rendhagyó forrásból

Hello Biznisz néven hiánypótló képzést indított mikro- és kisvállalkozásoknak a Magyar Telekom. A program részleteiről Lakatos Pétert, a kis- és középvállalati szolgáltatások vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.