Közeleg a nagy visszatérés, de vajon tarolhatnak-e újra a finnek?

Egy nemrég alapított vállalkozás, a szintén finn HDM Global licenceli a Nokia márkanév (okos)telefonos használatát. A Foxconn által gyártani tervezett kommunikációs eszközök legnagyobb ereje ebben rejlik: az egyik szebb napokat is megélt márka neve még mindig sok ember fülében cseng ismerősen.

A Nokia kínai vezetője még augusztusban számolt be arról, hogy először 3-4 készülék jelenik meg, az elsőt még karácsony előtt be fogják jelenteni. A kiszivárgott információk szerint az egyik, D1C típusjelzést kapott eszköz középkategóriás hardveres paraméterekkel bír: 3 GB RAM, 1,4 GHz-es frekvencián ketyegő nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 430 processzor és Android Nougat 7 jellemzi. (Fenti képünk csupán illusztráció.)

Esélylatolgatás

Nagyon egyszerű oka van annak, hogy miért nem jelenhetett meg korábban Nokia telefon. A Microsoft 2013-ban vásárolta meg a márkanév használatának jogát, a licenc pedig 2016 végén jár le. Mivel Redmond már lemondott a Nokia márka használatáról – inkább a Lumia nevet tolta előtérbe, mielőtt bukóba került mobil üzletága -, ezért nem volt kétséges, hogy nem fognak a finn márkanévhez ragaszkodni.

A Nokia több telefont adott el, mint bárki más a piacon – 1998 és 2011 között. Európában és világszinten is a Samsung érte be először a skandináv vállalat mobiltelefon-értékesítési volumenét – az öreg kontinensen 2011 elején, globálisan 2012 első negyedévében. És noha a fejlett világból éppen kikopóban van a márkanév, bizonyos piacokon még mindig jól tartja magát. Például a mobilkommunikációs robbanás előtt álló Indiában, ami segíthet a márka magára találásában.

Ennek tudatában azonban kérdéses, hogy Európában és Amerikában van-e még létjogosultsága a Nokia készülékeknek. Noha nem ez lenne az első nagy visszatérés a techvilágban – gondoljunk például csak az Apple éléről kigolyózott Steve Jobs-ra, aki gyakorlatilag a sírból hozta vissza az általa alapított vállalatot -, mégis, sokat kell(ene) dolgozni azon, hogy ismét elfogadottá váljon a márka a fejlett piacokon.

Mindehhez hozzájön az elképesztően éles versenyhelyzet az okostelefonpiacon; a csúcsszereplők olyan szinten dominálják a piacot, hogy az új belépők gyakorlatilag csak árban tudnak versenyezni, tudásban és designban nem nagyon lehet jobbat nyújtani. A költségek azonban már annyira le vannak faragva, hogy például a csomagolás minimalizálásával sem lehet számottevő költségelőnyre szert tenni, inkább alapelvárás az ezen a téren – is - történő spórolás.

Egyáltalán nem meglepő, hogy még az olyan, viszonylag nagy szereplőnek számító cégek – LG, Sony, HTC – esetében is komoly küzdelem az okostelefonos részleg nyereségesen tartása. Nem is megy mindenkinek, az Apple és a Samsung dominanciája miatt.

Mobilitás

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.