Tegnap közel 70 cég, oktatási intézmény, tudományos műhely és szakmai- közigazgatási szervezet részvételével zászlót bontott az MI Koalíció, ami a tervek szerint Magyarország válasza lesz a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra.

A héten zajló Infotér konferencia keddi, nulladik napján megalakult a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció. Az üzleti, oktatási és állami szereplőkben egyaránt bővelkedő szövetséget az Innovációs és Technológiai Minisztérium hívta életre. A platform a célkitűzések szerint segíti a hazai digitális ökoszisztéma szereplőit, hogy felkészülten vegyenek részt az MI területén zajló nemzetközi versenyben.

Magyarország válasza

A tegnapi hivatalos start alkalmából Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta, hogy a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. Az MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések terén mihamarabb az európai élvonalba kerüljön.

A miniszter arról is beszélt, hogy napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek. Fontos, hogy ezen intelligens gépekhez hogyan viszonyulunk és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre.

A Digitális jólét program (djp) szakmai vezetője, Gál András Levente elmondta, hogy a mintegy 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében. A koalíció működését, melyhez további 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát, a Digitális jólét program biztosítja.

Jó lenne odaférni a kondérhoz

A fenti célkitűzéseket mindenképpen üdvözítő lenne megvalósítani, hiszen a technológia az élet minden területén kezdi megvetni a lábát, a betegséget terjesztő moszkitók elleni harctól kezdve az állattenyésztésen és orvostudományon át egészen a képet festő algoritmusokig.

Viszont a becslések szerint 2030-ra a globális gazdasági teljesítményt akár 13 300 milliárd dollárral is megdobó mesterséges intelligenciában rejlő potenciált már mások is észrevették, így nem lesznek könnyű helyzetben azok a hazai vállalkozások, akik nemzetközi szinten jegyzett megoldásokkal akarnak előrukkolni. Elég csak Kína terveit megemlíteni, ahol szokás szerint elképesztő számokkal és léptékkel kalkulálnak az MI ottani kiteljesedését segítve.

Ahogy a miniszter is említette, a technológia kapcsán nem csak előnyök, hanem megoldandó jogi, etikai kérdések is felmerülnek. Szabad-e gyilkos képességeket adni robotoknak? Mi történik, ha automatizált állami kibervédelmi rendszerek esnek egymásnak? Ki a felelős, ki fizessen kártérítést, ha egy önvezető autó okoz balesetet? Fizzesenek-e a cégek adót a robotmunkások után? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásában szintén segíthet, ha a koalíció tagjai szervezett formában tudják összedugni a fejüket.

Cloud & big data

Adatokból jósolták meg, hogy melyik bolt csődöl be

Érdekes mellékszálakat szül a prediktív adatelemzés. Cambridge-i tudósok 80 százalékos pontossággal megmondták, hogy egy üzlet bejön vagy bukik fél éven belül.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.