De ez csak a darabszámra igaz, a legtöbbet továbbra is az Apple keresi a telefonjaival.

Lendületben a mobilpiac. A második negyedévben a teljes leszállított volumen 13 százalékkal nőtt az előző évi azonos időszakhoz képest, derül ki az IDC friss Worldwide Quarterly Mobile Phone Trackeréből. Az okostelefon-gyártók összesen 313 millió eszközt szállítottak a második negyedévben szemben a tavalyi 276 millióval. A növekedés tempója túlszárnyalta a várakozásokat: korábban a kutatócég legmagasabb 12,5 százalékos piacbővülést jósolt.

A piacok bővülése általános volt. Egyedül Kínában voltak gyengébbek a számok, mint egy éve. Kínában azonban sok tényező nehezítette a meghatározó gyártók helyzetét. Nem jelentek meg új csúcskészülékek, és a vártnál gyengébben alakult a kereslet is. Az is nyomot hagyott a kínai mobilpiacon, hogy a Huawei márka, amely korábban egyértelműen meghatározta az ország piacát, az ismert nehézségei miatt további zsugorodott. A végelszámolásnál így Kína mínusz 10 százalékkal zárta a negyedévet.

Az IDC konzumer eszközökért felelős alelnöke, Ryan Reith úgy értékelte a negyedévet, hogy a mobilpiac szereplőinek sok szempontból szerencséje volt, ugyanis a negyedévet megúszták komolyabb szállítási fennakadások nélkül. Nem merült fel ugyanis olyan, a termelést súlyosan akadályozó alkatrészhiány, mint ami az autóipart vagy a PC-gyártás sújtotta (a félvezető-gyártók ráadásul a szállítási nehézségek elhúzódására számítanak).

Ami a közeljövőt illeti, az IDC úgy látja, egyelőre nem kapkodják el a vásárlók az 5G-s telefonokat. A mobil eszközökre van kereslet (ezt a mostani negyedév is bizonyította), az emberek hajlandóak is költeni új készülékre, de még nem prioritás az 5G. Az azonban érzékelhető, hogy az 5G-s piac szépen bővül. A bővülési ütem az árak csökkenésével gyorsulni fog.

Mozgásban a piac

A második negyedévben is folytatódott a Huawei vesszőfutása, és az eredményein látható, hogy a Google szoftveres hátterének az elvesztését nem sikerült hatékonyan pótolnia a korábban világelsőségre törő gyártónak. Szintén átrendezte a piacot, hogy az LG bejelentette, kiszáll a mobilpiacból. A Huawei visszaszorulása a kínai, míg az LG kilépése az amerikai piacon módosította az erőviszonyokat, elsősorban a Motorola, a TCL és a OnePlus javára.

 
IDC Quarterly Mobile Phone Tracker, 2021/Q2
Infogram


Kínában a Huawei gyors lejtmenete (még 2020 harmadik negyedévében is a második helyre mérte az IDC, most pedig az első ötbe sem fért be) a Xiaomit hozta helyzetbe, a kínai gyártó megelőzve az Apple-t, elfoglalta a gyártói rangsor második helyét. Emellett, bár kisebb arányban, a Oppo, a Vivo és az Apple is nyert rajta. Az IDC közleményében idézi Nabila Popal kutatási igazgatót, aki szerint a kínai piacnak fontos szerepe volt az Apple növekedésében az elmúlt néhány negyedévben. Ott ugyanis a Huawei jelentős részesedéssel rendelkezett a csúcskategóriás szegmensben, ahol visszaesésével az Apple kapott lehetőséget. Az első negyedévre a 800 dollár feletti készülékeknél az Apple a piac 72 százalékát szerezte meg, a Huaweinek pedig mindössze 24 százaléka maradt.

A Xiaomi kirobbanó formában van, a második negyedévben közel 87 százalékkal növelte szállításait éves összevetésben. De már itt van egy újabb kínai gyártó is, a Realme, amely az elmúlt két évben eszméletlen tempóval növekedett, a második negyedévben például a tíz legnagyobb globális gyártó közül a leggyorsabban, 149 százalékkal. Bár a Xiaomi vezetőjét, Lei Junt a kínai Steve Jobsként is szokták emlegetni, a Xiaomi alapvetően más stratégiát követ, mint az Apple. Mint a Nikkei írja, a vállalat a tőzsdére lépésekor is deklarálta: a nettó haszonkulcsát 5 százalék alatt tartja, hogy minden kategóriában kedvező árú telefonokat kínálhassanak. Úgy tűnik, a sűrű fillér stratégia bejött.

Mobilitás

A tech mamutok a morzsák szedegetését is túlzásba viszik

Az amerikai versenyfelügyelet felülvizsgálná azokat az irányelveket, amelyek alapján az elmúlt évtizedben az öt legnagyobb technológiai vállalat több mint hatszáz kisebb céget szippanthatott fel ellenőrzés nélkül.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.