De ez csak a darabszámra igaz, a legtöbbet továbbra is az Apple keresi a telefonjaival.

Lendületben a mobilpiac. A második negyedévben a teljes leszállított volumen 13 százalékkal nőtt az előző évi azonos időszakhoz képest, derül ki az IDC friss Worldwide Quarterly Mobile Phone Trackeréből. Az okostelefon-gyártók összesen 313 millió eszközt szállítottak a második negyedévben szemben a tavalyi 276 millióval. A növekedés tempója túlszárnyalta a várakozásokat: korábban a kutatócég legmagasabb 12,5 százalékos piacbővülést jósolt.

A piacok bővülése általános volt. Egyedül Kínában voltak gyengébbek a számok, mint egy éve. Kínában azonban sok tényező nehezítette a meghatározó gyártók helyzetét. Nem jelentek meg új csúcskészülékek, és a vártnál gyengébben alakult a kereslet is. Az is nyomot hagyott a kínai mobilpiacon, hogy a Huawei márka, amely korábban egyértelműen meghatározta az ország piacát, az ismert nehézségei miatt további zsugorodott. A végelszámolásnál így Kína mínusz 10 százalékkal zárta a negyedévet.

Az IDC konzumer eszközökért felelős alelnöke, Ryan Reith úgy értékelte a negyedévet, hogy a mobilpiac szereplőinek sok szempontból szerencséje volt, ugyanis a negyedévet megúszták komolyabb szállítási fennakadások nélkül. Nem merült fel ugyanis olyan, a termelést súlyosan akadályozó alkatrészhiány, mint ami az autóipart vagy a PC-gyártás sújtotta (a félvezető-gyártók ráadásul a szállítási nehézségek elhúzódására számítanak).

Ami a közeljövőt illeti, az IDC úgy látja, egyelőre nem kapkodják el a vásárlók az 5G-s telefonokat. A mobil eszközökre van kereslet (ezt a mostani negyedév is bizonyította), az emberek hajlandóak is költeni új készülékre, de még nem prioritás az 5G. Az azonban érzékelhető, hogy az 5G-s piac szépen bővül. A bővülési ütem az árak csökkenésével gyorsulni fog.

Mozgásban a piac

A második negyedévben is folytatódott a Huawei vesszőfutása, és az eredményein látható, hogy a Google szoftveres hátterének az elvesztését nem sikerült hatékonyan pótolnia a korábban világelsőségre törő gyártónak. Szintén átrendezte a piacot, hogy az LG bejelentette, kiszáll a mobilpiacból. A Huawei visszaszorulása a kínai, míg az LG kilépése az amerikai piacon módosította az erőviszonyokat, elsősorban a Motorola, a TCL és a OnePlus javára.

 
IDC Quarterly Mobile Phone Tracker, 2021/Q2
Infogram


Kínában a Huawei gyors lejtmenete (még 2020 harmadik negyedévében is a második helyre mérte az IDC, most pedig az első ötbe sem fért be) a Xiaomit hozta helyzetbe, a kínai gyártó megelőzve az Apple-t, elfoglalta a gyártói rangsor második helyét. Emellett, bár kisebb arányban, a Oppo, a Vivo és az Apple is nyert rajta. Az IDC közleményében idézi Nabila Popal kutatási igazgatót, aki szerint a kínai piacnak fontos szerepe volt az Apple növekedésében az elmúlt néhány negyedévben. Ott ugyanis a Huawei jelentős részesedéssel rendelkezett a csúcskategóriás szegmensben, ahol visszaesésével az Apple kapott lehetőséget. Az első negyedévre a 800 dollár feletti készülékeknél az Apple a piac 72 százalékát szerezte meg, a Huaweinek pedig mindössze 24 százaléka maradt.

A Xiaomi kirobbanó formában van, a második negyedévben közel 87 százalékkal növelte szállításait éves összevetésben. De már itt van egy újabb kínai gyártó is, a Realme, amely az elmúlt két évben eszméletlen tempóval növekedett, a második negyedévben például a tíz legnagyobb globális gyártó közül a leggyorsabban, 149 százalékkal. Bár a Xiaomi vezetőjét, Lei Junt a kínai Steve Jobsként is szokták emlegetni, a Xiaomi alapvetően más stratégiát követ, mint az Apple. Mint a Nikkei írja, a vállalat a tőzsdére lépésekor is deklarálta: a nettó haszonkulcsát 5 százalék alatt tartja, hogy minden kategóriában kedvező árú telefonokat kínálhassanak. Úgy tűnik, a sűrű fillér stratégia bejött.

Mobilitás

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.