A Google, majd egy sor fontos csipgyártó is bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel. Megkerestük a kínai cég hazai képviseletét is az ügyben.

Össztűz zúdult az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban a Huawei-re. Mint arról a hétvégén a Reuters beszámolt, a Google felfüggesztette üzleti kapcsolatait a Huawei-jel, miután a kínai gyártó Donald Trump rendelete értelmében tiltólistára került az USA-ban.

Majd jöttek az amerikai csipgyártók: a Broadsom, az Infenion, az Intel, a Qualcomm és Xilinx is felfüggesztette szállításait.

Az amerikai intézkedés pénteken lépett életbe, és 38 Huawei-leányvállalatot is érint egyebek között az Egyesült Királyságban, Kanadában, Brazíliában, Japánban és Szingapúrban. A kínai óriáscég amerikai gyártmányú csipekhez és technológiákhoz csak az amerikai kormány engedélyével juthat hozzá. Ez érvényes a már leadott megrendelésekre is.

A Google lépése talán a legsúlyosabb

A Google döntése határozatlan időre szól, és addig a kínai vállalat csak az nyílt forráskódú fejlesztésekhez juthat hozzá, de például az Android ezután kiadott hivatalos verzióihoz nem. Emellett a Google saját fejlesztésű appjairól is le kell mondani. Ezzel a Huawei lényegében kiszorul az Android-ökoszisztémából, abból a globális együttműködésből, amely az andoridos telefonok sikerét biztosítja. Hiába ugyanis a nyílt forráskódú operációs rendszer, ha az eszközök használhatóságát a Google-től licencelt kiegészítő szolgáltatások és appok adják.

A Google szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a Google Play-hez és a Google Play Protecthez a meglévő Huawei eszközökről továbbra is hozzá lehet férni, és ezekhez a frissítéseket is megkapják a felhasználók.

A mostantól gyártott készülékekről viszont elérhetetlenné válhatnak az olyan alkalmazások, mint a Gmail, a Google Térkép, a YouTube, sőt a Play Store is. A Google döntése felhasználók millióit érinti világszerte, hiszen a Huawei ma már egyértelműen a világ második legnagyobb mobilgyártója, és telefonjain a Google Androidja fut. A két cég együttműködése ráadásul szorosnak mondható. A Huawei készülékei elsők között kapták meg az Android Enterprise Recommended ajánlást (a Goggle szabványosítási kísérletéről itt írtunk), és aktívan részt vett a következő Android főverzió, az Android Q tesztelésében is.

A lépés a Huawei kínai pozícióit kevésbé érinti, mivel ott a Google appjait amúgy sem lehet használni. A második legnagyobb piac viszont Európa, ahol csúnyán bezuhanhat a készülékek iránti kereslet.

Mire lesz elég a B terv?

Ahogy azt már a múlt héten megírtuk, az amerikai kormányzati döntés a csipgyártók és a Huawei együttműködésére is kihat, és több gyártó a hétvégén be is jelentette a szállítások felfüggesztését, ami a kínai vállalat szinte teljes portfólióját érinthetik.

A Huawei az Intel csipjeit használja a telekommunikációs hálózati eszközeiben, de a kozumer termékeiben, például a laptopjaiban is. Utóbbiakból a Bloomberg szerint a Huawei-nek pár hónapnyi tartaléka van.

A telefonoknál a Qualcomm és a Broadcom szállításainak kiesése okozhat hamarosan gyártási nehézségeket. Itt ugyanakkor van menekülő út is: a kínaiak ugyanis saját fejlesztésű csipeket is használnak, de ebből egyelőre nem tudják fedezni a teljes igényüket.

Mint azt pénteken írtuk, a Huawei menedzsmentje nem igazán reménykedik a szituáció gyors és megnyugtató rendezésében, ezért a cégnél azonnal beindult a válságterv – amire egyébként már valamelyest készült is a vállalat. A korábbi évek incidensei után mind az alkatrészgyártásban, mind szoftverek terén igyekezett alternatívát teremteni az USA-ból importált termékekkel szemben. Ilyen lépés volt a saját csipfejlesztés mellett az is, hogy néhány éve dolgozik egy operációs rendszeren.

Ez a fagyi visszanyalhat

Ha nem sikerül gyorsan rendezni Kína és az Egyesült Államok viszonyát, azt a technológiai szektor globálisan is megszenvedheti. A konzumer piacon például a Huawei éves szinten több mint 200 millió készüléket értékesít, ráadásul egyike azoknak a vállalatoknak, melyek a zsugorodó piac ellenére is dinamikusan tudják bővíteni az értékesítésüket. Azt a csipgyártók is meg fogják érezni, ha ez a gyártási volumen kiesik.

De az új generációs mobilhálózati eszközök fejlesztése is megakadhat, mivel a Huawei ott is az egyik legfontosabb globális szállítóvá vált. Nem véletlen, hogy az amerikai nyomás ellenére például az Európai Bizottságnak nem áll szándékában formálisan megtiltani a Huawei európai piacszerzését.

Az amerikai cégek bojkottja persze új helyzetet teremt, hiszen egyelőre a kínai cégek nem tudnak amerikai alkatrészek nélkül gyártani. Ez pedig az európai 5G-s tervek újragondolására kényszerítheti az illetékeseket.

Keresik a megoldást

A Huawei Technologies ma délelőtt az alábbi nyilatkozatot juttatta el lapunknak.

"A Huawei Technologies ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, mellyel az úgynevezett Entity Listre tette a vállalatot. Megvan a tervünk annak biztosítására, hogy termékeink többsége a nehéz körülmények között tovább tudja szolgálni a felhasználókat. Azonnali lépéseket teszünk az ügy megoldásának érdekében, minden lehetséges intézkedést megteszünk, hogy mérsékelni tudjuk a döntés hatását. A helyzet ellenére továbbra is elkötelezettek maradunk a magas színvonalú szolgáltatások és termékek biztosítása mellett. Szeretnénk megköszönni felhasználóinknak a folyamatos támogatást, továbbra is a legjobb szolgáltatásokat és élményt fogjuk biztosítani számukra.

A Huawei jelentősen hozzájárult az Android fejlődéséhez és növekedéséhez világszerte. Mint az Android egyik legfontosabb globális partnere, szorosan dolgoztunk nyílt forráskódú platformjaikkal, hogy olyan ökoszisztémát fejlesszünk ki, amely mind a felhasználók, mind az iparág számára előnyös. A Huawei továbbra is biztosítja a biztonsági frissítéseket és az értékesítés utáni szolgáltatásokat minden már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban kapható Huawei, illetve Honor okostelefonon és tableten. Továbbra is biztonságos és fenntartható szoftver-ökoszisztémát építünk majd, annak érdekében, hogy a lehető legjobb élményt biztosíthassuk felhasználóink számára világszerte."

Mobilitás

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.