Ha marad a trend, hamarosan a kínai gyártó lesz a legnagyobb. Az Apple értékesítései csúnyán bezuhantak, és a Samsung sem tudott erősödni.

Átszabta az amúgy is zsugorodó okosotelefon-piacot a Huawei az IDC első negyedéves adatai szerint. A kínai gyártó ugyanis éves összevetésben 50 százalékkal növelte az értékesítéseit, míg a két legnagyobb riválisa, a Samsung és az Apple is visszaesett. A Samsung 8, míg az Apple 30 százalékkal kevesebb készüléket szállított az idei első negyedévben, mint egy éve. Emiatt a rangsor is változott: a Huawei már a második legnagyobb gyártó, míg az Apple visszaesett a harmadik helyre.

Az egész piac megy össze

A Huawei teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert az egész piaci szegmens lejtmenetben van. Mint a kutató cég jelentése írja, már a hatodik negyedéve folyamatosan csökkennek az értékesítések. Az idei első három hónapban összesen 310,8 millió darab okostelefont szállítottak le a gyártók, 6,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A Samsung továbbra is a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, de fokozatosan olvad az előnye. Az idei első negyedévben 8 százalékkal kevesebb készüléket szállított, mint egy éve. A közel 72 millió leszállított készükével azonban még így is a koreai gyártóé a globális piac 23 százaléka.

A Huawei viszont egy év alatt közel 20 millió darab készülékkel tudta növelni az értékesítéseit, így már több 59 millió darabot tudott szállított az év első három hónapjában (tavaly 39 milliót). Ezzel piaci részesedése 12-ről 19 százalékra nőtt.

 
IDC: Globális okostelefon-piac, 2019 Q1
Infogram


Az Apple azonban szenved. Tavaly 52,2 millió készüléket értékesített, míg az idén csak 36,4 milliót. És az IDC szerint közel sem csak a kínai piac miatt. A gyártó január végén kiadott pénzügyi jelentésének visszafogott eredményit még elsősorban a távol-keleti ország piacának gyengeségével magyarázta a menedzsment. Az IDC azonban úgy látja, hogy nagy szerepe volt a telefonértékesítés visszaesésében annak is, hogy az Egyesült Államokban általánosan sújtotta a szállítókat, hogy a vásárlók kivárnak a készülékcserével, részben már az 5G-s modellek miatt. Ez utóbbiban ráadásul nem áll jól az Apple, mivel a Qualcommal történő kiegyezése után is csak 2020-ra ígéri az 5G-s iPhone-ok megjelenését.

Nő a kína gyártók súlya

A hat legnagyobb okostelefon-gyártó közül már négy kínai: a Huawei mellett a Xiaomi, a Vivo és az Oppo is ott van az élbolyban. Együttesen a piac közel 42 százalékát adják. A Xiaomi szállítása szintén csökkentek: 10 százalékkal kevesebb készüléket értékesített, mint egy éve. Bár a vállalat nyitott a nyugati piacok felé is, továbbra is Kína, India és Indonézia a legfontosabb. Fej-fej mellett végzett a negyedéves szállítási mennyiségével a Vivo és az Oppo, csak míg az előbbi képes volt látványos, 24 százalékos növekedésre (főleg a kínai és az indiai piacon), az Oppo szállításai 6 százalékkal csökkentek.

Mobilitás

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.