Kijött az operációs rendszer új verziójának bétája, egyelőre Android Q néven. Többek között új API-kat és hatékony biztonsági funkciókat is ígér.

Szebb, gyorsabb, okosabb és biztonságosabb is lesz az új Android, az egyelőre Q-ként emlegetett mobil operációs rendszer – ígéri a Google. Az újdonságokról hosszasan írt a vállalat hivatalos blogjában Dave Burke műszaki igazgató. Kimazsoláztuk a legérdekesebbnek tűnő újdonságokat. Az azonban, hogy végül ezek közül mi kap helyet a végleges kiadásban, csak a harmadik negyedévben derül ki, akkorra várható ugyanis az operációs rendszer új verziójának a piacra dobása.

Ami a legfontosabb: a biztonság

Az adatvédelem és a biztonság kiemelt szerepet kap. A legfontosabb mondás, hogy a felhasználó jobban kézben tarthatja, hogy az alkalmazások mikor használhassák a készülék gyűjtötte lokációs adatokat – ezek nem megfelelő kezeléséért elég sokat ekézték a Google-t. Ha például valaki ételrendelő appot használ, célszerű engedélyezni a tartózkodási helyét, mert egyszerűbbé válik a rendelés folyamata, az azonban már indokolatlan, hogy az app háttérben futva is hozzáférjen a helyadatokhoz. A Q-ban korlátozni lehet a hozzáférést arra a pár percre, amíg az alkalmazást használja a készüléktulajdonos, de engedélyezhető a korlátlan hozzáférést vagy kérhető a teljes tiltás is.

Ugyanez az elv érvényesül a fájlok kezelésében: megszabható, hogy egy app milyen tartalmakhoz férhet hozzá. Az új verzió az azonosítólopást is nehezíti: korlátozza a hozzáférést a sorozatszámhoz, az IMEI azonosítóhoz stb. Emellett alapértelmezetten randomizálja az eszközök MAC címét a különböző Wi-Fi hálózatoknál.

A wifinél is javul a biztonság. Az Android Q támogatja a tavaly nyáron bejelentett, jobb hitelesítést és erősebb titkosítást ígérő WPA3 protokollt. Az is a biztonságot javítja, hogy több elérhető hálózat esetén a rendszer a korábban már használtakat preferálja. A bétában a wifikapcsolat vagy a mobilnet alkalmazásokon belül is ki-be kapcsolható az alkalmazás elhagyása nélkül. Ezt a Settings Panel API teszi lehetővé, amelynek segítségével a rendszerbeállítás megjeleníthető az appokon belül.

Gyorsabb, szebb, okosabb

A hálózati kapcsolati API-k egyszerűsítik a helyi wifi hálózaton lévő IoT eszközök kezelését és a peer-to-peer kapcsolatokat is például konfiguráláshoz, letöltéshez vagy nyomtatáshoz. Magának a kapcsolatnak a minőségét egy ún. "Wi-Fi performance" mód javítja: az alkalmazások közvetlenül kommunikálhatnak az eszköz firmware-ével, hogy a lehető legkisebb késleltetésű és leggyorsabb kapcsolatot építhessék ki.

Készül az Adroid Q-hoz a Vulkan API-ra épülő, szabványos, frissíthető OpenGL driver. (A 2016-ban bejelentett Vulcan API közvetlen hozzáférést ad az appfejlesztőknek a GPU-hoz. Ezáltal az alkalmazások teljesítményének növekedése ellenére nőhet a készülékek üzemideje.) A cél az, írja Burke, hogy a Vulkan legyen az Android széles körben támogatott grafikai API-ja. A fejlesztőkert érinti, hogy a bétában bekapcsolták az ANGLE nevű grafikus absztrakciós réteg támogatását. Az ANGLE-n keresztül az OpenGL ES 2.0-t (OpenGL for Embedded Systems) használó alkalmazások és játékok kihasználhatják a Vulkan teljesítményét és stabilitását.

A javítottak a kamerakezelésen. Az Android Q elérhetővé teszi külső alkalmazások számára a mélységélességre vonatkozó metaadatokat, már ha azokat a készülék szenzora begyűjti. A metaadatokat így külső fotós alkalmazásokban is fel lehet használni vizuális effektek létrehozásához. Mindezeken túl a rendszer bevezeti az AV1 videokodek, illetve az Opus hangkodek támogatását, melyekkel alacsonyabb sávszélesség mellett lehet jobb minőséget biztosítani mobil eszközökön.

Ami az okosságot illeti, a Neural Networks API lehetőségei tovább bővültek. (Ez az API adja a mobilokon a a gépi tanulási keretrendszerek alapját.) A fejlesztések célja elsősorban a teljesítmény javítása volt, hogy a például az objektumazonosítás (például egy kameraapplikációban) vagy a képszegmentálás gyorsabb és pontosabb legyen.

Alapból összehajtható telefonra is jó lesz

A rendszer – a Google ígérete szerint – alapból támogatja az MWC már bemutatkozó összehajtható kijelzőjű készülékeket. Támogatja például az appok menet közbeni átméretezését (például amikor külső képernyőről a kinyitottra megy át az alkalmazás vagy viszont).

Emelett dolgoznak az Android Emulator továbbfejlesztésén is, hogy alkalmassá tegyék az a kihajtható képernyős fejlesztések tesztelésére.

Az Android Q bétája egyébként Pixel telefonokon próbálható ki. Az újdonságokról bővebben egy kattintásnyira olvashat.

Mobilitás

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.