A vállalat szerint teljesen oké, hogy akkor is naplózza a felhasználók tartózkodási helyét, ha ezt megtiltották neki a "helyelőzmények kezelése és törlése" funkció alatt.

Az előző évben apró botrány lett a Quartz magazin beszámolójából, amely szerint a Google a közelben lévő mobiltornyok címeinek begyűjtésével akkor is nyomon követte az Android-felhasználók mozgását, ha azok explicite letiltottak minden lokációs szolgáltatást a rendszerben. A vállalat akkor a cikk nyomán megváltoztatta ezt a gyakorlatot, miközben tartotta magát ahhoz azállításához, hogy a szóban forgó adatokat egyébiránt sosem rögzítette és tárolta.

Hétfőn az AP riportja buktatott ki egy újabb csontvázat a szekrényéből. A hírügynökség exkluzív riportja alapján a Google a lokációs adatok gyűjtésének felfüggesztését követően sem áll le a felhasználók tartózkodási helyének naplózásával, mivel más termékein, például a térképszolgáltatáson vagy a keresőn keresztül továbbra is követi, merre járnak az egyes alkalmazásokat igénybe vevő mobil júzerek.

Az AP a Princetoni Egyetem kutatóira hivatkozva közölte, hogy a Google megfelelő applikációi (ráadásul nem csak az Android, hanem az iOS rendszer alatt is) a "helyelőzmények kezelése és törlése" beállításoktól függetlenül is hozzárendelik a felhasználók személyes profiljához az aktuális lokációt. Ez ráadásul a társaság szerint teljesen rendben van, mivel a Google beállításai között tájkoztatást adnak a helyadatok begyűjtéséről.

Aki bírja idővel és idegekkel, az valóban megkapja a tájékoztatást

Azt meg sem próbáljuk megítélni, hogy az eljárás formailag mennyire támadható. Életszerűnek viszont semmiképpen sem tartjuk, hogy a helyadatokkal kapcsolatban a "helyelőzmények be- és kikapcsolása" menü mellett további beállításokra kelljen átbogarásznia magát a felhasználóknak, mint amilyen mondjuk a "keresési tevékenység megtekintése és kezelése", hogy a meglehetősen ködös tájékoztatás ellenére ott is beállítgassa a beállítanivalót.

Annál is inkább, mert ha mindezt megteszi, még koránt sincs vége a procedúrának. A rendszer ugyanis ilyenkor arra figyelmeztet, hogy a "használati és diagnosztikai adatok megosztásának" engedélyezésével az eszköz bizonyos adatokat továbbra is elküldhet a Google-nek. Vagyis érdemes ezt is megkeresni, és végignézni, vajon ebben a szolgáltatásban mit érdemes kikapcsolni.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A Google válasza alapján a helyelőzmények egy opt-in termék, amelyet a felhasználóknak bármikor joga van szerkeszteni, törölni vagy felfüggeszteni. A vállalat kiemeli, hogy az AP beszámolójában is szerepel az a tájékoztatás, amelyet a felhasználók megkapnak a funkciók kilövésekor. Vagyis a rendszer figyelmeztet, hogy a "Google-élmény tökéletesítése" érdekében a cég továbbra is felhasználja a lokációs adatokat az olyan tevékenységek során, mint a keresés vagy az útvonaltervezés.

A dologgal nyilván nem az a fő probléma, hogy a szolgáltató adatokat gyűjt a felhasználókról. Ahogy az AP cikkében megszólaló szakértők (és valószínűleg sokan mások) is megállapítják, a probléma az, ahogy a Google most is megpróbálja a formális tájékoztatást a lehető legjobban elmaszatolni ezzel kapcsolatban. Mivel a társaság üzleti modellje lényegében a felhasználói adatok áruba bocsátásról szól, és mivel a fenti szolgáltatások jellemzően ingyenesek, a helyadatok gyűjtögetésével alapvetően nem lenne semmi baj. Ezt azonban érdemes lenne világosan megfogalmazni, és a döntésre is egyértelmű lehetőségeket adni.

A személyes adatokat érintő, konfúz vagy félrevezető gyakorlatokkal és az apró betűs trükközéssel egyébként már több technológiai óriáscég is fennakadt a szabályozókon, legyen szó a Facebookról vagy az Uberről. Kérdés, hogy az AP cikke nyomán a Google ezúttal elébe megy a hasonló ügyeknek, vagy tényleg az a helyzet, hogy a nemet egyszerűen soha nem fogja elfogadni válaszként arra a kérdésre, hogy a felhasználó hajlandó-e megosztani vele a hirdetési bizniszhez szükséges adatait.

Biztonság

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.