Európában a helyi szigorú szabályozás miatt a videókonferenciás szolgáltatás már tavaly külön vált az irodai szoftvercsomagokról. Áprilistól mindez a világ más régióiban is megtörténik.

Valószínűleg nem áprilisi tréfaként jelent meg tegnap a Microsoft oldalán az a tájékoztatás, miszerint a cég e hónaptól kezdve a világ minden táján leválasztja irodai termékeiről a Teams csevegő- és videókonferenciás alkalmazást. Mindez az Európai Gazdasági Térség és Svájc esetében már tavaly ősz óta működik, a mostani bejelentéssel ezt a párhuzamosságot számolja fel Redmond, és terjeszti ki globálisan a szigorú európai szabályok miatt kényszerűleg bevezetett "különutas" rendszert.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy a csoportmunka-termékekre előfizető ügyfeleknek innentől kezdve külön meg kell vásárolniuk a Teamset, amennyiben azt is szeretnék használni, míg az irodai szoftvercsomagok ára valamivel kedvezőbben alakul áprilistól kezdve. Az árváltozások mértéke és az új díjak pontos összege régiónként eltérő.

Hasznos ingyenes adalék vagy a szabad verseny megfojtója?

A jelenleg Microsoft 365 és Office 365 néven kínált irodai alkalmazáscsomagokba még 2017-ben került a Teams ingyenes plusz funkcióként. Néhány évvel később ez kiváló döntésnek bizonyult, ugyanis a koronavírus miatti általános lezárások idején kifejezetten jól jött a kollégák közötti folyamatos távoli kapcsolattartás lehetősége, amelyet egy sor gyors fejlesztéssel igyekezett még hasznosabbá tenni a cég.

A versenytársak azonban nem voltak elájulva az árukapcsolástól, ami álláspontjuk szerint korlátozza a szabad versenyt, és hosszabb távon bizonyosan káros a felhasználók számára. Az immár a Salesforce tulajdonában lévő Slack már 2020-ban bepanaszolta a Microsoftot az EU-ban. Ennek hatására az Európai Bizottság végül elkezdte alaposabban megvizsgálni Redmond üzleti gyakorlatát.

Ezt követően úgy tűnt, hogy a Microsoft hajlandó rugalmasságot mutatni, és ezzel elkerülheti a komolyabb retorziókat, ám az ígérgetéseket és az időhúzást megelégelő EB végül tavaly júliusban hivatalosan is elindította versenyjogi vizsgálatát a szoftveróriás ellen. Ennek hatására aztán hirtelen megtáltosodott az amerikai vállalat, és már nyár végén pontos és gyors menetrendet vázolt fel a Teams leválasztására - akkor még csak az európai felhasználók esetében.

Több szempontból is hasznos lépés

A Microsoft a különutas rendszer globális bevezetésével több legyet is üthet egy csapásra. Egyrészt a döntés a vállalat proaktivitását hangsúlyozza, ami jó pont lehet a világ szabályozó hatóságainak szemében. Nem mellesleg kifogja a szelet a konkurens cégek vitorlájából, amelyek a tavaly őszi részleges szétválasztás után nagy hévvel kezdtek lobbizni más régiók döntéshozóinál a globális kiterjesztésért.

Végezetül az sem biztos, hogy mindez üzletileg olyan tragikusan érinti Redmondot. A Reuters beszámolója például a Sensor Tower adataira hívja fel a figyelmet, amelyek alapján a Teams felhasználói bázisának mérete nagyjából változatlan maradt. Ha pedig nem mutatható ki látványos visszaesés, akkor az új konstrukcióban még több bevételhez jutott a Microsoft, mint korábban. 

Mindettől függetlenül a vállalat még egyáltalán nincs kint a vízből. A Microsoftot ugyanis azért is fúrják a versenytársak az EU-ban, mert nem biztosít megfelelő átjárást, kellő együttműködési funkcionalitást irodai alkalmazásai és a rivális fejlesztések között. Utóbbi viszont alapvető elvárás a régióban azóta, hogy élesedtek a digitális piacokról és szolgáltatásokról rendelkező új direktívák. A DMA és DSA égisze alatt a vétkes vállalatokat akár globális éves forgalmuk 10 százalékának megfelelő összegre is bírságolhatják az európai hatóságok.

(Kép: Microsoft)

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.