A Microsoft alkalmazásához egy sor olyan funkciót jelentettek be, amelyekkel a járványhelyzet miatt megváltozott körülmények között könnyebb lehet a munka és a magánélet elválasztása.

Első körben az otthoni munkavégzést pozitívumként szokták megélni a dolgozók, hiszen nem kell öltönybe, kosztümbe bújni, nem megy el a nap jelentős része ingázással, ráadásul a munka is rugalmasabb keretek között végezhető. A kezdeti örömöt aztán általában követik a problémák, amelyek idővel fokozott stresszhez, kiégéshez vezetnek.

Még a nyáron számoltunk be a Microsoft adattudósaink projektjéről, amelyben azt vizsgálták, hogy változtak meg a kollégák munkavégzési, kapcsolattartási szokásai a koronavírus miatt tömegesen elrendelt távmunka következtében. Kiderült, hogy a munkaidő széthúzódott és általában is valamivel többet foglalkoztak a munkatársak a feladataikkal, mint a normál irodai ügymenet során.

Az új helyzet teljesen felforgatta a napi irodai rutint is. A korábban rendszeresen a kora délelőtti órákra szervezett meetingek gyorsan áttolódtak a délutáni sávba. A rugalmas munkavégzés miatt az ebédidő intézménye szinte eltűnt. Hagyományosan a nap közepén lévő két órában 25 százalékkal csökkent az üzenetváltási intenzitás a dolgozók között, ám az új felállásban mindez 10 százalékra mérséklődött.

Mivel a dolgozóknak a normál munkaidő közben is otthoni feladatokat kellett ellátni (például foglalkozni a távoktatásban ragadt gyermekkel), így természetszerűleg elnyúlt a munkakezdés és -végzés ideje. Rendszeressé váltak az "éjszakai műszakok". Az esti órákban ráadásul nem csupán az egyéni feladataikat igyekezték bepótolni a dolgozók, de sokszor kollégákkal történő egyeztetések is ebbe az idősávba csúsztak. További - nem feltétlenül kívánt - hatásként jelentkezett a hétvégi munkavégzés felerősödése is.

Ideje munkába menni

A fentiek fényében nem meglepő, hogy Redmond saját csoportmunka-alkalmazásainál is igyekszik olyan funkciókat fejleszteni, amelyekkel az otthoni munkavégzés jelentette kockázatok jobban kezelhetők. A cég héten tartott Ignite konferencájának keretében harangoztak be több ilyen újdonságot a Microsoft Teams és az Outlook kapcsán.

A vezetők például már októbertől kibővített kimutatásokat kaphatnak a Workplace Analytics algoritmusára támaszkodva. A menedzsereknek így a tervek szerint jobb rálátása lehet arra, hogy csapatuknál miként alakulnak a munkaidő utáni egyeztetések, milyen a megbeszélések hatékonysága, stb., illetve hogy mindezek a mutatók hogy viszonyulnak más, hasonló méretű csoportok átlagához képest. Ezek alapján a vezetők a felismert problémák kezelésére változásprogramokat indíthatnak és követhetnek, amelyekkel a remények szerint csökkenthető lesz a munkahelyi kiégés jelensége is. (Utóbbi egyébként felmérések szerint a dolgozói felmondások felének áll a hátterében.)

Kicsit később, valamikor 2021 első felében érkezik egy másik, érdekes funkció is a Teams-felhasználók számára. A kollaborációs alkalmazásban ugyanis nem csupán meetinget és egyéb feladatokat lehet majd betervezni, hanem szabályos időközönként figyelmeztetést kapni arról, hogy ideje munkába indulni. Ez távmunkáról beszélve meglehetősen furcsán hat, de szakértők szerint mindenképpen érdemes egyfajta kemény határt húzni a napi munka megkezdése előtt, illetve annak befejezését követően még akkor is, ha mindezt a nappalinkban tesszük.

Normál esetben ugyanis a munkába járás mentálisan is felkészíti az embert az előtte álló feladatokra, illetve ugyanez igaz a visszaútra is, amikor dolgozóból magánemberré "vedlünk". Ezt a virtuális utazást a cég szerint érdemes akár egy frissító sétával, vagy egy csésze kávé, tea elfogyasztásával tölteni, lényeg, hogy ilyenkor az ember már ne a szennyest pakolja, de még ne a tegnap este beesett üzleti levelekre írja a választ.

 

 

A kikapcsolást extra mód támogatandó Redmond összeállt az elmélyülést, meditációt segítő Headspace-szel. A 65 millió felhasználóval büszkélkedő app funkciói beépülnek a Teams portfóliójába, így a dolgozók egy szakszerűen levezényelt relaxációt követően remélhetőleg kisimultan jelenhetnek meg a következő fontos virtuális megbeszélésen.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.