Az Office 365 részeként jelenik meg jövő év első negyedévében, a vállalati csomagokhoz ingyenesen.

Évek óta küzd a Microsoft azért, hogy olyan versenyképes csoportmunka-támogató eszközzel álljon elő, mint a Slack vagy az  Atlassian Corp. HipChatje. De hiába adott 2012-ben közel 1,3 milliárd dollárt a Yammerért, amelynek már akkor is mintegy 200 ezer vállalati ügyfele volt, nem sikerült versenyképes szolgáltatást felhúznia rá.

Most révbe ért az újabb kísérlet: a tervek szerint a jövő év első negyedévében érkezik a végleges Microsoft Teams, amely leginkább a Slacktől szívna el felhasználókat. A Microsoft annyira fontosnak érzi ezt a piacot, illetve azt, hogy a felhasználókat becsábítsa a Teamsbe, hogy Office 365 vállalati csomagjaiba épülő szolgáltatást lényegében ingyen adja. Ez persze egyben korlátja is, hiszen csak Office 365-előfizetéssel lehet hozzájutni.

Hogy ez a fajta csoportmunka-támogatás mennyire kulcsterület, azt jól mutatja, hogy például a Slack professzionális változatáért több mint egymillióan hajlandók fizetni havidíjat, a szolgáltatási szint függvényében mintegy 6-12 dollárt. Meg persze az is, hogy a Microsoftnál komolyan fontolóra vették, hogy akár 8 milliárd dollárt is adnának a Slackért. Az információt a Techcrunch hozta idén márciusban. A döntés azonban végül az lett, hogy felvásárlás helyett inkább saját szolgáltatást fejlesztenek.

Szöveg, hang, videó – testre szabhatóan

A multiplatformos környezetben használható Teamsben a belső csapatok testre szabott tematikus csatornákat alakíthatnak ki a csoportos kommunikációra (szöveg, hang, videó), de privát üzeneteket is válthatnak. Küldhetnek egymásnak különböző állományokat, megszavaztathatók a csapattagok. Nagy előny, hogy a chatfolyamnál a beszélgetések elágazásait is tudja kezelni a program.

Mivel a Teams az Office 365 része, szinte magától értetődő az Office-dokumentumok közvetlen szerkeszthetősége. Emellett integrálhatók más microsoftos (OneNote, SharePoint, Power BI stb.) és hamarosan külső (Zendesk, Asana) szolgáltatások is. Az értesítések terén pedig például a Twitter-bejegyzések és a GitHub-értesítések is becsatornázhatók.

Van chatbot, bár ez egyelőre a szolgáltatás használatát segíti, illetve a korábbi kommunikációból kideríti, hogy például egy adott problémában ki a legkompetensebb a munkacsoportban. Ugyanakkor lehet majd új botokat fejleszteni – ehhez a Microsoft eszközöket is ad.

Már próbálkoznak vele

Bár a végleges változat csak jövőre jelenik meg, már van, aki próbálkozik vele élesben, ráadásul a Slack helyett. A Nascar sorozatban szereplő Hendrick Motorsports ugyanis épp a Slacket váltotta le a Teamsszel. Egyelőre még csak tesztelik, de a versenysorozat februári versenyén már élesben akarják használni. A versenyzők a Teams segítségével kommunikálnak majd a boxban dolgozó csapattal a verseny folyamán.

A Hendrick azzal indokolta a váltást, hogy sokkal zökkenőmentesebbnek tűnik a Teams együttműködése a csapat által használt egyéb Microsoft alkalmazásokkal, mint a Slacké, és magasabb szintű biztonságot is ad.

A Slack egyébként nyomott egy laza fricskát a Microsoft orrára a bejelentés után. A The New York Times szerdai számában egy egész oldalas hirdetésben üdvözölték a Teams bejelentését – a szöveget az oldalukon is közzétették –, melyben gratulálnak a Microsoftnak, hogy felismerték a haladás irányát.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.