Sajtóértesülések szerint komoly következményekkel fenyegető EU-s vizsgálat elé néz Redmond, amiért irodai szoftvercsomagjába integrálta a Teams funkcióit.

A jelek szerint újabb csörtébe kezd az EU az egyik nagy technológiai óriás ellen annak vélelmezések szerint nem megfelelő üzleti gyakorlata miatt. A Reuters belső forrásokra hivatkozva ugyanis arról ír, hogy javában zajlik Brüsszelben egy trösztellenes vizsgálat előkészítése, amelynek a Microsoft a célpontja.

Az ügy előzményét a Slack panasza adja. A most már a Salesforce.com tulajdonában lévő csoportmunka-platformnál ugyanis úgy gondolják, Redmond tisztességtelen piaci magatartást tanúsít azzal, hogy integrálta Teams alkalmazását az egykor Office-nak, ma már Microsoft 365-nek nevezett irodai szoftvercsomagjába.

A felhasználók számára szöveges csevegést és videós kapcsolatot biztosító Teams 2017-ben indult útjára, és funkciói igencsak jól jöttek a koronavírus kirobbanását követő lezárások, korlátozások idején. A távmunka elterjedésével az alkalmazás mára abszolút elengedhetetlen részévé vált egy minden területet lefedni akaró irodai programcsomagnak. 

Éppen ezért nagyon kellemetlen lenne a Microsoft számára, ha az Európai Bizottság (EB) által belengetett vizsgálat végül a Slacknek adna igazat. Utóbbi azt kérte a szabályozó hatóságtól, hogy kötelezze a Microsoftot termékei szétválasztására, és a Teamset értékesítse külön, "tisztességes kereskedelmi áron".

A Reuters beszámolója szerint az EB már két kérdőíves körön is túl van az ügyben. A szükséges információk begyűjtését szolgáló kérdések első fele tavaly októberben érkezett az érintettekhez, míg a második körös postázásra a múlt hónapban került sor. Ebből az aktivitásból következtetnek arra a témában járatosak, hogy rövidesen indulhat a hivatalos vizsgálati szakasz is. 

A témával kapcsolatban sem az Európai Bizottság, sem a Microsoft képviselői nem voltak hajlandók nyilatkozni.

Keményebben fognák őket

A mostani ügy is egy újabb jele annak, hogy Európa igyekszik felvenni a kesztyűt a túlságosan nagyra nőtt technológiai óriásokkal. A big techként emlegetett vállalatoknak ugyanakkor nem csupán a korábban is indított, és néha milliárd eurós bírságokig eljutó versenyjogi vizsgálatok miatt fájhat a feje.

A nyáron az Európai Parlament képviselői megszavazták az Unió digitális piacának új játékszabályait, amelyek egy sor előírást és kötelezettséget tartalmaznak a nagy internetes platformok üzemeltetőire nézve. A bevezetéstől azt várják, hogy az képes lesz kikényszeríteni a tisztességes versenyt, a szabályokat esetlegesen be nem tartó cégek pedig egyértelműen elszámoltathatók lesznek.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.