A múlt héten megszellőztetett pletykák beigazolódtak, ám a 27,7 milliárd dolláros vételi ajánlat szerény prémiumot jelent a néhány éve létező csoportmunka-platformért.

Tegnap hivatalosan is bejelentette a Salesforce vételi szándékát a Slackre. A nagyobb részt készpénzzel, illetve kisebb mennyiségben Salesforce-papírokkal tervezett felvásárlásnak mindkét vezetőség zöld utat adott, ám minderre még a Slack részvényeseinek is rá kell majd bólintani. Utóbbi pedig nem feltétlenül vehető biztosra, hiszen az összességében 27,7 milliárdos üzlet csak kis felárat tartalmaz a dolgok jelenlegi állása szerint.

Szűkmarkú ajánlat?

Amikor múlt héten beindult a pletykagyár az akvizícióról, akkor még azzal kalkuláltak a szakértők, hogy a Slackért biztosan 20 milliárdot meghaladó összeget kell majd letenni az asztalra. Ez a tények ismeretében beigazolódott, ám az elmúlt napok tőzsdei történései miatt a közel 28 milliárd dollárnak megfelelő ajánlat sem feltétlen vezet garantált sikerhez.

A Slack részvényei ugyanis a felvásárlás hírére komoly emelkedésbe kezdtek. Az árfolyam 35 dollár környékéről 44 közelébe ugrott, ami jelentősen felsrófolta a cégértéket. Ezzel párhuzamosan a Salesforce papírjai viszont ellentétes pályára álltak. Az egy hete még 260 felett járó részvényekért jelenleg elég 240 dollárt és egy kis aprót adni. A Salesforce vételi ajánlata szerint egy Slack részvényért 26 dollár 79 centet és 0,0776 saját részvényt adna. Mindez per pillanat 45,5 dollárra jön ki, azaz a vásárlási prémium mindössze 3-4 százalékot tesz ki.

A kommentárok egy része azonban így sem tartja rossznak az üzletet a Slack-tulajdonosok szempontjából. Igaz ugyan, hogy a koronavírus okozta korlátozások nagyon megnövelték a keresletet a távoli munkavégzést, kommunikációt segítő megoldások iránt, ám a járványnak előbb-utóbb vége lesz. És ha nem is feltétlen áll vissza a világ a régi kerékvágásba, a kollaborációs platformok valószínűleg picit vesztenek majd mostani jelentőségükből.

Komoly tervek

Amennyiben mindenki rábólint az üzletre, akkor 2021 második negyedévében akár már pontot is tehetnek a Slack integrációjára. Ez a tervek szerint azzal járna, hogy a Slack funkcionálna a Salesforce Customer 360 interfészeként. Az ügyfelek információit egy helyen tároló és kezelő felületben a Salesforce nagy lehetőségeket lát azzal, hogy a Slack eszköztára is a rendelkezésükre áll majd.

Ami a vállalatirányítási részét illeti a dolognak: a tegnapi nyilatkozat szerint a Slack önálló egységként funkcionálna, és a Salesforce-nál is az a Stewart Butterfield vezetné a divíziót, aki jelenleg a felvásárlandó startup vezérigazgatója. A cél az, hogy a Slack idővel mélyen beépüljön a Salesforce cloudos ökoszisztémájába, ami a remények szerint mindkét platform számára újabb lehetőségekkel kecsegtet az ügyfélszerzésben.

A megvalósuló akvizícióval természetesen a Salesforce közvetlen és komoly vetélytársa lesz a Microsoft Teamsnek, ami egy érdekes párharcot hozhat az elkövetkező években.

Játékból lett a nagy üzlet

A csoportmunkához szükséges kommunikációs platformot biztosító Slack története meglehetősen érdekes. A program tulajdonképpen egy készülőfélben lévő játék üzenetküldő funkciójaként indult. A játék aztán sosem készült el, ám a fejlesztők meglátták a lehetőséget az önállóan funkcionáló csetprogramban. A 2013-ban debütált szoftver azóta sok fejlesztésen van túl és a kezdeti években elsősorban a technológiára fogékonyak, például programozók, mérnökök, szoftverfejlesztők között hódított.

A cég több körben is sikeresen tudott magához tőkét vonzani. A korai befektetők között volt például a híresen jól spekuláló Andreessen Horowitz is: a jövedelmező befektetéseket kereső társaság olyan vállalkozásokban látott már a legelején fantáziát mint a Facebook, a Twitter és a Lyft. A Slack összességében 1,4 milliárd dollárt kalapozott össze, mielőtt tavaly nyáron meglehetősen sikeresen abszolválta tőzsdei belépőjét.

Cloud & big data

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.