A Microsoft idén áprilisban elhangzott ígéretének beváltása minden bizonnyal összefügg az időközben hivatalosan elindított EU-s vizsgálattal.

Ha nem is különösebben gyorsan, és pláne nem önszántából, de a Microsoft végül tényleg leválasztja a Teams kommunikációs platformot az Office 365, illetve Microsoft 365 néven futó üzleti alkalmazáscsomagjairól. A szoftveróriás minderről egy ma kiadott blogposztban tájékoztatta a nyilvánosságot.

A bejelentés szerint október 1-jétől az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy Svájcban élő üzleti ügyfelek havi 2 euróval kevesebbet fognak fizetni az immár Teams-funkciók nélküli Microsoft 365-ös vagy Office 365-ös irodai szoftvercsomagokért. Ezzel párhuzamosan a Teams önállóan lesz megvásárolható havi 5 euróért. A határidőn túlnyúló előfizetések tulajdonosai dönthetnek arról, hogy azok lejártáig változatlan formában használják a szolgáltast, avagy leváltanak az olcsóbb, szűkebb megoldásra.

A Microsoft egyben azt is közölte, hogy feltett szándéka kiszélesíteni irodai alkalmazáscsomagjának összehangolását minél több külső fejlesztő által készített megoldással. Ennek része az is, hogy a cég "új módszert fog kidolgozni az Office webes alkalmazásainak a konkurens alkalmazásokon és szolgáltatásokon belüli elhelyezésére", hasonlóan ahhoz, ahogyan azt a Microsoft a Teams esetében teszi.

"Önként és dalolva"

A mostani döntéshez vezető út első lépését nem a Microsoft, hanem egy versenytárs tette meg nagyjából három évvel ezelőtt. Az azóta a Salesforce.com tulajdonába került Slack ugyanis bepanaszolta az EU-ban Redmondot, mivel álláspontja szerint utóbbi tisztességtelen piaci magatartást tanúsít azzal, hogy integrálta Teams alkalmazását irodai szoftvercsomagjába.

Ennek kapcsán múlt év végén már arról számoltunk be, hogy javában zajlik Brüsszelben egy trösztellenes vizsgálat előkészítése a Microsoft ellen. Ezt követően úgy tűnt, hogy a Microsoft hajlandó rugalmasságot mutatni, és ezzel elkerülheti a komolyabb retorziókat. Ennek részét képezte egy tavaszi ígéret is a Teams leválasztásáról. A probléma csak az volt, hogy ennek mikéntjéről és főleg pontos menetrendjéről semmit nem tudott mondani a cég.

Mindezt megelégelhették az Európai Bizottságnál is, mivel a testület idén júliusban hivatalosan is elindította versenyjogi vizsgálatát a Microsoft ellen. Az amerikai vállalat a mai lépésével immár konkrétumok felmutatásával igyekszik csillapítani a kedélyeket.

Hogy ez mennyire lesz elég, az kérdéses, mindenesetre a cég közleménye nem győzi kihangsúlyozni, mennyire eltökélt a vállalat abban, hogy a fogyasztók és a versenytársak számára is megfelelő környezet és feltételrendszer alakuljon ki a szektorban. Ennek kapcsán pedig "továbbra is együttműködnek a Bizottsággal, meghallgatják a piac aggályait, és továbbra is nyitottak maradnak olyan pragmatikus megoldások keresésére, amelyek mind az európai ügyfelek, mind a fejlesztők számára előnyösek" - zárja fogadkozását a Microsoft.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.