Az Emirates Telecommunication Group Company 50 százalékot plusz egy részvényt szerez a PPF Telecom Group bolgár, magyar, szerb és szlovák leányvállalataiban.

Bevásárolta magát a PPF Telecom Groupba az arab térség legjelentősebb távközlési szolgáltatója, az Emirates Telecommunication Group Company (rövid nevén: Etisalat vagy e&). Az e& az ügylet lezárásakor 2,15 milliárd eurót fizet a cseh vállalatcsoport bulgáriai, magyarországi, szerbiai és szlovákiai érdekeltségeinek 50 százalékáért és plusz egy részvényért. A felvásárlás után három évvel a PPF-et további 350 millió euró illeti, ha a PPF Telecom teljesít bizonyos előre meghatározott pénzügyi célokat. Ha a célok nem teljesülnének, a PPF-nek maximum 75 millió eurót kell visszafizetnie a vételárból.

Az ügylet a csoport átszervezésével is jár, mivel nem része a szintén PPF-tulajdonban lévő csehországi O2 Czech Republic, valamint annak infrastruktúra-szolgáltatója, a CETIN Czech. Ezt a két vállalatot leválasztják a PPF Telecomról, és továbbra is a PPF 100 százalékos tulajdonában maradnak. A CETIN Group, amely az infrastruktúra cégeket fogja össze, minden nem cseh leányvállalatát – a CETIN Bulgaria és a szerbiai CETIN doo 100 százalékát, valamint a TMT Hungary Infra BV 75 százalékát – átadja a PPF Telecomnak.

Annak ellenére, hogy az abu-dzabi székhelyű vállalat irányító többséget szerez a PPF Telecomban, a vállalatcsoportot továbbra is a jelenlegi vezérigazgató, Balesh Sharmat irányítja majd, ami a tranzakcióról kiadott közlemény szerint biztosítja az operatív működés folytonosságát.

A csehek elégedettek

A közlemény idézi a PPF vezérigazgatóját, Jiří Šmejcet, aki szerint ez a PPF történetének eddigi legnagyobb ügylete. A vezérigazgató joggal lehetett arra is büszke, hogy öt év alatt jelentősen növelték az eszközök értékét. A cseh vállalatcsoport 2018-ban 2,8 milliárd eurót fizetett a Telenor azóta Yettelre keresztelt öt leányvállalatáért (a magyar, a bolgár, a montenegrói és szerbiai operációért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért).

A magyar leányvállalat 25 százalékát azonban már alig egy évvel később értékesítette a magyar államnak, amely az Antenna Hungárián keresztül vált tulajdonossá. 2021-ben pedig eladta a montenegrói leányvállalatot is a 4iG-nek. (A magyar Yettelben lévő állami tulajdon ugyan később az Antenna Hungáriával együtt a 4iG-hez került, de később részvénycserével ismét az állam vált tulajdonossá.)

Az e& és PPF közös közleménye szerint a szükséges hatósági jóváhagyások után a tranzakciót legkésőbb 2024 első negyedévére le kívánják zárni. Az ügylet esetében uniós jóváhagyásra is szükség lesz a külföldi támogatásokról szóló EU-s rendelet miatt.

Az Emirates Telecommunications Group Company elsősorban Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában aktív, az Egyesült Arab Emirátusokon kívül további 16 országban van jelen szolgáltatóként. Idén azonban jelentős befektetőként jelent meg Európában is: megszerezte a Vodafone 14,6 százalékát, így a brit távközlési vállalat legnagyobb részvényesévé vált. A PPF Telecom az első kelet-közép-európai befektetése.

Mobilitás

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.