A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
Hirdetés
 

Megállapodott a Telenor a PPF Csoporttal: a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportja 2,8 milliárd euróért (27 milliárd norvég korona) megveszi a Telenor térségben működő öt leányvállalatát, a magyar, a bolgár, a montenegrói és szerbiai operációt, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót. Ha május 2-án a Telenor éves rendes közgyűlése is rábólint, a tranzakció sikeres lezárásakor a vállalat 4,40 norvég korona rendkívüli osztalékot is fizet részvényeseinek.

A vételár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján, ez meglehetősen magas, ám a felek megállapodtak, hogy 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki a bevételből.

Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása 2018 harmadik negyedévében várható.

Mészáros Lőrincék is érdeklődtek

Az eladási folyamat látszólag gyors volt. Január végén röppent fel a hír, hogy ajánlatot tettek a Telenor régiós leányvállalataira. A norvég vállalat elismerte, hogy valóban kaptak ajánlatot ezekre az operációkra, melyet megvizsgálnak, és a részvényesek érdekeit figyelembe véve döntenek. Az ajánlattevő(ke)t azonban nem kívánta megnevezni.

Az első lapértesülések szerint egy amerikai befektetőcsoport tett ajánlatot, majd a PPT neve is felmerült. Hamarosan kiderült azonban, hogy magyar szála is lehet a történetnek: a Konzum Csoport konkrétumokat ugyan nem árult el, de több olyan megnyilatkozása volt Jászai Gellértnek, a csoport elnökének, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető cég is ajánlatot tett. Jászai konkrétum nélkül többször is beszélt a Konzum lehetséges befektetési terveiről, melyekben egyik kiemelt akvizíciós és fejlesztési területnek nevezte az informatikai és telekommunikációs szektort.

A vételárról is elindultak a találgatások. A négy országban a Telenor Csoportnak 9 millió előfizetője van és 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A négy operáció adja a globális bevételek 9, valamint az EBITDA 8 százalékát. Ezek alapján legtöbben 2 milliárd euró körülire becsülték a négy vállalat összértékét.

A Telenor egyébként 2017-ben a most értékesített négy operációt egy klaszterbe szervezte a Telenor Magyarország vezérigazgatója, Alexandra Reich vezetése alatt. Reich 2016 novemberétől irányítja a magyar leányvállalatot, a cégnél ő vezényelte le a tavalyi 10 százalékos létszámleépítést is. Sokan a leépítést és a leányvállalatok klaszterbe szervezését is az értékesítés előkészítésének tekintették.

A Telenor Csoport vezérigazgatója, Sigve Brekke a vállalat növekedésre, hatékonyságra és egyszerűsítésre épülő stratégiájával indokolta a döntést a tranzakcióról kiadott közleményben. "Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre" – idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Benne van a pakliban egy új modell

A vevő, a prágai központú PPF Csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektető társasága, melynek többségi tulajdonosa a régió leggazdagabb embere, Petr Kellner. A csoport 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Vannak befektetései a bank- és ingatlanszektorban, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán, a bányászatban és a műsorszórásban is. Klasszikus távközlési cégük eddig csupán a cseh O2 volt, melyet 2013-ban vásároltak meg a Telefonicától. Ezzel azonban mindjárt két országban, Csehországban és Szlovákiában is be tudtak lépni a távközlési piacra. Már a következő évben átalakították az O2 működését, Európában elsőként szétválasztották a távközlési szolgáltatást és az infrasturktúra-üzemeltetést. Az így létrejövő CETIN (Czech Telecommunications Infrastructure) nevű cég bármely távközlési szolgáltatónak képes infrastruktúrát biztosítani.

Az Index szerint egyébként közel sem biztost, hogy itt a történet vége. A lap értesülése szerint ugyanis Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége már korábban felvette a kapcsolatot a Petr Kellner tulajdonában lévő PPF-fel, amely régóta tárgyal a Telnorral a négy leányvállalat átvételéről. A magyarok jelezték a PPF-nek, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné őket. Ez azonban a lap más forrásai szerint inkább csak a magyar fél vágya, a PPF nem tervezi az értékesítést.

Mobilitás

Az USA már a kínai drónokat is biztonsági kockázatnak tartja

Az amerikai-kínai vámháború és a Huaweire zúduló kormányzati-vállalati össztűz közepette szinte mínuszos hír, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma figyelmeztetést adott ki a kínai gyártású drónokkal kapcsolatban is.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.